Sadzenie i prowadzenie winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

grigori24 pisze:Dominiko jeszcze parę pytań jeśli pozwolisz.
Ja bym teraz nie przycinała.

Posadź tak, żeby od korzeni do docelowego poziomu gruntu było ze 25 cm.
Kopczyk - no taki tradycyjny, nie wiem, jak przy różach,
Marzec pewnie ok. Powinno być juz po silnych mrozach. Po cięciu możesz jeszcze okryć, niekoniecznie ziemią.
Obornik może być granulowany, nie mam za bardzo doświadczenia z nim, dla pewności daj na niego warstwę ziemi, żeby korzenie musiały troszkę podrosnąć, żeby do niego dotrzeć. Pewnie go sie tak czy inaczej miesza z ziemią. Ja daję ok 5 - 10 cm ziemi, ale sama nie wiem, czy to dobrze
:wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:Dominiko-a czy masz może jakieś doświadczenia z odmianą Dornfelder ,a jeśli tak,to czy mogłabyś się nimi podzielić?
Jurek, proszę cię!!!! :lol: :lol: :lol:
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko jaszcze jedno jak samemu ukorzenić winogrono ( przycięty zdrewniały patyk winogrona)? :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ukorzenianie:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... cle&sid=33
cięcie:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... icle&sid=7

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... cle&sid=65

najczęściej zadawane pytania:
http://www.winogrona.org/modules.php?name=Top

wszystko na temat winogron (no, może prawie wszystko):
http://www.winogrona.org

Jurek :wink: !!

Dominiko razem z pikantnymi szczegółami... :oops:
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
grigori24
---

Post »

Konradzie Dziękuje za linki!

Na różnych stronach o sadzeniu jesiennym winogron różnie piszą raz że obcinamy na 2 oczka a inni że nie obcinamy.

Oto moja sadzonka ;

Obrazek

Co teraz Waszym zdaniem powinienem zrobić ponieważ mam mały mętlik w głowie.
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

wsadzić jak radzi Dominika, na cięcie czekamy do zdrewnienia łóz (tych co teraz są zielone-do marca) i w okolicach marca zrób dokładnie tak, jak mówi poradnik o cięciu (zostawić 2 oczka na większej łozie).
Przycinanie jesienne wymaga wprawniejszego oka, które oceni czy łoza już wystarczająco zdrewniała, dodatkowo wygodniej jest usypywać kopczyk na wstępnie przyciętym krzaku.
Jak coś pomyliłem to pewne mnie ktoś wyprostuje ;-).
Pozdrawiam, Konrad
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Usypywanie kopczyka nawet jak są wystające (nieprzycięte) pędy to nie taki problem. To co jest nad kopczykiem po prostu zmarznie i wytnie się na wiosnę.

Natomiast patrząc na zdjęcie sadzonki, to nie jest ona najlepsza, niestety :( Tak jak podejrzewałam, jest to sadzonka krótka. I nawet nie zdrewniała na te 2 -3 oczka. Grzesiu, masz możliwość przetrzymania jej do wiosny w jakimś nieogrzewanym pomieszczeniu? Tak, zeby ci nie wymarzła? Bo mam wątpliwości, czy ona przetrzyma zimę :roll:

Co do Dornfeldera - nie mam jeszcze go, chłopaki! :P

Aha - Grzesiu, na pocieszenie ci powiem, że ja też w zeszłym roku kupiłam Izę - był to mój pierwszy nabytek winoroślowy, i własnie w garażu stała, jak przyszły większe mrozy. Przyciełam na dwa oczka i rośnie sobie. Mi nie smakuje za bardzo i wolałabym ją wykopać, ale mój mąż się zachwyca, zresztą córki też.

Ukorzenianie nie jest skomplikowane, tylko weź sobie jakieś porządne odmiany, i rób długie sadzonki (3 oczkowe). Poprzeglądaj te linki, to nie jest trudne, ja to przeżywałam na wiosnę i - mimo, że miałam straszne obawy, czy się uda - udało się znakomicie.
grigori24
---

Post »

Dominiko problem jest że nie mam skąd wziąć porządnych odmian ;:110 ;:110 ;:110
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

Do przedwiośnia masz sporo czasu na czytanie forum winogrona.org, jest tam sporo informacji o porządnych szkółkach sprzedających wysyłkowo. miłej lektury.
Pozdrawiam, Konrad
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu, z forum winoroślowego! Tam jest taki dział poszukiwana- poszukiwany, i tam wystosuj zapytanie, oraz obserwuj, co pisza inni (późną jesienią i wiosną ci, co posiadają nadmiary łozy informują o tym innych).

Podam ci jeszcze wątek o ukorzenianiu (z poprzedniego sezonu) - jest tam sporo informacji:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... ie&start=0

A jak chcesz gotowe sadzonki, to tak jak w poście powyżej.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

A jak głęboko na wiosnę tą winorośl ze zdjęcia wsadzić do ziemi? Czy te zielone pędy mogą zostać przysypane ziemią? Czy wówczas z oczek zagłębionych w glebie wyrosną korzenie?
Kupiłam dzisiaj podobną sadzonkę,a nawet jeszcze gorszą,bo dwa pędy zielone wyrastają bezpośrednio nad ziemią w doniczce. Wzięłam co było,bo z odmian deserowych nie było wyboru.Ja mogę przetrzymać ją przez zimę w piwnicy.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielonych nie przysypujemy na wiosnę, tylko wystawiamy je ponad ziemię (w misie). Zasypujemy dopiero następnej jesieni, jak zdrewnieją, czyli przy kopczykowaniu (ewentualnym).
Korzenie podpowierzchniowe należy kontrolować (przynajmniej przez pierwsze 2 lata) i wycinać. Czyli odgrzebujemy krzew i obcinamy.
jeśli rzadko a dużo będziesz podlewać, to korzenie podpowierzchniowe nie powinny się tak silnie tworzyć.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

grigori24 pisze:nie mam skąd wziąć porządnych odmian
Wtrącę się- stąd. Gościu ma na prawdę fantastyczny wybór i wiedzę!
A z cięciem jesienią jest tak, że końcówka pozostała po cięciu zasycha i czasami zaschnie taki kawałek, że razem z oczkiem... oby nie obydwoma.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
grigori24
---

Post »

Dominiko to moje badziewie chciałbym mimo to wsadzić do ziemi tylko jak podaj dokładną instrukcję może zrozumiem jak Ty mi wytłumaczysz! :D :D :D
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

dostałeś ją w drugim poście.... :roll:
Pozdrawiam, Konrad
ODPOWIEDZ