Za 18 zeta to też bym kupił bez zastanowienia ale do tej pory za mniej niż 100 nie spotkałem.
Wanda w podłożu i nie tylko
- Borg
- 200p

- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wanda w podłożu i nie tylko
No ja już jedną zabiłem, dlatego trochę się obawiam i zbieram dane. 
Za 18 zeta to też bym kupił bez zastanowienia ale do tej pory za mniej niż 100 nie spotkałem.
- harribo
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 27 sie 2014, o 21:34
Witam wszystkich 
jestem jeszcze laikiem w uprawie Vandy, ale to już moja druga roślinka (pierwszą zalałam, zgnił jej trzon i niestety ją złamałam
) i chciałabym, żeby ta nie podzieliła losu pierwszej
Generalnie nie jestem zdecydowana do końca w kwestii podłoża - wcześniej trzymałam ją w szklanym wazonie z podłożem (keramzyt + mieszanka kory) i zaczęła wypuszczać wtedy korzonka

jednak kiedy coś mnie tknęło żeby ją wyjąć, okazało się że reszta korzeni zgniła i praktycznie została w podłożu, więc później trzymałam ją w tym samym wazonie tylko bez podłoża z odrobiną keramzytu z wodą na dnie

Vanda "z przodu" tzn. z tej strony zwykle ją widzę, nie wzbudzała żadnych moich podejrzeń

Jednak "z tyłu" tzn. od strony, którą opiera się o ścianę, zaczęło się coś zmieniać

To właśnie ten problem "z tyłu" - zgubiła już 2 albo 3 liście

Drugi problem to korzenie - nie dość, że zmarnowałam małego korzonka to jeszcze te dojrzałe są na wykończeniu

Czy mogę ją jeszcze jakoś uratować? Kąpałam ją już w Topsinie, przecierałam liście wodą z cytryną... Czy to jakiś grzyb? Jak reanimować korzenie? Czy włożenie do kamieni pomoże? Strasznie mi na niej zależy, bo kupiłam ją jako "zdolną do kwitnienia" a jeszcze nie widziałam jej kwiatów
jestem jeszcze laikiem w uprawie Vandy, ale to już moja druga roślinka (pierwszą zalałam, zgnił jej trzon i niestety ją złamałam

jednak kiedy coś mnie tknęło żeby ją wyjąć, okazało się że reszta korzeni zgniła i praktycznie została w podłożu, więc później trzymałam ją w tym samym wazonie tylko bez podłoża z odrobiną keramzytu z wodą na dnie

Vanda "z przodu" tzn. z tej strony zwykle ją widzę, nie wzbudzała żadnych moich podejrzeń

Jednak "z tyłu" tzn. od strony, którą opiera się o ścianę, zaczęło się coś zmieniać

To właśnie ten problem "z tyłu" - zgubiła już 2 albo 3 liście

Drugi problem to korzenie - nie dość, że zmarnowałam małego korzonka to jeszcze te dojrzałe są na wykończeniu

Czy mogę ją jeszcze jakoś uratować? Kąpałam ją już w Topsinie, przecierałam liście wodą z cytryną... Czy to jakiś grzyb? Jak reanimować korzenie? Czy włożenie do kamieni pomoże? Strasznie mi na niej zależy, bo kupiłam ją jako "zdolną do kwitnienia" a jeszcze nie widziałam jej kwiatów
Czy mogła zalegać woda w tych liściach? Tak to wygląda... Moczysz ją do poziomu korzeni, czy również trzon?
pozdrawiam
NataS
NataS
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Haribo, niestety nie mogę powiększyć zdjęć, ale naprawdę uważasz, że vandy rosną w podłożu ???? nawet nie wiem co to za roślinka u Ciebie rośnie 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... da#p747582
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... da#p747582
- harribo
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 27 sie 2014, o 21:34
Szczerze mówiąc, to właśnie wydaje mi się, że za wysoko są te liście, żeby mogła zalegać w nich wodaNataS pisze:Czy mogła zalegać woda w tych liściach? Tak to wygląda... Moczysz ją do poziomu korzeni, czy również trzon?
To był okres, kiedy sądziłam, że to storczyk jak inne, a np. Phalaenopsis są sprzedawane w doniczkach z podłożem/korą. Teraz już przekonałam się, że Vanda jest jednak innaBeatrice pisze:Haribo, niestety nie mogę powiększyć zdjęć, ale naprawdę uważasz, że vandy rosną w podłożu ???? nawet nie wiem co to za roślinka u Ciebie rośnie