Kobea i jej uprawa cz.4
Re: Kobea i jej uprawa cz.4
Może na pytanie za wcześnie ale
czy udało się komuś przechować kobea do następnego roku ?
czy udało się komuś przechować kobea do następnego roku ?
Pozdrawiam Marcin 

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie przechowała się w postaci pobranych sadzonek. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
A czy możesz powiedzieć w jakich warunkach przechowywałaś? Ukorzeniłaś w doniczce i przez zimę na parapecie w domu trzymałaś? Bardzo mnie to interesuje, bo kwiaty ma boskie, a z tym wysiewaniem to różnie u mnie bywa. Może lepiej byłoby przechować.renzal pisze:U mnie przechowała się w postaci pobranych sadzonek.
Pozdrawiam Krystyna
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Krysiu! Pobrałam i trzymałam w doniczce i...wszystkie moje padły, ale w ten sam sposób zrobiła moja teściówka i załapałam się od niej na jedną sadzonkę. Poszła do ziemi późno, bo o niej zapomniałam, ale dziś oglądałam i ma mnóstwo pąków.
Teraz nie będę czekała tak długo (w zeszłym roku bardzo późno pozyskiwałam sadzonki) i zrobię je już we wrześniu. Myślę, że o moim niepowodzeniu zdecydowało właśnie późne pobranie.
Zrobię eksperyment i część wstawię do wody, a część dam od razu do ziemi! W ten sam sposób Teściowa przezimowała żółtą tumbergię, którą ja wysiałam w zeszłym roku. Ja w tym nie mam, a u niej cieszy oko.
Teraz nie będę czekała tak długo (w zeszłym roku bardzo późno pozyskiwałam sadzonki) i zrobię je już we wrześniu. Myślę, że o moim niepowodzeniu zdecydowało właśnie późne pobranie.
Zrobię eksperyment i część wstawię do wody, a część dam od razu do ziemi! W ten sam sposób Teściowa przezimowała żółtą tumbergię, którą ja wysiałam w zeszłym roku. Ja w tym nie mam, a u niej cieszy oko.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Na mojej fioletowej dopiero pąki. Jeden już tak nabrzmiały, że pewnie niedługo pojawi się kwiatek, wreszcie.
Pozdrawiam, Kasia
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Moje Kobea zaczęła kwitnąć.....na koniec lata
aturi, u mnie przechowała się w doniczku w 5°C, w tym roku zrobim sadzonek

aturi, u mnie przechowała się w doniczku w 5°C, w tym roku zrobim sadzonek

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- kaja_krys
- 200p
Dzięki! zrobię tak samo, bo oczekiwanie na rosliny siane wiosną przyprawia mnie o palpitacje. Chciałabym żeby kwitła dużo wcześniej, a ona dopiero teraz się zebrała do kwitnienia. Chodziłam koło tego i podlewałam, zasilałam prawie do każdego podlewania. Póki co pąków ma mnóstwo a dopiero od 2-3 dni więcej jednocześnie rozkwita. Tak to pojedyncze kwiatki od 25.08.renzal pisze:Krysiu! Pobrałam i trzymałam w doniczce i...wszystkie moje padły, ale w ten sam sposób zrobiła moja teściówka i załapałam się od niej na jedną sadzonkę. Poszła do ziemi późno, bo o niej zapomniałam, ale dziś oglądałam i ma mnóstwo pąków.
Urosła spora, tak że sięga pod dach piętrowego budynku.
Pozdrawiam Krystyna
Ja swoją niestety za późno wysiałam, dopiero w maju. Ale i tak zarosła cały pień wierzby.
Mam pytanie do tych sadzonek, czy one się bardzo panoszą w domu? Czy są raczej trzymane w chłodniejszym pomieszczeniu co by tak nie szalała ze wzrostem?
Mam pytanie do tych sadzonek, czy one się bardzo panoszą w domu? Czy są raczej trzymane w chłodniejszym pomieszczeniu co by tak nie szalała ze wzrostem?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedługo przymrozki a ona obsypana pąkami i kwieciem.

Co roku wysiewam nasiona ale w tym roku słabo wschodziły i słabo rosły, więc wystawiłam na taras dosyć późno i późno zaczęła kwitnąć. Mimo że noce są już dosyć zimne to kwitnie bardzo obficie.
Czy zawiązywały się u Was nasiona? W poprzednich latach nie zwracałam na to uwagi czy zawiązują nasiona.
Spróbuję w tym roku zrobić sadzonki, może wyjdą.
Czy zawiązywały się u Was nasiona? W poprzednich latach nie zwracałam na to uwagi czy zawiązują nasiona.
Spróbuję w tym roku zrobić sadzonki, może wyjdą.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nigdy u mnie nie zawiązała nasion.
Nawet jak nasienniki dość długo wisiały.
Nawet jak nasienniki dość długo wisiały.
Jeżeli nie zawiązuje nasion, to pozostaje spróbować ukorzenić szczepki. Może się uda.
Pozdrawiam
Iwona
Pozdrawiam
Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Bardzo pięknie kwitną wam kobee, ja na moim południowym balkonie coś nie mam z nimi szczęścia ,pomimo pielęgnowania ich i nawożenia ,dałem na początku Maja dwie sadzonki koleżance i kazałem sadzić w ziemie aż po przymrozkach ona wsadziła od razu ,kobea zmarzła ,bardzo przeżywałem to i było mi szkoda ich ,ale one odżyły a dziś pięknie kwitną, zostały wsadzone pod drzewem koleżanka nawet w te upalne dni nie podlewała jej ani nie nawoziła ,dzis obsypana pakami zarosła drzewo

zdjęcie z telefonu

zdjęcie z telefonu
- kaja_krys
- 200p
Ja też jestem w gronie tych, które miały opóźnienia w siewie. Byłam zmartwiona, że nici z kwiatów w tym roku. Ale moja kobełka zmobilizowała się i zaczęła mieć mnóstwo pąków. Ochłodziło się i ja znowu narzekałam, że nici z tego. A teraz pogoda poprawiła się dla niej i zaczęła kwitnąć, kwiatów b.dużo a pąków mnóstwo. Oby pogoda pozwoliła jej kwitnąć dłużej.
Ciekawa jestem czy u forumowiczów, u których bardzo wcześnie zaczęła kwitnąć kobea jeszcze kwitnie. A jak długo może kwitnąć w sezonie ? Jeśli komuś udało się wyhodować w domu dużą roślinę to kiedy najwcześniej zakwitnie? i jak długo kwitnie?
Może ktoś zechce się podzielić doświadczeniem?
Ciekawa jestem czy u forumowiczów, u których bardzo wcześnie zaczęła kwitnąć kobea jeszcze kwitnie. A jak długo może kwitnąć w sezonie ? Jeśli komuś udało się wyhodować w domu dużą roślinę to kiedy najwcześniej zakwitnie? i jak długo kwitnie?
Może ktoś zechce się podzielić doświadczeniem?
Pozdrawiam Krystyna