Te harmonijki to raczej za mała wilgotność powietrza a nie podlewanie.
Storczyki Borga
Re: Storczyki Borga
Witam. Śliczne kwiatki
.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
- Borg
- 200p

- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak też mi się wydaje. A jak myślicie, czy dobrym pomysłem byłoby dla zwiększenia wilgotności wystawienie cambrii na balkon w takie pochmurne, deszczowe dni jak teraz? Balkon wnękowy - nie będzie na nie padał deszcz.
JA bym raczej nie zmieniał tak miejsca. Bo np jutro będzie słonecznie i znów przestawisz ? Takie skoki temperaturowe źle działają na roślinę. Tak mi się wydaję. 
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- Borg
- 200p

Niekwitnące falki codziennie na noc wystawiam na balkon jeśli temperatura jest powyżej 13 stopni.
A w taki dzień jak dziś temperatura na zewnątrz i w mieszkaniu jest praktycznie identyczna.
A w taki dzień jak dziś temperatura na zewnątrz i w mieszkaniu jest praktycznie identyczna.
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oncidium bardzo ładne, biały phal obficie obsypany kwiatami.
Kwiaty możesz wystawiać na balkon, nawet deszcz nie będzie im straszny jeśli zadbasz o to aby w pochmurne dni nie zalegała woda w kontach liści, no i aby nie poparzyło słońce.
Kwiaty możesz wystawiać na balkon, nawet deszcz nie będzie im straszny jeśli zadbasz o to aby w pochmurne dni nie zalegała woda w kontach liści, no i aby nie poparzyło słońce.
- Borg
- 200p

Oncidium ma naprawdę duże kwiaty. Jest ich znacznie mniej niż było na głównym pędzie, ale rozmiar to rekompensuje. No i ta cena za jaką je nabyłem.
A biały falek lada dzień otworzy ostatnie pąki.
No właśnie szczęśliwie balkon jest na tyle głęboki, że musiałoby ostro zacinać, żeby deszcz ich dosięgnął. Co do słońca, to w zeszłym roku wszystkie wystawione kwiaty poparzyłem, bo obudziłem się po imprezie po 15, a akurat był środek lata i piękna pogoda. Na szczęście nic nie uległo uśmierceniu.
Nie wiem jak bardziej zwiększyć cambriom wilgotność - są obstawione miskami z wodą, codziennie rano pryskam też nad parapetem, ale to nie bardzo przynosi chyba efekty. Cały czas są pozwijane w harmonijki.
Zastanawiałem się czy na części parapetu nie postawić dużej podstawki z wodą, na niej jakąś kratkę i na tym zestawie cambrie, ale skoro woda z misek nic nie daje, to nie jestem przekonany, czy to coś zmieni..
A biały falek lada dzień otworzy ostatnie pąki.
No właśnie szczęśliwie balkon jest na tyle głęboki, że musiałoby ostro zacinać, żeby deszcz ich dosięgnął. Co do słońca, to w zeszłym roku wszystkie wystawione kwiaty poparzyłem, bo obudziłem się po imprezie po 15, a akurat był środek lata i piękna pogoda. Na szczęście nic nie uległo uśmierceniu.
Nie wiem jak bardziej zwiększyć cambriom wilgotność - są obstawione miskami z wodą, codziennie rano pryskam też nad parapetem, ale to nie bardzo przynosi chyba efekty. Cały czas są pozwijane w harmonijki.
Zastanawiałem się czy na części parapetu nie postawić dużej podstawki z wodą, na niej jakąś kratkę i na tym zestawie cambrie, ale skoro woda z misek nic nie daje, to nie jestem przekonany, czy to coś zmieni..
-
natka_211

- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Piękne kwiatuchy!! Oncidium przepiękne!!
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Śmiało możesz wystawić wszystkie cambrie i oncidia na dwór.Nawet paputki.Dzięki zmiennej amplitudzie temperatur kwiaty ponownie Ci zakwitną 
-
sirraha
- 10p - Początkujący

- Od: 6 cze 2014, o 22:31
Witaj
Twoje storczyki są cudowne, wszystkie mnie urzekły 
- Borg
- 200p

Dziękuję. 
Nie, oncidium nie pachnie i poczekam z wystawianie go na balkon aż przekwitnie. A reszta już sobie rezyduje na zewnątrz, choć niestety jedną cambrię wczoraj wiatr zrzucił z parapetu.
Nie, oncidium nie pachnie i poczekam z wystawianie go na balkon aż przekwitnie. A reszta już sobie rezyduje na zewnątrz, choć niestety jedną cambrię wczoraj wiatr zrzucił z parapetu.
- Borg
- 200p

Wyjedzie człowiek na kilka dni na urlop a tu po powrocie taka sytuacja:

Cambria zakupiona w Tesco za magiczne 7 PLN.
W momencie zakupu miała przekwitający pęd i drugi rozwijający się.
Trzeci odkryłem po kilku tygodniach i niechcący złamałem, a teraz wypuściła i zakwitła na kolejnych dwóch.

Hibiskusy zakupione w Obi po 5 złotych od sztuki będą kwitły na dniach.
Jeden kwiatek już przekwitł w czasie wyjazdu - opiekunka do kota zrobiła zdjęcie:

Cambria zakupiona w Tesco za magiczne 7 PLN.
W momencie zakupu miała przekwitający pęd i drugi rozwijający się.
Trzeci odkryłem po kilku tygodniach i niechcący złamałem, a teraz wypuściła i zakwitła na kolejnych dwóch.

Hibiskusy zakupione w Obi po 5 złotych od sztuki będą kwitły na dniach.
Jeden kwiatek już przekwitł w czasie wyjazdu - opiekunka do kota zrobiła zdjęcie:

No nie wiem co mam najpierw chwalić
Kwiaty czy opiekunkę
Nie dosyć że dbała o kicię to jeszcze piękne fotki zrobiła 
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Russski

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Ta cambria to chyba niedługo wyjdzie Ci z doniczki 
Fajnie że ma taką silną wolę życia i wypuszcza pędy jak oszalała.
Gratulacje kwitnienia no i udanego zakupu.
Fajnie że ma taką silną wolę życia i wypuszcza pędy jak oszalała.
Gratulacje kwitnienia no i udanego zakupu.