Aguś a gdzie znajdę przepis na sos słodko- kwaśny?
Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś a gdzie znajdę przepis na sos słodko- kwaśny?
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ale smakowicie wygląda.
Muszę też go zrobić
Muszę też go zrobić
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Chodzi za mną ta pieczona papryka
Ile wyszło Ci słoiczków z tych 4 kg.?
Ile wyszło Ci słoiczków z tych 4 kg.?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
I jeszcze 1 pytanko (bo już nie mogę sobie przypomnieć czy gdzieś czytałam) - jak układasz paprykę na blaszce do pieczenia to kładziesz pergamin czy tak na "gołą"?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ilonko papryczka po upieczeniu robi się mięciutka i wiotka, więc sporo jej wchodzi w słoiczki w związku z tym słoików wychodzi mało. Ja robiłam ostatnio z 6 kg i wyszło mi chyba 7 słoiczków takich troszkę większych niż dżemówki.
Papryczkę kroję na 4 i układam ściśle, skórką do góry na gołej blasze. Ona puści sok, więc nie trzeba blachy ani niczym wykładać, ani smarować.
Papryczkę kroję na 4 i układam ściśle, skórką do góry na gołej blasze. Ona puści sok, więc nie trzeba blachy ani niczym wykładać, ani smarować.
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2317
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś a robiłaś może leczo z cukinii w słoiki? To też mógłby być fajny pomysł na szybki obiad dla zaganianej matki 
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Malagenia
- 100p

- Posty: 169
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
A`propos leczo. Ja zrobiłam pierwszy raz do słoików na zimę bazę do klasycznego leczo, czyli bez cukinii, nigdy nie używałam jej do leczo. Od lat robię leczo wg przepisu Tadeusza Olszańskiego (autor wspaniałej książki 'Nobel dla papryki'). Bierze się równe ilości papryki, pomidorów i cebuli plus boczek i kiełbasa. Mnie i częstowanym gościom bardzo smakuje i niektórzy proszą o przepis. Cały wic polega na tym, by paprykę i pomidory kroić w dość duże kawałki podobnej wielkości, cebulę w dość grube pióra i krótko to wszystko dusić na dużym ogniu, by się za bardzo nie porozpadało. Robi się to leczo szybko, chyba więcej czasu zabiera przygotowanie składników, mycie i krojenie.
Teraz, przy robieniu tej bazy do słoików zrezygnowałam z cebuli i wędlin, te będę dodawać po otwarciu słoika. Cebulę głównie z tego względu, że ponoć potrafi sprawiać psikusy w przetworach - popsuć się. Natomiast gdy chodzi o wędliny, to kiedyś mi się zdarzyło, że nadmiar leczo włożyłam gorący do gorących (z piekarnika) słoików, bez pasteryzacji (ładnie się zaciągnęły) i gdy po czasie po nie sięgałam, to wędliny były takie skruszałe jak w konserwach z wkładką mięsną czy kiełbasianą, straciły konsystencję świeżo dodanych. Przynajmniej w tych konserwach, które w młodości czasem jadałam, bo od lat nie jadam.
Tę bazę na zimę zrobiłam z 3 kg czerwonej papryki i 3 kg pomidorów (wole serca, ze skórkami) plus przyprawy - sól oraz papryki w proszku, słodka i ostra. Wyszło mi 6 słoi a` 900 ml i 1 a` 1200 ml. Pasteryzowałam w piekarniku, krótko. Jeśli będzie zainteresowanie szczegółami, to chętnie się podzielę, jeśli nasza tu Gospodyni będzie łaskawa
Zarówno przepisem na leczo (tu jest też istotne zachowanie pewnej kolejności), jak i na tę bazę na zimę.
Agness, skoro już jestem przy głosie, to jeszcze dwa słowa odnośnie powideł z cytryną zamiast octu. Nie będę w tym roku robić powideł, bo mam jeszcze zeszłoroczne, lecz w przyszłości na pewno spróbuję. Wierzę Tobie, Wam, gdy zapewniacie, że tej odrobiny octu nie wyczuwa się, lecz jednak ja czułabym się bardziej komfortowo
wiedząc, że dałam cytrynę. A jeśli moja skleroza pozwoli mi nie zapomnieć i temat jeszcze będzie podnoszony, to podzielę się spostrzeżeniami o efekcie.
Teraz, przy robieniu tej bazy do słoików zrezygnowałam z cebuli i wędlin, te będę dodawać po otwarciu słoika. Cebulę głównie z tego względu, że ponoć potrafi sprawiać psikusy w przetworach - popsuć się. Natomiast gdy chodzi o wędliny, to kiedyś mi się zdarzyło, że nadmiar leczo włożyłam gorący do gorących (z piekarnika) słoików, bez pasteryzacji (ładnie się zaciągnęły) i gdy po czasie po nie sięgałam, to wędliny były takie skruszałe jak w konserwach z wkładką mięsną czy kiełbasianą, straciły konsystencję świeżo dodanych. Przynajmniej w tych konserwach, które w młodości czasem jadałam, bo od lat nie jadam.
Tę bazę na zimę zrobiłam z 3 kg czerwonej papryki i 3 kg pomidorów (wole serca, ze skórkami) plus przyprawy - sól oraz papryki w proszku, słodka i ostra. Wyszło mi 6 słoi a` 900 ml i 1 a` 1200 ml. Pasteryzowałam w piekarniku, krótko. Jeśli będzie zainteresowanie szczegółami, to chętnie się podzielę, jeśli nasza tu Gospodyni będzie łaskawa
Agness, skoro już jestem przy głosie, to jeszcze dwa słowa odnośnie powideł z cytryną zamiast octu. Nie będę w tym roku robić powideł, bo mam jeszcze zeszłoroczne, lecz w przyszłości na pewno spróbuję. Wierzę Tobie, Wam, gdy zapewniacie, że tej odrobiny octu nie wyczuwa się, lecz jednak ja czułabym się bardziej komfortowo
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Witaj Izo
Tak naprawdę tego octu w stosunku do ilości śliwek jest odrobina, ale jeśli udałoby się zastąpić go cytryną to byłoby idealnie
Będę czekała na Twoją relację, czy zamiana zda egzamin, czy nie
O przepisy na leczo i bazę na zimę bardzo proszę, warto znać różne wersje
Tak naprawdę tego octu w stosunku do ilości śliwek jest odrobina, ale jeśli udałoby się zastąpić go cytryną to byłoby idealnie
O przepisy na leczo i bazę na zimę bardzo proszę, warto znać różne wersje
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2317
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja tak ogólnie szukam w tym roku przepisów na takie bazy ,które pozwolą zrobić obiad w miarę szybko
Moje dzieciaki dobrze sobie radzą w kuchni ,nawet czternastoletni syn
ale czsami wracamy wszyscy do domu po 16 i wtedy chziało by się uprościć przygotowania 
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Beatko świetne są te wcześniej przygotowane bazy, bardzo ułatwiają gotowanie. W sytuacjach , kiedy mało czasu są wręcz są ratunkiem. Te sosy można spokojnie robić z cukinią 
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
u mnie przepis na ketchup paprykowy-zachęcam
mogę też tu wstawić 
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja mam pytanie czy ktoś wkładał pomidory do słoików całe lub krojone
Jeżeli tak to proszę powiedzcie co tam się dodaje bo mam zamówione na dzisiaj pomidory a nie zdążę ze wszystkich zrobić przecier 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja tak robię.Kroję pomidory na plastry i wkładam do słoika lekko uciskając, bo po zawekowaniu bez ugniatania zostaje dużo wolnego miejsca.
Wcześniej pomidory przez parzenie pozbawiam skórki. Lubię w potrawach pomidory z pestkami i dlatego nie robię przecierów,a poza tym tak jest szybciej.
Żadnych przypraw nie dodaję,
Wcześniej pomidory przez parzenie pozbawiam skórki. Lubię w potrawach pomidory z pestkami i dlatego nie robię przecierów,a poza tym tak jest szybciej.
Żadnych przypraw nie dodaję,
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dziękuję bardzo .miałam głupi pomysł z tymi pomidorami ale stało się 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...


