Ficusy kaudeksowe
Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II
Kwiat ceropegii simonae jak dla mnie niesamowicie piękny
Ficusy kaudeksowe
Ficusy kaudeksowe
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Dla mnie totalny odlot - bardzo ciekawe rośliny!
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Niezwykle i niespotykane 
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rewelacyjny kwiat u Ceropegia!!! Coraz bardziej tracę dla nich głowę
.
C.aristolochioides od Ciebie zrzuciła pączki z którymi przybyła, ale już wyprodukowała kilka nowych - już całkiem przypominających kształtem docelowe kwiaty. Ta ułamana coś knuje przy bliźnie - będzie nowy pęd! Kupiłam sporą C. stapeliiformias - masz? Trudna?
C.aristolochioides od Ciebie zrzuciła pączki z którymi przybyła, ale już wyprodukowała kilka nowych - już całkiem przypominających kształtem docelowe kwiaty. Ta ułamana coś knuje przy bliźnie - będzie nowy pęd! Kupiłam sporą C. stapeliiformias - masz? Trudna?
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ewa! Wspaniała prezentacja ceropegii, normalnie pełen zachwyt nad cudownym zdjęciem, pomysłem i oczywiście samym kwiatem! Tavaresia w ogóle piękna sama w sobie, ale ceropegią zachwycam się szczerze i z podziwiem!
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy
.
Beatko, ceropegia aristolochoides chętnie kwitnie nawet na niedużym patyczku. Mam nadzieję, że c. robysiana szybko puści pęd, w razie czego pisz - natychmiast doślę nową roślinkę. Mam c. stapeliformis, nie jest trudna w uprawie, wymagania podobne do c. adrianae i c. simonae: luźne, przepuszczalne podłoże, stale leciutko wilgotne (w zimie powinno nieco przesychać) i rozproszone światło. Wg mnie są łatwiejsze w uprawie, niż c. petignati.
Żanetko, cieszę się, że podobały Ci się zdjęcia
.
Beatko, ceropegia aristolochoides chętnie kwitnie nawet na niedużym patyczku. Mam nadzieję, że c. robysiana szybko puści pęd, w razie czego pisz - natychmiast doślę nową roślinkę. Mam c. stapeliformis, nie jest trudna w uprawie, wymagania podobne do c. adrianae i c. simonae: luźne, przepuszczalne podłoże, stale leciutko wilgotne (w zimie powinno nieco przesychać) i rozproszone światło. Wg mnie są łatwiejsze w uprawie, niż c. petignati.
Żanetko, cieszę się, że podobały Ci się zdjęcia
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Ceropegia simonae sama w sobie nie jest jakaś nadzwyczajna, czego już nie można powiedzieć o jej kwiatach. Świetne dziwolągi
Pozostałe roślinki również bardzo ładne
Pozostałe roślinki również bardzo ładne
- eba

- Kontakt:
Sukulenty jeszcze w szklarni, choć coraz poważniej zastanawiam się nad powrotem do domu. W chłodne noce dogrzewam je... wkładami do zniczy. Całkiem ładnie to wygląda, gdy w nocy pali się z 10 szt. w szklarence
. Dni są jeszcze ładne i ciepłe.
Pewne rzeczy można zobaczyć tylko z bliska. Przyjrzyjcie się tej cerarii.

Pączki są na lewej i najwyższej gałązce.
Zakwitła
.

Zakwitła też euphorbia grandicornis

I tutaj też wypatrzyłam dwa

Ostatnie kwiaty na uncarinie grandidieri

Cała roślina bardzo ładnie przybrała po wiosennym przycięciu

I choć na adenium w tym roku nie było ani jednego kwiatka, to i ono bardzo mnie cieszy

Tegoroczny nabytek senecio fulgens już się zaaklimatyzował

A ten chyba nadal sie zastanawia: matelea cyclophylla

Inne z dziwacznymi nazwami: pyrencantha kaurabassana i tylosema fassoglensis

cissusy kaudyczne

Ipomoea albivenia

euphorbia aureoviridiflora

aloe plicatilis

pelargonium ferulaceum

i na koniec dziwna ceropegia woodii, która rośnie prawie tylko wszerz

Pewne rzeczy można zobaczyć tylko z bliska. Przyjrzyjcie się tej cerarii.
Pączki są na lewej i najwyższej gałązce.
Zakwitła
Zakwitła też euphorbia grandicornis
I tutaj też wypatrzyłam dwa
Ostatnie kwiaty na uncarinie grandidieri
Cała roślina bardzo ładnie przybrała po wiosennym przycięciu
I choć na adenium w tym roku nie było ani jednego kwiatka, to i ono bardzo mnie cieszy
Tegoroczny nabytek senecio fulgens już się zaaklimatyzował
A ten chyba nadal sie zastanawia: matelea cyclophylla
Inne z dziwacznymi nazwami: pyrencantha kaurabassana i tylosema fassoglensis
cissusy kaudyczne
Ipomoea albivenia
euphorbia aureoviridiflora
aloe plicatilis
pelargonium ferulaceum
i na koniec dziwna ceropegia woodii, która rośnie prawie tylko wszerz
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- zapewne każdego taki okaz by cieszył ?I choć na adenium w tym roku nie było ani jednego kwiatka, to i ono bardzo mnie cieszy
- ciekawy pomysł na system do ochrony roślin przed zimnem i ich dogrzewaniaW chłodne noce dogrzewam je... wkładami do zniczy. Całkiem ładnie to wygląda, gdy w nocy pali się z 10 szt. w szklarence
Dawno temu na działce zastosowałem takie dogrzewanie dużymi zniczami w majowe "ogrodniki", pomidory i ogórki, które posadzone miałem w tunelu. Rośliny przetrwały, ale całe oraz folia były "umorusane tłustymi" sadzami. Teraz zapewne używana steryna tak nie kopci.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cóż za widoki dziś u Ciebie!
Rośliny dorodne, doskonale wyglądają. Widać, że wieloletnie. Jestem pod dużym wrażeniem!
Co do trzymania sukulentów pod chmurką, szkłem lub w nieogrzewanym namiocie foliowym to bym się poważnie zastanawiał - nawet przy tym dogrzewaniu o którym piszesz wydaje się to być ryzykowne. U nas dziś było -3 stopnie przy gruncie! Taka temperatura może im nieodwracalnie zagrozić.
Ja swoje epikaktusy z odkrytego balkonu sprzątnąłem już przy 5 stopniach w nocy, reszta czyli kaktusy (a stoją tam te zimolubne) to dopiero przy mocnych przymrozkach ewakuuję. Mieszkam na 4tym piętrze więc przygruntowe przymrozki mi (a właściwie moim roślinom) nie straszne.
Rośliny dorodne, doskonale wyglądają. Widać, że wieloletnie. Jestem pod dużym wrażeniem!
Co do trzymania sukulentów pod chmurką, szkłem lub w nieogrzewanym namiocie foliowym to bym się poważnie zastanawiał - nawet przy tym dogrzewaniu o którym piszesz wydaje się to być ryzykowne. U nas dziś było -3 stopnie przy gruncie! Taka temperatura może im nieodwracalnie zagrozić.
Ja swoje epikaktusy z odkrytego balkonu sprzątnąłem już przy 5 stopniach w nocy, reszta czyli kaktusy (a stoją tam te zimolubne) to dopiero przy mocnych przymrozkach ewakuuję. Mieszkam na 4tym piętrze więc przygruntowe przymrozki mi (a właściwie moim roślinom) nie straszne.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ewa! Stanowczo za rzadko pokazujesz swoje cuda! Przecież takich kaudeksów to na całym forum dosłownie ze zniczem szukać!
Przepiękne widoki, dla mnie Uncarina i Ipomoea zawsze najbardziej interesujące. Teraz też z ciekawością obejrzałam ceropegię woodii, bardzo nietypowa rzeczywiście, ale do rzadkich widoków i ciekawostek zdążyłaś nas przyzwyczaić. Takie cuda tylko u Ciebie!
Przepiękne widoki, dla mnie Uncarina i Ipomoea zawsze najbardziej interesujące. Teraz też z ciekawością obejrzałam ceropegię woodii, bardzo nietypowa rzeczywiście, ale do rzadkich widoków i ciekawostek zdążyłaś nas przyzwyczaić. Takie cuda tylko u Ciebie!
- eba

- Kontakt:
Nie chciało mi się wynosić sukulentów do domu przez tych kilka chłodniejszych nocy. Prognoza długoterminowa przewiduje, że jeszcze przyszły tydzień będzie miał w miarę ciepłe noce. Dla sukulentów każdy słoneczny dzień jest teraz ważny... Rok temu targałam wszystko do domu już w pierwszy weekend października. Też miałam stracha, bo po jednej nocy było u mnie biało, ale jednak znicze pomogły, wszystkie sukulenty i wniesione na noc do szklarni datury przetrwały
.
Wkłady nie kopcą. Tylko zapach jest rano wyczuwalny.
Choć z drugiej strony na innym forum ostrzegano, że ten sposób dogrzewania może puścić z dymem całą szklarnię
. Lepiej więc uważać.
.
Wkłady nie kopcą. Tylko zapach jest rano wyczuwalny.
Choć z drugiej strony na innym forum ostrzegano, że ten sposób dogrzewania może puścić z dymem całą szklarnię
Chcę Was czymś przyciągnąć, żebyście jeszcze czasem do mnie zaglądalipiasek pustyni pisze:Ewa! Stanowczo za rzadko pokazujesz swoje cuda! Przecież takich kaudeksów to na całym forum dosłownie ze zniczem szukać!
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
A ja postanowiłam utuczyć sobie taką ceropegię. Jest świetna! Będę raz po raz przycinać pędy i już wyciągnęłam trochę bulwę z ziemi...może pójdzie w ślady Twojej...choć jak piszesz - ona tak sama z siebie 
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Ja ciągle do Ciebie zaglądam i zachwyca się Twoimi kaudeksamieba pisze: Chcę Was czymś przyciągnąć, żebyście jeszcze czasem do mnie zaglądali.
- eba

- Kontakt:
Nie wiem, z czego tak do końca wynika z tym tuczeniem. Mam trzy ceropegie woodii, a każda trochę inna. Ta od Ciebie też już ma ładną bulwkę, ale kształt liści ma bardzo zmienny. Pokażę ją niedługo. Na pewno coś do powiedzenia mają warunki, w których je trzymam: szklarenka, dużo słońca i sporo wody latem, nawożenie bardzo sporadyczne, zimą zdarza mi się na jakiś czas zapomnieć o podlewaniu. Ale i tak ta jedna, którą tak się chwalę, jest wyjątkowa. Nigdy jej nie przycinałam, a jest zwarta i taka kompaktowabebos pisze:A ja postanowiłam utuczyć sobie taką ceropegię. Jest świetna! Będę raz po raz przycinać pędy i już wyciągnęłam trochę bulwę z ziemi...może pójdzie w ślady Twojej...choć jak piszesz - ona tak sama z siebie
Mam tak samo, gdy przeglądam wasze wątkitesia39 pisze:Ja ciągle do Ciebie zaglądam i zachwyca się Twoimi kaudeksamitylko z pisaniem gorzej
bo nic oprócz zachwytów nie przychodzi mi do głowy