Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Sasetka86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2014, o 07:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bananowiec

Post »

Niestety nie, dostałam tylko nasionko...
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

A zdjęcie nasionka masz?
Łatwiej bedzie zidentyfikować roślinkę jak trochę podrośnie :)
Sasetka86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2014, o 07:20

Post »

Nie mam zdjęcia, ale nasiono było wielkości orzecha laskowego, czarne z podłużnym pęknięciem.
Pewnie masz rację, ale jestem już niecierpliwa :)
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sadzonką jest małą i trudno jest dokładnie określić, najprawdopodobniej jest to bananowiec z rodzaju ensete, najpopularniejsze i zgadzające sie z opisem nasion to e. ventricosum lub e. glacum. Jak podrośnie to mniej więcej za jakiś miesiąc dodaj zdjęcie, a będzie można ze 100% pewnością określić gatunek.
Anaabell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2014, o 09:55

Musa tropicana bananowiec

Post »

Witam, zaczynam dopiero swoją przygode z kwiatami, dlatgo proszę Was o porade.
Ostatnio zakupiałam Musa tropicana bananowca.
Jest duża łodyga z liśćmi a obok rośnie druga o wiele mniejsza łodyga z liśćmi ( już pare liści małych jest, ale te dwie łodygi są jakby połączone ).
Planuje przesadzić do większej donicy, stąd pytanie czy rozdzielić te 2 łodygi?? Czy przesadzić je razem??

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj :)
Możesz posadzić je razem lub podzielić :)
Tylko przy dzieleniu musisz roślinę mateczną od odrostu oddzielić ostrym narzędziem wzdłuż korzenia (niestety musisz trochę uszkodzić roślinę/korzeń mateczną, ale nie spowoduje to problemów)
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z drugiej strony on będzie dążył do wypuszczania odrostów. Tak już mają te karłowate odmiany że lubią być takim krzakiem.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Dokładnie . Odcinać najlepiej jak odrorty mają około 30 , 40 cm . Wtedy mamy pewnosc ze maja korzenie . Pamietaj ze odcinajac osłabiasz na jakis czas banana
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Gethar,spora kolekcja bananowców oj spora ;:7 ;:63 ;:180
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

bartosz les Dzięki :wit , tak to jest jak się nie można oprzeć przed ku\pnem kolejnego :)

Ostatnio dołączyło do mnie kilka nowych bananów :D

Musa Double Mahoi
Obrazek

i przesadzony do hydroponiki
Obrazek

Musa rose
Obrazek

Musa rose również trafiła do hydro ;:173
Obrazek

Musa balbisiana
Obrazek

Musa laterite też postanowiłem przesadzić do hydroponiki:
Obrazek
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2008, o 18:33

Post »

Witam Wszystkich, chciałbym prosić o kilka porad, wskazówek do mojego bananowca. Odmiana jego to musa tropicana, jak podane był w sklepie, ale z tego co znalazłem ty chyba też się nazywa Musa Super Dwarf Cavendish. Jak na zdjęciach widać trochę żółknie, ale akurat tak się dzieje, że gdy nowy liść wyrasta stary więdnie, więc ilość liści jest cały czas podobna. Nie udało mi się stworzyć warunków by nie więdły. Stoi w miarę słonecznym miejscu, ale nie na południowym oknie, z podlewaniem staram się uważać. Nie ma ciemnych plam na liściach, a z tego co czytałem to występują gdy właśnie ma za mało słońca, wilgotność jest zła, bądź jest źle podlewany. Moje pytania są następujące:
- Domyślam się, że te dwa odrosty, które są należałoby już przesadzić do osobnych doniczek, tylko czy zrobić to teraz, czy poczekać do wiosny, bo z tego co wiem to bananowce przesadza się na wiosnę
- Czy doniczka rozmiarowo jest dobra czy potrzebna jest większa, a jak tak, to jak bardzo?
- Między liśćmi, a ziemią jest fragment, takiego trzonka, pieńka, nie wiem jak to nazwać, skąd wychodzą jakby małe korzonki. Ma to wysokość jakiś 6cm, czy to tak powinno wystawać ponad ziemię czy powinno być schowane. Na początku nie było tam korzonków, dopiero później zaczęły wychodzić.
- Wydaje mi się też, że ogólnie jest trochę cienki ten bananowiec, ale może to jest normalne? Ma jakieś 15mm średnicy w najcieńszym miejscu.
- Czy suche resztki po liściach należy odrywać całkowicie czy je zostawiać?
- Liście rosną cały czas podobnej wielkości, raz trochę mneijsze, a raz większe. Czy nie powinno być coraz większe? Chyba, że nie w tej odmianie bananowca?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Twój bananowiec wyglada całkiem zdrowo! Nie musisz się martwić schnącymi starymi liśćmi, bo bananowce już tak mają. Po prostu wycinaj stare i wszystko bedzie dobrze:)
A co do przesadzania to bananowiec sobie poradzi o każdej porze(ważne aby miały temp pokojową)
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Witamy Aragrod :wit
Musa Tropicana jest to tylko handlowa nazwa Musa super dwarf cavendish.
Widać po roślinie, że przez dłuższy czas nie miała za dużo światła, dlatego teraz tak wygląda. U SDC (Super dwarf cavendish) ujawnia się to wypuszczaniem malutkich liści. Kolejne liście już są w porządku. Jest to odmiana karłowata, więc na razie doniczka jest ok, jednak ja bym przesadził do trochę większej i przy tym oczyścił ze starej ziemi bo wygląda na zasoloną, co negatywnie wpływa na roślinę. Ziemię radzę kupić trochę lepszą jak np. Kronel czy substral (Kronel jest tańszy) i wymieszał z włóknem kokosowym, lub kup gotowe podłoże z włóknem kokosowym. Dwa duże odrosty możesz przesadzić. Bardzo ważne aby nie stał w wodzie.
Aragrod pisze: Między liśćmi, a ziemią jest fragment, takiego trzonka, pieńka, nie wiem jak to nazwać, skąd wychodzą jakby małe korzonki. Ma to wysokość jakiś 6cm, czy to tak powinno wystawać ponad ziemię czy powinno być schowane. Na początku nie było tam korzonków, dopiero później zaczęły wychodzić.
Pojawia się to po oderwaniu starych liści, możesz po prostu wkopać trochę głębiej roślinę, podczas przesadzania, ale tak żeby kawałek wystawał, aby roślina nie zaczęła gnić.
Aragrod pisze:Wydaje mi się też, że ogólnie jest trochę cienki ten bananowiec, ale może to jest normalne? Ma jakieś 15mm średnicy w najcieńszym miejscu. Czy suche resztki po liściach należy odrywać całkowicie czy je zostawiać?
Faktycznie jest cienki, jak na tą odmianę, ale jak teraz się za niego weźmiesz to nabierze krzepy. Usuwanie starych liści zależy od ciebie, nie wpływa to negatywnie na roślinę, jednak jak odrywasz to tylko te całkowicie wyschnięte.
Aragrod pisze:Liście rosną cały czas podobnej wielkości, raz trochę mniejsze, a raz większe. Czy nie powinno być coraz większe? Chyba, że nie w tej odmianie bananowca?
Tak jak pisałem wyżej, wszystko zależy od ilości światła, ogólnie każdy kolejny liść powinien być coraz większy, natomiast jak nie będzie miała wystarczającej ilości światła, liście będą coraz mniejsze, a cała roślina coraz słabsza.

Jeżeli nie nawozisz radzę też zacząć, na tym etapie polecam nawóz z dużo ilością potasu, jak np. Planton K, później jak już będzie wszystko ok to nawóz z azotem i potasem mniej więcej po równo (lub więcej azotu).

Po tych zabiegach i jak pogoda dopiszę to za jakiś miesiąc lub dwa będziesz miał ładnego bananowca z dużą ilością liści :heja
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2008, o 18:33

Post »

Dzięki bardzo za odpowiedzi :) Wskazówki te się na pewno przydadzą. Jak tylko zdobędę odpowiednią ziemię i doniczkę to przesadzę. Oby tylko te odrosty udało się oddzielić, bo tego jeszcze nie robiłem. Wcześniej przyznaję, że nie nawoziłem, ale teraz zacznę. Tutaj z ciekawości zapytam, co daje włókno kokosowe? Trochę mogę mieć problem ze znalezieniem lepiej oświetlonego miejsca, ale może w cieplejsze i mniej wietrzne dni, będę ,,wyprowadzał" bananowca na dwór, żeby trochę w słońcu postał.
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Odrosty najlepiej odciąć ostrym nożem, ważne żeby każda sadzonka miała przynajmniej jeden korzeń. Po takim zabiegu roślina jest słabsza, ale nie powinno to wpłynąć na jej rozwój. Włókno kokosowe, rozluźnia ziemie i nadaje jej lekkości, dzięki czemu do korzeni dociera więcej tlenu i łatwiej przepuszcza wodę co jest istotne wśród bananowców, aby nie miały za mokro. Trzeba jednak częściej podlewać. Moje bananowce od maja/czerwca stoją na dworze i dopiero mniej więcej październik/listopad chowam do domu, jak temp w nocy jest za niska.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”