Więdnące storczyki
Re: Storczyk więdnie, czy przesadzać?
Cały nie ale kilka miesięcy na pewno  

Może jeszcze uda się go zachęcić do kwitnięcia:P

To mój pierwszy storczyk - Kupiłam na wyprzedaży zwiędniętego storczyka. Na h zanurzyłam  doniczkę w wodzie i odrobinkę wody zostawiłam do następnego dnia. Liście są jeszcze jeszcze odrobinkę pomarszczone, ale już sztywne, kwiaty nadal zwiędnięte. Czy kwiaty odżyją? Są już rozchylone pąki (zwiędnięte) i na końcach małe pączuszki. Czy wyciąć pędy kwiatowe, żeby szybciej stanął na nogi?
Cz na razie zostawić

Cz na razie zostawić
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta

Pozdrawiam Violetta
- 
				natka_211
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem powinnaś go zostawić tak jak jest. Mam zasadę: wszystko co żywe i zielone jest nie do ruszenia. Skoro liście powoli wracają do siebie tzn że roślina sobie radzi. Czy zwiędnięte pączki się rozwiną? Tego nie wiem na 100% ale obstawiam, że mogą opaść. Stres związany z przeprowadzką storczyka do Ciebie do domu oraz sam fakt, że nie był w najlepszym stanie przy zakupie wskazuje na to, że pączki mogą uschnąć i opaść tak jak przywiędnięte kwiaty. Storczyki to zaskakujące rośliny, więc może jeszcze jakoś da radę, zaskoczy Cię i zakwitnie? Kto wie?  Jednak dopóki nie uschnie pęd, nie ucinaj niczego ani nie obrywaj. Storczyk sam dojdzie do siebie.
  Jednak dopóki nie uschnie pęd, nie ucinaj niczego ani nie obrywaj. Storczyk sam dojdzie do siebie.

Jednak dopóki nie uschnie pęd, nie ucinaj niczego ani nie obrywaj. Storczyk sam dojdzie do siebie.