Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3

Post »

A ja byłam taka nieuczona, że w tym roku posadziłam także zeszłoroczne, te mateczne ;:14 i dziwiłam się, że mi z nim tak mało zakwitło :oops:
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeszcze raz dziękuję teraz wszystko jasne .Czyli od lat źle postępowałam z nimi:(dlatego pewnie coraz mniej kwitło. Wykopane były tylko te dwa a to jest zwykły czerwony więc nie szkoda bo jest chyba z 5 :)
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Przyznaję, że i ja na początku mojej przygody z mieczykami nie wiedziałem tego, że bulwy mieczyków są jednoroczne, że ponad starą bulwą, która pod koniec wegetacji zasycha, tworzy się zawsze jesienna nowa zastępcza, a pomiędzy nimi powstają jeszcze bulwki przybyszowe wielkości grochu.

Od początku dziwiłem się też "formie" bulwy?, cebulki? mieczyka. Bo ani to nie jest bulwa, ani cebula porównując do innych roślin bulwiastych, czy tez cebulowych. Można by ją nazwać "cebulobulwą" :wink: , bo z zewnątrz ma łuski jak cebula, a pod nimi jest bulwa. Anglicy lepiej sobie z tym poradzili przyjmując do określenia tego typu specyficznych roślin odrębną terminologię. W języku angielskim nie jest to bulwa ani cebula - to słowo to "corm", nie mające swojego odpowiednika w języku polskim. U nas przyjęło się mówić bulwy.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
dbuba
50p
50p
Od: 12 cze 2014, o 12:35
Kontakt:

Post »

Dobrze, że tak to łopatologicznie objaśniacie bo inaczej pewnie wyrzuciłabym nie to co trzeba :| . A jeszcze w takim razie pytanie. Co zrobić z tym drobiazgiem, który widać, że się tworzy pod tą nową bulwą (prawa bulwka na zdjęciu, takie maciupunie białe kuleczki)? Oddzielać, czy zostawić jak jest, a na wiosnę wsadzić w całości? A co się stanie jak za wcześnie się wykopie mieczyki? Nie zakwitną?
Pozdrawiam - Daria
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p

Post »

dbuba pisze:Dobrze, że tak to łopatologicznie objaśniacie
Powtórzę (bez podlizywania się), że Rotos ma cierpliwość i wyrozumiałość dla nowicjuszy i odpowiada po raz tysięczny na nasze powtarzające się pytania :D
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Dlatego się cieszę że jest takie coś jak forum wiele się dowiedziałam jakie błędy popełniałam .i dziękuje za cierpliwość rotosi za łopatologiczne jak to napisała dbubaobjaśnienie :D
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Bo mieczyki to piękne kwiaty! :D :wink:

Dario, gdyby tym małym kuleczkom dać jeszcze dwa, trzy tygodnie, a najlepiej miesiąc wegetacji, regularnie podlewając przy suchej pogodzie, zwiększyłyby swoją wielkość kilkakrotnie i co najważniejsze - pokryłyby się łuską. W tej postaci nie są to odpowiednio wykształcone bulwki przybyszowe i są małe szanse, aby dały następne pokolenie mieczyka.
Natomiast te z łuską (twarde w dotyku) należy zbierać i wysadzać wiosną, bo tylko one (nie zastępcze) gwarantują zachowanie danej odmiany w naszym ogrodzie.
Bulwy zastępcze, mimo, że wyrosły w tym roku - są "stare". W swoim materiale genetycznym mają zapisany wiek bulwki przybyszowej, z której wyrosła pierwsza mateczna dla nieraz wielu pokoleń bulw zastępczych. Im starsza jest taka bulwa zastępcza, tym mieczyk, który z niej zakwitnie będzie brzydszy, będzie miał mniej pąków i będzie bardziej narażony na choroby.
Zerknij proszę na pierwszą stronę tej części wątku o mieczykach.
Co do zbyt wcześnie wykopanych mieczyków (przed czwartym tygodniem po zakwitnięciu), myślę, że istnieje ryzyko pozyskania niepełnowartościowych bulw zastępczych, które w przyszłym sezonie będą kwitły później.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
dbuba
50p
50p
Od: 12 cze 2014, o 12:35
Kontakt:

Post »

Dziękuję baaaardzo Adamie za pełne informacje. To dla nas ogromnie cenne, mieć na forum takich ludzi. ;:180
A ja zapytam trochę z innej beczki. Czy ktoś ma dostęp, możliwość zakupienia Naftaliny. Wow, sama nazwa mnie już otrząsa ;)
Przejrzałam oferty na allu, przejechałam po 3 sklepach, 2 marketach budowlanych i nic. Nie ma. A doczytałam, że na brzydala wciornastka mieczykowca tylko naftalen na zimę działa. Czy ktoś ma doświadczenie? Nie potrzebuję kupić tony tylko ze 100 gram na te moje 20-30 bulwek. A może są lepsze sposoby by się pozbyć larw tego brzydala?
ps. przypuszczam, że jednak jest na kilku, bo 3-4 kwiatuchy miały charakterystyczne zwinięte i odbarwione kielichy dokładnie tak jak tu:
http://zojalitwin.wordpress.com/2012/02/19/wciornastki/
Pozdrawiam - Daria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p

Post »

Z naftalina do roślin nie miałam do czynienia, ale wiem, że naftalen kiedyś można było kupić a tzw sklepach chemicznych, z odczynnikami i substancjami chemicznymi, w Łodzi: http://www.chemia.pl
Zmoderowano./Iwona
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Obawiam się, że nie dostaniesz. Ostatnio stwierdzono rakotwórcze działanie naftalenu i wycofano go ze sprzedaży.
Pozostaje zaprawienie w środku owadobójczym, a po wysuszeniu składowanie do wiosny w temperaturze poniżej 10 stopni. W takiej temperaturze wciorniastki nie są aktywne. Dla pewności można zaprawić bulwy przeciwko wciorniastkowi również wiosną.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

dbuba pisze: A może są lepsze sposoby by się pozbyć larw tego brzydala?[/url]
Najważniejsze są działania w trakcie sezonu wegetacyjnego. Po pierwsze sadzimy "pewne" bulwy, na których nie ma śladów żerowania wciorniastka. Opryski na tego owada rozpoczynamy już z końcem maja (jeśli jest ciepły) i powtarzamy co dwa tygodnie, a nawet częściej, stosując różne środki. Ostatni oprysk wykonujemy we wrześniu, około dwóch tygodni przed wykopkami, w momencie gdy następuje ochłodzenie. Wciorniastki odbierają je (ochłodzenie) jako sygnał, aby się przemieścić z liści do bulwy. Musimy temu zapobiec.

Polecam zastosowanie niebieskich tablic lepowych. Miałem je w tym roku po raz pierwszy i muszę stwierdzić, że świetnie się sprawdziły. Pozwoliły one na znaczne ograniczenie ilości oprysków środkami owadobójczymi.

Pozdrawiam
Adam
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Przeczytałam dwie strony wstecz, więc pewnie za mało, ale pozwolę sobie zapytac - czy mieczykom po przekwitnięciu ścina się kwiatostany? Zrobiłam tak jak z tulipanami - zostawiłam liście, ścięłam przekwitnięte kwiatostany - dobrze, czy baaaaaardzo źle?
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dobrze ;:333 - zasada ta sama. Chodzi o to, żeby mieczyk ładował w nową cebulę a nie w nasiona.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Moje mieczyki dopiero kwitną, a czy zdążą wytworzyć bulwy?
Obrazek
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Moje ostatki
Obrazek Obrazek
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika