Ogród ?po 30-tce?
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród ?po 30-tce?
Aniu nasiona tytoniu leśnego Ci podeślę

ee to ja już wole poczekać i wiosna kupić ze 2 wieloletnie
Tym bardziej,że brzydko się robi i zimno. Pewnie bym się długo chryzantemami nie nacieszyła
Ehh byle do przyszłego sezonu
Ehh byle do przyszłego sezonu
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Dziękuję Aniu
, będę Ci bardzo wdzięczna, bo ten tytoń wyjątkowo mi się podoba
.
obita- może kup jakieś 2 ładne i wkop na razie z doniczkami, a później przenieś na parapet do domu, chyba, że tam już nie ma miejsca
. Trzeba czekać cały rok, żeby popatrzeć na kwiatki i po co?
.
obita- może kup jakieś 2 ładne i wkop na razie z doniczkami, a później przenieś na parapet do domu, chyba, że tam już nie ma miejsca
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
NIe ma miejsca na parapetach,ale najgorsze że inne miejsca też pozajmowane
Wolę poczekać i pozbierać kaskę na przyszły rok 
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
To pierwsze zdjęcie, z oczkiem na drugim planie jest boskie. Jak ja lubię takie ogrody, w których są takie zakamarki.
Aniu jak Ty się martwisz tym,że coraz mniej do pokazania to co ja mam powiedzieć
Chyba zacznę owcze tyłki fotografować albo kurze kupry,bo roślin z kolorem innym niż zielony u mnie brak.I tak o zgrozo do wiosny
A wątek mój to w sen zimowy zapadnie
A u Ciebie takie bogactwo kolorów i kształtów,piękne kompozycje,fantastyczne zdjęcia
I przesłodki rudzielec
No
To bez marudzenia
I proszę wstawiać więcej zdjęć,żebym miała do czego wzdychać 
Chyba zacznę owcze tyłki fotografować albo kurze kupry,bo roślin z kolorem innym niż zielony u mnie brak.I tak o zgrozo do wiosny
A u Ciebie takie bogactwo kolorów i kształtów,piękne kompozycje,fantastyczne zdjęcia
I przesłodki rudzielec
No
Pozdrawiam Amelia
- Pulpa222

obita -sama wiesz najlepiej, czego ci potzeba
PEPSI- to oczko ma ok. 14 lat i często myślę, że zawsze tu było. Cieszę się, że się podoba
. Trochę go 'poturbowałam' niedawno, ale tak zarosło, że niedługo byłyby tylko szuwary
. Nie wiem, ile jeszcze wytrzyma, bo widzę, że powolutku, ale jednak, ubywa wody. Z samego parowania byłoby mniej. No cóż, zobaczymy
.
Amelko- wiem, że chciałoby się wszystko mieć od razu, ale czasem się nie da. Musisz wytrzymać do wiosny i wtedy już będziesz miała kwiaty do jesieni, słowo!
.
Co do fotografowania zwierzątek i ptactwa, to czemu nie?
. Pomysł niegłupi i może być wesoło - pomyśl
.
Znalazłam tu na FO taki wątek; myślę, że by Ci się przydał na 'zaś', bo uważam, że ta metoda ulżyłaby Ci w pracy. Wg mnie świetna
.
Co do trawnika, to możesz położyć tekturę w miejsce rabaty, przyłożyć jakimiś kamieniami, posypać skoszoną trawą... Wszystko na kształt rabaty... Na wiosnę będziesz mieć gotową rabatę, zasiloną, nawiezioną, bez chwastów... Tylko M przekopie...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406

moja ulubioa żuraweczka

poza jedną rozetą między chryzantemami - to jedna roślina

kolorowo i bez kwiatów

jak wszyscy, to wszyscy ... i ja też

PEPSI- to oczko ma ok. 14 lat i często myślę, że zawsze tu było. Cieszę się, że się podoba
Amelko- wiem, że chciałoby się wszystko mieć od razu, ale czasem się nie da. Musisz wytrzymać do wiosny i wtedy już będziesz miała kwiaty do jesieni, słowo!
Co do fotografowania zwierzątek i ptactwa, to czemu nie?
Znalazłam tu na FO taki wątek; myślę, że by Ci się przydał na 'zaś', bo uważam, że ta metoda ulżyłaby Ci w pracy. Wg mnie świetna
Co do trawnika, to możesz położyć tekturę w miejsce rabaty, przyłożyć jakimiś kamieniami, posypać skoszoną trawą... Wszystko na kształt rabaty... Na wiosnę będziesz mieć gotową rabatę, zasiloną, nawiezioną, bez chwastów... Tylko M przekopie...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406

moja ulubioa żuraweczka

poza jedną rozetą między chryzantemami - to jedna roślina

kolorowo i bez kwiatów

jak wszyscy, to wszyscy ... i ja też

Pozdrawiam Ania
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Takie kolorowe zdjęcia z żurawkami w roli głównej musiałabym z mojego archiwum wziąć
Moje w w większości zniknęły jeszcze zielonych zostało co nieco...Ale już mi przeszło jak i hosty...a do niedawna palpitacji serca dostawałam na ich widok...
Mam co mam i nic nowego mnie nie kusi
Myślałam dziś o wypadzie na działkę ale znowu deszcze przelotne u mnie
...może między nimi się wcisnę...Choć kaszel nie dał mi dospać...
Ładne promienne fotki zapodałaś
a białe zawilce masz cudne, moje nie mogą się rozkręcić zakwitają i przekwitają tak szybko ,że nie mogę nawet fotki zrobić jak sobie o nich przypomnę, troszkę spartyna je zagłusza...Oczko też masz ładne ...no i wszystko inne też... mówię o ogrodzie rzecz jasna! 
Miłego dnia! Pewnie nadal w ogrodzie grzebać będziesz!

Moje w w większości zniknęły jeszcze zielonych zostało co nieco...Ale już mi przeszło jak i hosty...a do niedawna palpitacji serca dostawałam na ich widok...
Ładne promienne fotki zapodałaś
Miłego dnia! Pewnie nadal w ogrodzie grzebać będziesz!
- Pulpa222

No nie, zapomniałaś o mnie, żeby pochwalić
. Może jednak lepiej, że nie, bo i tak jestem wysoka, a jakbym jeszcze urosła, to łóżka by zabrakło
.
Dziękuję za słowa uznania ogrodu
. Wiem sama, że nasze upodobania się zmieniają i trochę się tego boję. Ale też wiem, że nie mam na to lekarstwa. Będę mieć to, co w danym momencie będzie mi 'grało w duszy' (ale nastrojowo):oops: ; pewnie dlatego, że lepiej się czuję i już dzisiaj mam zamiar iść do ogrodu i wysadzić resztę 'niedobitków'
.
Pozostaną tylko tulipany, ale te jeszcze czekają na chłodniejszą ziemię, jak mi podpowiedziała pani od tulipanów w Skierniewicach. Może się oprę o jakąś habaziową tuję
, bo mi potrzebne miejsce na funkie, a one mają tam dobrą ziemię.
Może Ci się uda pobyt na działce, więc miłego dnia i spokojnie, bez szaleństw
.
Dziękuję za słowa uznania ogrodu
Pozostaną tylko tulipany, ale te jeszcze czekają na chłodniejszą ziemię, jak mi podpowiedziała pani od tulipanów w Skierniewicach. Może się oprę o jakąś habaziową tuję
Może Ci się uda pobyt na działce, więc miłego dnia i spokojnie, bez szaleństw
Pozdrawiam Ania
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu kolorowo u Ciebie
U mnie bardzo szybko wszystko przekwitło, a deszcze pomogły i coraz mniej koloru. Może przebarwienia ubarwią ogród nim liście spadną. Moje kępy chryzantem chyba za wysoko przycięłam, bo je wyciągnęło a teraz po deszczach rozeszły się na boki, a u Ciebie zwarte kępy 
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aniu połączenie żurawek z chryzantemami
mogę odgapić?
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, mi też się to spodobało, czyli połączenie żurawek z chryzkami. Fajnie to wygląda. I fotka oczka, super 
- Pulpa222

Maryniu- moje chryzantemy są samokrzewiące; one tak rosną - nie dotykałam się do nich. Te zwykłe też mi się powyciągały, ale i posadziłam w niezbyt 'szczęśliwym' miejscu
. Poza tym zapomniałam drugi raz je pouszczykiwać
. Mam je w ogóle pierwszy sezon, więc dopiero się uczę
Co do deszczu, to dalej sucho. Pokropiło i tyle
. Jakoś nierówno pada tej jesieni
.
Aniu- odgapiaj, jak Ci się podoba
. Sama się dzisiaj zastanawiałam, dlaczego tak to posadziłam, ale tam jest najwięcej słońca i chyba z braku innego miejsca; nie przypuszczałam, że tak się rozrosną. Sadzonki były takie malutkie
. Ale jest kolorowo i o to chodzi.
PEPSI- dziękuję za uznanie
; nowicjuszowi czasem coś się uda
.
moja barbula

chciałam powąchać, ale pszczoła też chciała - ustąpiłam

tę chryzantemę z lewej muszę zabrać, jest za duża
, nie teraz, oczywiście

'lekki' chaos się zrobił

Julii jeszcze próbuje kwitnąć

..."Głucho wszędzie, ciemno wszędzie, co to będzie, co to będzie... "...

przemycam zdjęcie - tak piekę dynię. Smaruję oliwą i do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 min. Zdejmuję skórę i miksuję do zupy lub do słoików, oczywiście z przyprawami. Nie sypię nic do pieczenia, ale można. Prz obieraniu się objadam
.

Smacznych snów!
Aniu- odgapiaj, jak Ci się podoba
PEPSI- dziękuję za uznanie
moja barbula

chciałam powąchać, ale pszczoła też chciała - ustąpiłam

tę chryzantemę z lewej muszę zabrać, jest za duża

'lekki' chaos się zrobił

Julii jeszcze próbuje kwitnąć

..."Głucho wszędzie, ciemno wszędzie, co to będzie, co to będzie... "...

przemycam zdjęcie - tak piekę dynię. Smaruję oliwą i do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 min. Zdejmuję skórę i miksuję do zupy lub do słoików, oczywiście z przyprawami. Nie sypię nic do pieczenia, ale można. Prz obieraniu się objadam

Smacznych snów!
Pozdrawiam Ania
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Cudnie rosną żurawki
a dynie to na słodko ? czy jak
- Pulpa222

Witaj mati1999
- dynia jest słodka po upieczeniu, ale generalnie z takiej robi się zupę-krem na ostro. Można dodatkowo posypać prażonymi ziarnami dyni albo słonecznika.
Na słodko też ją można zrobić, dodając do ciasta czy placuszków z jabłkiem
.
A żurawki w tym roku faktycznie nie zawiodły
.
Na słodko też ją można zrobić, dodając do ciasta czy placuszków z jabłkiem
A żurawki w tym roku faktycznie nie zawiodły
Pozdrawiam Ania