Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Witam Wszystkich serdecznie.
Moje roślinki mają 4-5 miesięcy, różnej wielkości od 2 do 6 cm wysokości, prawie wszystkie po 6 par listków lub więcej. Czy już czas by je przesadzić do nowego podłoża i doniczek. Teraz rosną w typowych wielodoniczkach 4x4 cm. Nie wiem czy odpowiada im obecne podłoże bo jak na swój wiek to mikruski.
Przesadzać czy dać im jeszcze czas i zająć się tym wiosną?
Pytanie o podłoże.
Chcę zrobić mieszankę z antuki, zeolitu,lawy,akadamy i ziemi dla kaktusów, jakiej granulacji mają byś składniki?, czy takie podłoże będzie odpowiednie?
Doniczki.
Które waszym zdaniem lepiej się sprawdzają, okrągłe czy kwadratowe? Myślałem o takich ok 5cm.
Oświetlenie.
Czy tak młode roślinki mają szansę przeżyć bez dodatkowego oświetlenia zimą?
Niestety obecnie nie mogę sobie pozwolić na zakup panelu led, więc jeśli oświetlenie będzie konieczne to co możecie polecić w rozsądnej cenie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi.
Sebastian
Monika W
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2014, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym nie przesadzała, oto przyklad Obrazek Obrazek
te adenium somoence i thai socotranum od początku czyli od wysiania są w tych samych doniczkach 6 x 6 pół doniczki keramzytu reszta to włókno kokosowe z peritem i nawóz fertisal. Moim zdaniem lepiej poczekać do wiosny.

-- 8 wrz 2014, o 19:05 --

Ja np. nie doświetlam :) Moje są wysiane na początku kwietnia.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Rozkwitł pierwszy pąk kwiatowy na Adenium powtarzającym kwitnienie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- w tej fazie rozwoju, jestem ;:oj zaskoczony sporą różnicą w wyglądzie - budowie płatków kwiatowych. Kolor w zasadzie jest prawie identyczny, a różnica między kolorem pierwszych kwiatów i drugich, najprawdopodobniej spowodowana jest różnym oświetleniem ( sztuczne - naturalne), podczas robienia fotek. Jest również różnica w budowie wnętrza kwiatu możliwe, że kwiat jeszcze się "zmieni" podczas "dojrzewania", chociaż wątpię.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Monika W
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2014, o 15:01

Post »

PIĘKNY :) a mi właśnie jeden pąk opadł, myślę że to po przejściu z szklarni do domu.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:Rozkwitł pierwszy pąk kwiatowy na Adenium powtarzającym kwitnienie
ależ Ci się darzy w tym roku! Gratuluję!! ;:138
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika W pisze:PIĘKNY :) a mi właśnie jeden pąk opadł, myślę że to po przejściu z szklarni do domu.
- to w szklarni już jest tak zimno nocami, że zadecydowałaś o przeniesieniu roślin do domu ?
ależ Ci się darzy w tym roku! Gratuluję!! ;:138
- no, (odpukać) masz rację, ten sezon jest wśród moich podopiecznych ;:224 "bardziej kolorowy" niż poprzedni. Kwitły Adenium, Anacampseros, nadal kwitną stapeliowate i zapowiadają następne kwiaty, może to "zadośćuczynienie" ;:306 za ubiegłoroczną inwazję przędziorków. Wystawia mnie na bardzo ciężką próbę oczekiwania, Tavaresia grandiflora. Pąk kwiatowy bardzo powoli "dojrzewa", jest już naprawdę sporych rozmiarów, nie ruszam, nie przestawiam, żeby roślina nie zrzuciła lub nie zasuszyła pąka. Powinien na dniach rozkwitnąć. Jestem bardzo ciekawy, jak będzie wyglądał całkowicie rozwinięty kwiat.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Mieczysławie, a jak podlewasz adeniaczki zimą, stoją na parapecie czy w jakimś innym chłodnym pomieszczeniu ;:88 Pytam, bo nie wiem jak postępować ze swoimi maluchami.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stoją na wewnętrznym południowym parapecie w temperaturze pokojowej (u mnie ok. +18 - 20 st C), podlewam bardzo, bardzo oszczędnie - delikatnie co przekłada się, że podlewam delikatnie raz naokoło 3 tygodnie, ale czas między kolejnym podlaniem uzależniam to od stanu podłoża, temperatury. Mam zasadę, że lepiej zimą podlać tydzień - dwa później, niż jeden dzień wcześniej. Termin podlewania uzależniam od stanu pogody - temperatury, ale zawsze bardzo oszczędnie, chociaż moje podłoże jest bardzo "przewiewne" - przepuszczalne.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Tajlandzkie świeżynki :)
Nie wszystkie w idealnym stanie,ale szanse są na ładny wzrost.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A kwiaty i liście powinny prezentować się tak ( zdjęcia z aukcji):

Nie zamieszczamy zdjęć nie własnego autorstwa - regulamin. Zdjęcia usunięte, norbert76
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04

Post »

Witam ponownie.
Czy może ktoś pomóc i odpowiedzieć na post który wysłałem 8 września.
Z góry dziękuję
Sebastian
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Jeżeli te nowości faktycznie tak zakwitną to będzie raj na ziemi ;:109 Rozumiem Olu że sprawa z Urzędem Celnym zakończyła się pozytywnie?
AleksandraBdg

Post »

Na chwilę obecną muszę opłacić tylko Kontrolę Fitosanitarną, mam nadzieję,że rachunek z UC nie przyjdzie XD
Bardzo liczę na to,że kwiaty na tych adenium będą choć podobne do tych na zdjęciach. Mimo wszystko sprzedawcy dość często używają retuszu,aby dodać koloru..i zachęcić do zakupu.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

serekm pisze:Teraz rosną w typowych wielodoniczkach 4x4 cm. Nie wiem czy odpowiada im obecne podłoże bo jak na swój wiek to mikruski.
Pytanie czy i jak je nawoziłeś?

Idzie zima - trochę na pewno przyhamują ze wzrostem ( przynajmniej powinny przy odpowiednim potraktowaniu), moim zdaniem można by się pokusić o pozostawienie w tych samych doniczkach
ale jeżeli nie były dotad dodatkowo odżywiane, to bym przesadziła i nie stosowała już nawozów

Pytanie o podłoże.
Ja przyjęłam zasadę, że dorzucam ziemi ok 20% - reszta to co jest pod ręka - ostatnio (początkiem lata tego roku) pemza 5-8, zeolit 3-6, lawa 3-6, troszkę drobniejszej lawy, agroperlit i drobny żwirek akwarystyczny. Widzę, że nieźle się w tym czuja.
Mam jedno w czystym żwirze od wiosny - dostaje nieco częściej nawóz mineralny, przyrasta bardzo ładnie
Mam chyba 2, albo 3 egzemplarze eksperymentalnie w tym, co podałam, ale bez ziemi - też maja się nieźle.

Nie sa to duże gabarytowo rośliny, 1,5roczne i dwulatki, taka wielkość składników podłoża jest ok, nie ma problemu z ustabilizowaniem.

Doniczki.
Które waszym zdaniem lepiej się sprawdzają, okrągłe czy kwadratowe? Myślałem o takich ok 5cm.
Dla rośliny ma to chyba znacznie mniejsze znaczenie, niż dla Ciebie :wink:

Oświetlenie.
Czy tak młode roślinki mają szansę przeżyć bez dodatkowego oświetlenia zimą?
Do zimy jeszcze trochę. W odpowiednim czasie przystopuj z podlewaniem, zrezygnuj z nawożenia, postaw blisko szyby, żeby miały chłodniej i według mnie powinny dać radę. ale obserwuj i reaguj na bieżąco.

Ola - świetne! ;:138
Nie wiem dlaczego, ale czwarte od lewej mi się jakoś szczególnie spodobało ;:131
Kwiaty sa przecudne, ale jak by nie zakwitły i tak będziemy się cieszyć, więc już czekamy ;:65 ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Oby choć parę zakwitło jak obiecują,trzymamy kciuki :?:
Renia
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moim Adenium z mojego "własnoręcznego" wysiewu, rozkwitł następny pąk kwiat:

Obrazek

Obrazek

- Ostatnie słoneczne dni bardzo korzystnie wpływają na stan roślin. Moje Adenium jeszcze wygrzewają się w jesiennym słońcu na balkonie. Czekam jeszcze na trzeci kwiat.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”