Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

Moje zaczęły hurtowo dojrzewać :)

Piri-Piri
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Red Cherry Large
Obrazek Obrazek

Obrazek

Czerwone Chili NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chili żółto-pomarańczowe NN
Obrazek Obrazek

Habanero Yellow
Obrazek Obrazek

Yamaican Hot Yellow
Obrazek Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tunia-mar pisze:czy taki krzaczek jest jednoroczny? Czy można przezimować roślinę w warunkach domowych? Te kwiaty zostawić niech kwitnie czy je oberwać. POradźcie proszę:)
Tunia-mar, wszystkie papryki są wieloletnie, w naszym kraju te uprawiane za zewnątrz są niestety tylko jednoroczne. Można papryki przezimować, wykopując i przesadzając do doniczki te gruntowe, a chowając na zimę te doniczkowe.

Przed przezimowaniem trzeba paprykę ostro przyciąć, wyciąć wszystkie liście, oberwać wszystkie owoce, poradniki na stronach anglojęzycznych podają metodę przycięcia krzaczka w literkę Y (papryka naturalnie rozgałęzia się w pewnym miejscu)

Obrazek

http://www.growhotpeppers.com/winterizi ... er-plants/

Trzeba taką paprykę podlewać co jakiś czas, rzadko, ale nie wolno dopuścić do całkowitego wyschnięcia podłoża. Poradnik z linka powyżej zaleca, aby przechowywać ją w temp. 15-21 stopni, ale nigdy w temp. mniej niż 10 stopni. Papryka musi mieć światło.
Jak poczytasz ten wątek od początku, to zobaczysz, że niektórzy forumowicze doświetlają w zimę swoje papryki, bo jednak zimowa aura nie sprzyja dostatecznej ilości światła na parapecie.

Dzięki takim zabiegom powinno się udać przecimować paprykę :)

Kwiaty, które zaczynają się pojawiać, można oberwać, z nich już raczej w tym sezonie nic nie będzie... no chyba, że dysponujesz growboxem z lampą, to wtedy możesz poeksperymentować :D
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Amanita serdecznie dziękuję za ogrom informacji:-) zbiore ostatnie owoce i obetnę jak każą fachowcy:-)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można jeszcze spróbować nieco inaczej. Owszem trzymać w chłodniejszym pomieszczeniu z możliwie dużą ilością światła dziennego, ale nie ścinać wszystkich liści. Po prostu przyciąć gałązki o 2/3 długości i zostawić tak na tym parapecie jak zwykłą doniczkową roślinę. Jak zrzuci liście trudno i tak przezyje, a może być tak, że odpowiednio wcześnie tak przygotowana roślinka utrzyma liście przez zimę :)
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p
Od: 9 cze 2014, o 16:24

Post »

Witam,

Dawno mnie tutaj nie było i dawno też nie widziałem swoich papryk. Zostawiłem je pod opieką już miesiąc czasu i jestem w szoku to co dzisiaj zobaczyłem. Chciałbym pokazać osobom, które kojarzą moją papryczkę chili "niewiadomkę". Wystrzeliła ze wzrostem aż miło popatrzeć :)
Z opowieści wynika, że ma dużo kwiatków także będzie co pojeść :)
Zobaczcie sami i porównajcie z tym jak wyglądała niecały miesiąc temu :)

Obrazek
Pozdrawiam, Krzysiek
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p

Post »

Obrazek

A jeszcze niedawno wyglądała tak.
Cieawe jak będzie wyglądać w następnym roku jak wrócę. :D
Pozdrawiam, Krzysiek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Wystrzeliła faktycznie,jednak na dużą ilość owoców raczej bym się nie nastawiała :wink: Papryka musi mieć w ciagu doby przynajmniej 8 godzin dobrego oświetlenia,co w warunkach krótkiego dnia będzie bardzo trudne do osiągnięcia.
Ja bym przycięła te pędy,które najbardziej wystrzeliły w górę. :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p

Post »

Nie znam się na pielęgnowaniu roślin i nie bardzo rozumiem czemu ma służyć przycinanie.
Nie ukrywam, że strasznie mi szkoda przycinać bo chciałbym, żeby rosła jak największa :D
Jest już za późno na owocowanie to fakt. Gdyby 2 miesiące temu zaczęła puszczać tyle kwiatków to coś by z tego było chociaż niczego nie wykluczam póki co bo zaskoczyła mnie nie raz :D

edit
Ale nie załamuję się tym bo i tak fajnie, że urosła taka duża i zdrowa. Od samego początku miałem tylko raz z nią problem jak przestawiłem z zachodniego na wschodnie okno i zaczęła zrzucać przebarwione liście.
Jak nie w tym to w następnym roku, będę czekał z niecierpliwością :D
Pozdrawiam, Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Papryka,którą opisałem ostatni raz tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658 , teraz wygląda tak.
Kwitnie i ma sporo zawiązków. Ma ponad 220 cm wysokości, kwiaty ma podobne do kwiatów odm.Dzwonek.

Obrazek Obrazek kwiaty Dzwonka Obrazek
Obydwie należą do Capsicum baccatum.Nie ma szans,żeby zawiązki urosły,ale postaram się ją przezimować.
Następny okaz ,to Habanero white.Wg .opisu ,owoce powinny mieć wielkość 4-5 cm.Tu są karzełki.
Krzaczek ma 30 kilka cm wysokości. Obrazek,Jest jeszcze rocoto ,tym razem normalnej wielkości. ;:306 Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja mam Habanero Orange- wprawdzie wielkość owoców jest OK,krzaczek też niewysoki w donicy ( w tunelu wyższy). Dojrzewają już ,ale owoce ,podobnie jak u Ciebie są zbyt gładkie jak na Habanero. Pewnie mam kundelka :wink: Boję się spróbować ;:oj ,choć wytrzymałość na kapsaicynę ćwiczę od dłuższego czasu :D
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Exact pisze:Nie znam się na pielęgnowaniu roślin i nie bardzo rozumiem czemu ma służyć przycinanie.
Przycinanie służy pomniejszeniu masy zielonej w momencie kiedy dni robią się coraz krótsze. Po prostu przy zmniejszonej dawce światła roślina i tak nie utrzyma wszystkich liści... pożółknie, przerzedzi się itd. Chodzi o to by roślina się nie męczyła, nie wysilała za wszelką cenę, by "wykarmić zielone". Dlatego robimy ciach, ciach co by była przewaga masy korzeniowej w stosunku do masy zielonej :)

To tak mniej więcej... po bardziej sczegółowe naukowe wyjaśnienie to już do kogo innego... :;230
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p

Post »

Takie wyjaśnienie mi w zupełności wystarcza, dzięki :)
Pozdrawiam, Krzysiek
majav
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2014, o 11:55

Capsicum-papryka orientalna czy jest jadalna?

Post »

Capsicum- papryka orientalna. Czy jest to jadalne? :wink:
http://i58.tinypic.com/ehb0g.jpg

Za duże zdjęcie - zamieniłem na link, oraz poprawiłem tytuł, norbert76
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie tylko przycinam ale i wycinam wszystkie gałązki na których już nic nie rośnie ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

A ja mam takie mało mądre choć nurtujące mnie pytanie :wink: Kiedy powinnam zacząć zbierać Red Habanero i Mme Jeanette? Jaki kolor powinny mieć?
Są w gruncie i w foliaku, wolałabym już zacząć...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”