Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczku, w tym wątku na str 1, Pidżama pokazuje hosty na tle takiej maty 
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d2230.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d2230.html
Witam po raz pierwszy,
śledzę to forum od ponad roku i było dla mnie inspiracją do założenia ogródka hostowego.
Ale przyszedł czas na problemy. Otóż plac z hostami mam przed domem, otoczony pasem trawy szerokości około metra, chciałabym zrobić tło, bo na razie tłem jest żółtawy dom.
Myślałam od tyłu, między domem a hostami, posadzić niewysoki żywopłocik, tylko po to, żeby sie hosty dobrze prezentowały.
I tu mam problem i pytanie: jaki kolor wybrać? Zielony (tuje) czy też czerwonawy? Myślałam o pęcherznicy czerwonej (no, takie bordo). Nie wiem tylko, czy mi sie w cieniu dobrze wybarwi, bo mam ją w słońcu i jest ok.
śledzę to forum od ponad roku i było dla mnie inspiracją do założenia ogródka hostowego.

Ale przyszedł czas na problemy. Otóż plac z hostami mam przed domem, otoczony pasem trawy szerokości około metra, chciałabym zrobić tło, bo na razie tłem jest żółtawy dom.
Myślałam od tyłu, między domem a hostami, posadzić niewysoki żywopłocik, tylko po to, żeby sie hosty dobrze prezentowały.
I tu mam problem i pytanie: jaki kolor wybrać? Zielony (tuje) czy też czerwonawy? Myślałam o pęcherznicy czerwonej (no, takie bordo). Nie wiem tylko, czy mi sie w cieniu dobrze wybarwi, bo mam ją w słońcu i jest ok.
CIEKAWE KOMPOZYCJE I ZESTAWIEMIA
Witaj na forum:)
Dobrze myslisz,żeby coś posadzic jako tło dla host tylko szkoda,że nie zamieściłes zdjecia tego miejsca,byłoby najlepiej ocenic CO posadzic.Pecherznica jest dobrym pomysłem ale tylko jeżeli miejsca masz dośc dużo,lubi sie szeroko rozrastac na boki,a w cieniu na pewno bedzie mniej wybarwiona.
Zrób zdjecie tego miejsca,/moze być nawet komórką/ a cos interesujacego doradzimy:)
Czekamy ,pozdrowienia
Dobrze myslisz,żeby coś posadzic jako tło dla host tylko szkoda,że nie zamieściłes zdjecia tego miejsca,byłoby najlepiej ocenic CO posadzic.Pecherznica jest dobrym pomysłem ale tylko jeżeli miejsca masz dośc dużo,lubi sie szeroko rozrastac na boki,a w cieniu na pewno bedzie mniej wybarwiona.
Zrób zdjecie tego miejsca,/moze być nawet komórką/ a cos interesujacego doradzimy:)
Czekamy ,pozdrowienia
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Myśle, ze nie ma na to reguły.boniczka pisze: I tu mam problem i pytanie: jaki kolor wybrać? Zielony (tuje) czy też czerwonawy? Myślałam o pęcherznicy czerwonej (no, takie bordo). Nie wiem tylko, czy mi się w cieniu dobrze wybarwi, bo mam ją w słońcu i jest ok.
Kiedyś robiłem doświadczenia z tłem do wykonywania zdjęć.
Zastosowałem taką matę i...efekt nie był ciekawy.

Z doświadczeń moich wynika, że najlepiej wyglądają na tle zbliżonym do brązowego (kolor trzciny lub bambusa)

Na zielonym tle wyglądają również dobrze, ale gdy tło jest nieco oddalone od roślin

Uważam jednak, że najefektowniej wyglądają na tle różnych roślin zarówno ciemniejszych jak i jaśniejszych niż hosty. Jednolite tło nie bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Dość dobrym tłem i nie rozrastającym się na boki będzie berberys RED PILLAR. W cieniu wybarwi się słabiej ale wystarczająco. Ma niemal pionowy pokrój. Bardzo dobrym tłem są też języczki w odmianach brązowych np. Desdemona lub nieco droższa i lepiej wybarwiona Britt Marie Crowford, ale one są nieco szerokie. A nie myślałaś o paprociach? Niekłopotliwy jest wszelkiego rodzaju paprotnik ( polystichum) odmiany nieco wyższe jak np. polistychum setiferum.
Witam, jestem tu nowa, ale hościara ze mnie juz długoletnia, by nie powiedzieć stara:) Co prawda z małą przerwą, ale wracam do pasji ze zdwojona siłą. Zamieszczam stare zdjęcia moich trochę niesfornych hostowisk, ale z pewną dozą nieśmiałości, gdyż zachwyciły mnie i wprawiły w kompleksy wspaniałe kompozycje Paco, zamierzam podążać wytyczoną przez niego drogą,świetne są te zestawienia host z oryginalnymi formami pni i wszędzie ta kora... Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy zakładanej na "naszych oczach"rabaty...

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Serdecznnie witamy wśród "Maniaków hostowych".artam pisze:Witam, jestem tu nowa, ale hościara ze mnie już długoletnia
Super, że dołącza do nas "Nowa hościara" - będzie raźniej.
Zdjecia przedstawiają już faktycznie dorodne egzemplarze host - widok jest wspaniały.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Zapowiadam swą dużą aktywność na forum od wiosny,nie tylko dlatego, że temat mnie fascynuje,ale również z tego powodu, iż przewiduję też sporo kłopotów- podstawowy to ten, że zamierzam "uprawiać" moje ukochane hosty na działce absolutnie niemal pozbawionej cienia, to spore wyzwanie, nieprawdaż? Będę mogła dostarczać sporo informacji na temat wpływu nasłonecznienia na barwę liści i po ilu godzinach liście się przypalają:( Ale jakoś trzeba sobie radzić,dopóki drzewa mi się nie rozrosną, rozważam ustawianie parawanów z czarnej agrowłókniny, efekt artystyczny murowany!:)