Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Re: Tuje żywotniki - choroby i szkodniki
nawóz... no cóż pewnie błąd nowicjusza.
Podlewałem częściej bo była susza u nas okropna.
Masz pojęcie co to może być za choroba?
Podlewałem częściej bo była susza u nas okropna.
Masz pojęcie co to może być za choroba?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewidentnie za dużo wody... trzeba by wykopać roślinę i zobaczyć co się dzieje z korzeniami, powąchać, zrobić oględziny i zbadać pod mikroskopem. Trudno przesuszyć żywotnika. Łatwiej go zalać
- PiotrekP
Widać że nie ma białych korzeni (nowych) a powinna mieć, wczoraj wykopywałem 20 sztuk o wysokości 1,5m i wszystkie miały białe korzenie. Wg mnie zalanie. Mikroskop by rozwiązał sprawę. W jakiej rozstawie je sadziłeś? Za małe korzenie w stosunku do wielkości rośliny
Korzenie poobcinane były przy wykopywaniu z gruntu jak je kupowaliśmy.
Faktycznie nowych nie ma.
Sadzone w odstępie 70 cm.
Sprawdziłem te zielone obok i mają trochę inną glebę bo jest więcej piaszczysta. Te schorowane trafiły chyba na więcej gliny.
Potwierdzałoby to Twoją teorię o wodzie, gdyż ta woda jest tam przytrzymywana mocno przez tą glinę.
Teraz co można zrobić?
- zostawić tak jak jest i niepodlewać teraz przez dłuższy czas?
- czy może wykopać te 13 sztuk i dosypać trochę piasku aby rozpulchnić ziemię?
Faktycznie nowych nie ma.
Sadzone w odstępie 70 cm.
Sprawdziłem te zielone obok i mają trochę inną glebę bo jest więcej piaszczysta. Te schorowane trafiły chyba na więcej gliny.
Potwierdzałoby to Twoją teorię o wodzie, gdyż ta woda jest tam przytrzymywana mocno przez tą glinę.
Teraz co można zrobić?
- zostawić tak jak jest i niepodlewać teraz przez dłuższy czas?
- czy może wykopać te 13 sztuk i dosypać trochę piasku aby rozpulchnić ziemię?
- PiotrekP
Teraz one najprawdopodobniej padną z powodu zimy, brak korzeni=brak wody dla rośliny, możesz wykopać i wymieszać glebę z piaskiem.
Na tak długi okres czasu jaki są u Ciebie powinny być ukorzenione minimum 30-40cm na boki i w głąb rośliny (mówię o nowch korzeniach).
Podlewanie odpuść sobie całkowicie (chyba że je przesadzisz i wymieszasz z piaskiem to podlej je tylko raz po posadzeniu) , w przyszłym roku też ich nie podlewaj, w poszukiwaniu wody będą rozwijać korzenie i wejdą głębiej w grunt. Zero nawozu przez 2 lata.
Gdzie były kupowane? w centrum handlowym czy w szkółce?
Na tak długi okres czasu jaki są u Ciebie powinny być ukorzenione minimum 30-40cm na boki i w głąb rośliny (mówię o nowch korzeniach).
Podlewanie odpuść sobie całkowicie (chyba że je przesadzisz i wymieszasz z piaskiem to podlej je tylko raz po posadzeniu) , w przyszłym roku też ich nie podlewaj, w poszukiwaniu wody będą rozwijać korzenie i wejdą głębiej w grunt. Zero nawozu przez 2 lata.
Gdzie były kupowane? w centrum handlowym czy w szkółce?
w szkółce
- PiotrekP
Na przyszłość jak będziesz kupował rośliny z gruntu to poproś ładnie o rozerwanie siatki (a jak się nie zgodzą to olej ich i jedź do kogoś innego) i zobacz stan bryły korzeniowej, przy małych roślinach (takie jak masz) nie powinno być ich widać, a najlepiej kupuj z doniczką
powodzenia

To uważasz że to wina szkółki czy tego że ja zalałem je?
Dziwię się tylko że od kwietnia do sierpnia (ponad 4 mc) nic im nie było. Faktycznie korzenie w ogóle nie urosły a jednak tuja przez tyle czasu była zieloniutka.
Dziwię się tylko że od kwietnia do sierpnia (ponad 4 mc) nic im nie było. Faktycznie korzenie w ogóle nie urosły a jednak tuja przez tyle czasu była zieloniutka.
- PiotrekP
Żywotniki bardzo dobrze trzymają w "igłach" wodę więc może być nawet całą zimę zielona a na wiosnę może wylecieć. Jedno wina szkółki bo patrząc na korzenie i bryłę nie mają pojęcia o wykopywaniu roślin, ale wina też leży po Twojej stronie bo kupiłeś takie żywotniki i je dodatkowo zalałeś. 

Podkopałem wczoraj reszte z tych chorych 13 tuj. Około 5 z nich w ogóle nie widać nowych korzeni, u reszty widać wyraźnie korzenie nowe, które wyszły prawie na powierzchnię, pewnie szukać tlenu i składników pokarmowych.
Dziś zdążyłem przeczytać że zalane rośliny można jeszcze ratować dając im nawóz dolistny aby pobrały to czego nie mogły przez korzenie (mimo że jest to ograniczony proces w stosunku do normalnego).
Roślina się odżywi a nadwyżka jest wykorzystywana do odbudowy korzeni.
Ma to sens o tej porze roku czy już nie bardzo?
Dziś zdążyłem przeczytać że zalane rośliny można jeszcze ratować dając im nawóz dolistny aby pobrały to czego nie mogły przez korzenie (mimo że jest to ograniczony proces w stosunku do normalnego).
Roślina się odżywi a nadwyżka jest wykorzystywana do odbudowy korzeni.
Ma to sens o tej porze roku czy już nie bardzo?
- PiotrekP
Powiedziałem wcześniej, żadnych nawozów.
PiotrekP,
czy ze zdjęć które zamieściłem można wyczytać czy wdała się już fytoftoroza?
czy ze zdjęć które zamieściłem można wyczytać czy wdała się już fytoftoroza?
- PiotrekP
Zdjęcia są kiepskiej jakości więc nie da się... twoim problemem jest system korzeniowy.
Problem leży w systemie korzeniowym, zostały źle wykopane, za mocno zostały obcięte, nie pozostawiono względnie młodej żywotnej części korzeni tylko 'stare drewno', korzenie szkieletowe z którego roślina nie puszcza nowych korzeni.Niestety nic z tym nie da się zrobić, nawóz w żadnej postaci nie pomoże.Trzeba je wymienić na nowe drzewka.