Taki - sobie ogród cz.4
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.4
Bay Watch, śliczną udało Ci się nabyć dalię
, Fascynation ta też piękna taka rzadko spotykana,liście i kwiaty ma super 
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłko, u Ciebie tak ładnie rosnie pelargonia, mimo- jak piszesz- nie najlepszej troski. Ja już swoje wyrzuciłam. Pewnie z nadmiaru deszczu były bardzo brzydkie. Od lat nie miałam tak brzydkich dekoracji koło domu
Sterczały same łodygi, liście non stop opadały, to samo z kwiatami. Niektóre wyrzuciłam już w lipcu- nie mogłam niczym zwalczyć białej muszki... i tyle sie nimi nacieszyłam 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariola! Pelargonie lepiej znoszą suszę niż zalanie. Kiedyś dałam sąsiadowi do podlewania moje korytka i w dobrej wierze podlewał 2x dziennie. Dobrze, że wakacje nie trwały długo...
Bartek! To są piękne dalie, ale u mnie rosna w półcieniu i kwitną tak sobie. Ale jak zakwitną, to są piękne. Fascynation jest niezawodna, gdziekolwiek rośnie!
Aniu! Niekiedy pomyłki są urocze! Ja nawet czasami celowo kupuję kapers, nie wierząc, że urośnie coś innego niż na zdjęciu
Gosiu! Katalogu jeszcze niet...
Fotki dziś będą bieżące
Dziś ostatnie moje jabłuszka trafiły do słoików. Wypieliłam pod wiśnią i posadziłam tam tulipany, dużo, nie wiem ile, ale na pewno przesadziłam
Dokupiłam w B. cebulki tych tulipanów, na które polowałam. No i wyszło 6 czy 7 opakowań. Obłęd. No i jeszcze paczuszka krokusów. Narcyzów nie kupowałam, bo są nietrwałe
Dalie cały czas obchodzę i obcinam przekwitniete kwiaty. Te w słońcu kwitną jak szalone, w półcieniu - oszczędnie.
Gamelan

Pierwszy kwiar Esther - podjedzony i paskudny
Ale jest!

Toto

Red Pigmy - zaczęła. pomimo, że niska, u mnie zawsze zaczyna tak późno

By George

Wittem cały czas uroczy i obficie kwitnie

Pierwszy pokręcony kwiat Black Touch (kiedyś myslałam, że to Kenora Macob B., ale ma za mały kwiat)

Bartek! To są piękne dalie, ale u mnie rosna w półcieniu i kwitną tak sobie. Ale jak zakwitną, to są piękne. Fascynation jest niezawodna, gdziekolwiek rośnie!
Aniu! Niekiedy pomyłki są urocze! Ja nawet czasami celowo kupuję kapers, nie wierząc, że urośnie coś innego niż na zdjęciu
Gosiu! Katalogu jeszcze niet...
Dziś ostatnie moje jabłuszka trafiły do słoików. Wypieliłam pod wiśnią i posadziłam tam tulipany, dużo, nie wiem ile, ale na pewno przesadziłam
Dalie cały czas obchodzę i obcinam przekwitniete kwiaty. Te w słońcu kwitną jak szalone, w półcieniu - oszczędnie.
Gamelan

Pierwszy kwiar Esther - podjedzony i paskudny

Toto

Red Pigmy - zaczęła. pomimo, że niska, u mnie zawsze zaczyna tak późno

By George

Wittem cały czas uroczy i obficie kwitnie

Pierwszy pokręcony kwiat Black Touch (kiedyś myslałam, że to Kenora Macob B., ale ma za mały kwiat)

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Miłeczko, ja nawet nie próbuję zapamiętać nazw, bo i tak nie dopasuję do reszty
Co nie zmienia faktu, że jestem godna podziwu dla Twoich dalii. Oglądam, oglądam, podziwiam i jest ok.
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Miłko, jak nie zajrzeć do Ciebie w czasie kwitnienia dalii. U mnie bez fotek
, a swoje dalie fotografuję z myślą o Tobie. Moje faworytki u Ciebie: sweet heart i toto. Jakoś tak na skromne kwiaty mnie wzięło.
Z cebulek tulipanów będzie pani zadowolona. już 3ci sezon zaopatruję się w sklepie w kropki. Teraz też kupiłam te żółte strzępiaste- do tej pory ich nie było w ofercie. Nawet narcyzy się przechowują i kwitną co roku z tego sklepu. W tym roku wykopałam cebulowe z jednej rabaty i ładnie przyrosło niektórych. Nawet krokusy z tego sklepu mam i bardzo sobie chwalę
Pokazuj pięknotki, pokazuj. U mnie jeszcze nie wszystki zakwitły, ale to moja wina
, posadziłam je bardzo późno. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu.
No i słowa o niesadzeniu więcej dalii komisyjnie odszczekuję
Z cebulek tulipanów będzie pani zadowolona. już 3ci sezon zaopatruję się w sklepie w kropki. Teraz też kupiłam te żółte strzępiaste- do tej pory ich nie było w ofercie. Nawet narcyzy się przechowują i kwitną co roku z tego sklepu. W tym roku wykopałam cebulowe z jednej rabaty i ładnie przyrosło niektórych. Nawet krokusy z tego sklepu mam i bardzo sobie chwalę
Pokazuj pięknotki, pokazuj. U mnie jeszcze nie wszystki zakwitły, ale to moja wina
No i słowa o niesadzeniu więcej dalii komisyjnie odszczekuję
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Piękne te Twoje dalie 
- takasobie

No tak Mariolka! Bo dalie wszystkie piękne są i basta!
Marzka! Ja jeszcze wczoraj dokupiłam cebulek.
Miałam łyso pod wiśnią wiosną i teraz mam nadzieje na lepsze widoki
Ja dalie posadziłam wcześnie, a i tak jeszcze kilka paskud nie zakwitło
Małe dalie też są urocze, ale w przyszłym roku muszę je dać do pojemników i na słonce, bo w półcieniu kiepsko kwitną.
Małgosia! Zapamiętanie nazw przychodzi z doświadczeniem
Proponuję zacząć od trwałych etykietek w ogrodzie 
A jak będziesz chciała coś konkretnego - jest tu zapisane!
I jeszcze kilka weekendowych:
Myama Fubuki

Creme de Cassis

Red White Fubuki

Canary Fubuki

Powojnik Markham's pink puścił kwiatka

H. plantaginea Afrodyta

Marzka! Ja jeszcze wczoraj dokupiłam cebulek.
Małe dalie też są urocze, ale w przyszłym roku muszę je dać do pojemników i na słonce, bo w półcieniu kiepsko kwitną.
Małgosia! Zapamiętanie nazw przychodzi z doświadczeniem
A jak będziesz chciała coś konkretnego - jest tu zapisane!
I jeszcze kilka weekendowych:
Myama Fubuki

Creme de Cassis

Red White Fubuki

Canary Fubuki

Powojnik Markham's pink puścił kwiatka

H. plantaginea Afrodyta

Miłka
- persymona
- 200p

- Od: 7 mar 2012, o 15:12
I znowu siedzę z otwartą buzią i oglądam Twoje wspaniałe dalię

lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
- takasobie

No to oglądaj Magda! Został im jeszcze miesiąc, no może półtora! Musimy się nacieszyć!
Pinneland Princess

Tsuki Yori no Shisha

Sakura Fubuki

Alexander v. Humboldt

Wiejskie klimaty:
Holly

Golden Scepter

Pinneland Princess

Tsuki Yori no Shisha

Sakura Fubuki

Alexander v. Humboldt

Wiejskie klimaty:
Holly

Golden Scepter

Miłka
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Nic a nic nie skłamałaś ...takasobie pisze: Festiwal daliowy w pełni. Oglądam to, co kwitnie i już planuję nowy sezon.Głaszczę te moje królewny i mowię im komplementy
Od tego ładniej kwitną
Piszesz, że jeszcze z miesiąc a może półtora będziemy cieszyć się daliami ... pamiętam kilka przykrych jesieni, gdy w połowie września trafił sie przymrozek i załatwił wszystkie. A potem... dobry miesiąc była normala "nasza polska złota i przepiękna jesień " ale ... bez naszych kochanych dalii .
Przez te dalie zapomniałaś o różanej chorobie - jak się ma jesienne kwitnienie?
-
PEPSI

Miłeczko, ja już się wybredna zrobiłam
Podobają mi się te wielkokwiatowe bardziej. A niedawno twierdziłam, że wszystkie piękne. Ale te olbrzymie kwiaty robią wrażenie.
- takasobie

Małgosiu! Na pewno robią wrażenie! Mam kilka sztuk tych ogromnych i naprawdę przyciągają wzrok. Widać to, jak ktoś mnie odwiedza i od razu zwraca na nie uwagę. Ale gdybym wszystkie takie miała, już efekt nie byłby taki sam
Krysiu! Róże zapadły w wiekszości na plamistość i ołysiały. Oprócz oczywiście nieśmiertelnego Sir Lancelota, Boniki, Grahama Thomasa i Mrs Johna Laing'a. No i przed domen pyszni się First Lady. To są odmiany nie do zdarcia. Przypomniałam sobie, ze Lili Marlene ma się doskonale, od kiedy ja przesadziłam.
Za to niedawno skończyła kwitnienie kompletnie łysa China Girl
Sir Lancelot

Przyznaję, że przez dalie trochę zapominam o innych roślinach. Ostatnio byłam zmuszona trochę sobie przypomnieć, jak sadziłam irysy i tulipany. Dziś sadzę dwie hosty. Od razu przypomniała mi się późna wiosna, kiedy wyglądają najładniej i już się tej wiosny nie mogę doczekać
Idzie jesień, opadłych liści coraz więcej, powietrze pachnie inaczej. Ale słońce jeszcze ładnie, ciepło świeci i jak mogę, spedzam w ogrodzie najwięcej czasu.
Na dziś:
Creme de Cassis

Color Spectacle

Babylon Lila

Classic Summertime

Citron du Cup

Krysiu! Róże zapadły w wiekszości na plamistość i ołysiały. Oprócz oczywiście nieśmiertelnego Sir Lancelota, Boniki, Grahama Thomasa i Mrs Johna Laing'a. No i przed domen pyszni się First Lady. To są odmiany nie do zdarcia. Przypomniałam sobie, ze Lili Marlene ma się doskonale, od kiedy ja przesadziłam.
Za to niedawno skończyła kwitnienie kompletnie łysa China Girl
Sir Lancelot

Przyznaję, że przez dalie trochę zapominam o innych roślinach. Ostatnio byłam zmuszona trochę sobie przypomnieć, jak sadziłam irysy i tulipany. Dziś sadzę dwie hosty. Od razu przypomniała mi się późna wiosna, kiedy wyglądają najładniej i już się tej wiosny nie mogę doczekać
Idzie jesień, opadłych liści coraz więcej, powietrze pachnie inaczej. Ale słońce jeszcze ładnie, ciepło świeci i jak mogę, spedzam w ogrodzie najwięcej czasu.
Na dziś:
Creme de Cassis

Color Spectacle

Babylon Lila

Classic Summertime

Citron du Cup

Miłka
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Mileczko u Ciebie istny tęczowy wysyp daliowy .Wszystkie kolory znajdzie się w twym ogrodzie aż wyjść się nie chce z niego jedna piękniejsza od drugiej.
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Miłka zajrzałam do Ciebie i padłam z wrażenia, ile Ty masz pięknych dalii. Jedna piękniejsza od drugiej. Ja w tym roku też kupiłam dalie- dokładnie 4 odmiany, ale nie mam doświadczenia w ich uprawie. Możesz napisać w jakim terminie najlepiej wykopywać dalie.
Zaznaczam, że u mnie ziemia jest ciężka z wysokim poziomem wód gruntowych, co chyba powinno przyspieszyc termin ich wykopania.
Chciałabym je fachowo przechować do następnej wiosny. Proszę Cię o pomoc.
Zaznaczam, że u mnie ziemia jest ciężka z wysokim poziomem wód gruntowych, co chyba powinno przyspieszyc termin ich wykopania.
Chciałabym je fachowo przechować do następnej wiosny. Proszę Cię o pomoc.
-
PEPSI

Rzadko coś mnie ostatnio potrafi zastrzelić, ale ten Creme de Cassis to zrobił. Bosze jakie to piękne