Chora sosenka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 wrz 2014, o 09:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chora sosenka
Witam - proszę o poradę: od kilku tygodni młoda sosenka choruje. Igły zmieniły barwę, mam wrażenie, że gałązki skręcają się. Próbowałem oprysków przeciw grzybom - ale nie przyniosło to rezultatu. Obok stoi identyczna sosna - absolutnie zdrowa. Co robić?
[/URL]

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chora sosenka
Oj, nie wygląda to dobrze. Chyba jedyna rada - usunąć. Wykop, obejrzyj korzenie. Może pędraki chrabąszcza (potrafią zniszczyć nawet takie duże drzewko). A może przenawoziłeś?
Nie piszesz kiedy sadzona? Może przesadzana, kopana z gruntu? Nawożona? Jaki grunt rodzimy? Możemy gdybać, jest zdjęcie, ale tak naprawdę nic nie wiadomo.Trzeba podawać więcej szczegółów, bo często mają wpływ na stan rzeczy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 wrz 2014, o 09:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sosenka rośnie u nas trzeci rok i dotychczas radziła sobie bardzo dobrze. Parę metrów obok rośnie jej "siostra" i pięknie się rozwija. Gleba jest u nas piaszczysta - woda nigdy nie stoi, błyskawicznie wsiąka w ziemię. Nawoziłem ją garstką nawozu do iglaków ( w tym roku dwa razy). Będę bardzo wdzięczny za porady - nie mam doświadczenia ogrodniczego...
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz może psa, albo coś takiego?
Może jakiś inny czynnik zewnętrzny.
Dziwne na infekcję skoro obok stoi taka sama sosna i ma się dobrze. Pooglądaj pień może tam coś znajdziesz...
Kiedyś w pewnym ogrodzie w jednym miejscu usychało wszystko co się wsadziło. Zastanawialiśmy się nad przyczynami. Próbowaliśmy z różnymi roślinami, nawet ruderalnymi i nic. Okazało się, że pod ziemią leci odpływ z łazienki pobliskiego domu, a nikt na to nie wpadł.

Dziwne na infekcję skoro obok stoi taka sama sosna i ma się dobrze. Pooglądaj pień może tam coś znajdziesz...
Kiedyś w pewnym ogrodzie w jednym miejscu usychało wszystko co się wsadziło. Zastanawialiśmy się nad przyczynami. Próbowaliśmy z różnymi roślinami, nawet ruderalnymi i nic. Okazało się, że pod ziemią leci odpływ z łazienki pobliskiego domu, a nikt na to nie wpadł.

Wygląda, że coś zaszkodziło jej w krótkim czasie, nie choroba, ani szkodnik.Może nawóz..