Siarczan potasu należy dać w czasie przekopywania poplonu?forumowicz pisze:Teraz jesienią daj tylko siarczan potasu w dawce takiej, jaką dawałeś wiosną i przekop na zimę.
Czym nawozić pomidory-cz.2
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Poplon sam przez się zmieni skład chemiczny gleby w kierunku wzrostu zawartości P i K w warstwie uprawnej. Zatem jeśli siejesz poplon, to potas dasz ewentualnie wiosną po analizie. Może się okazać, że ten dodatek będzie zbędny jako, że Twoja gleba ma naturalnie wysoki poziom potasu.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
forumowicz
Czy jest jakaś karencja po oprysku nawozem dolistnym? Czy można na drugi dzień zrywać pomidory po oprysku florowitem lub kristalion pomarańczowy?
Czy jest jakaś karencja po oprysku nawozem dolistnym? Czy można na drugi dzień zrywać pomidory po oprysku florowitem lub kristalion pomarańczowy?
-
- 200p
Jeżeli owoce wykazują niedobór potasu (zielona piętka), to czy oprysk saletrą potasową jeszcze coś zmieni? Pomidory są w fazie zaczerwienienia. Jeśli jest taka faza
.

Na jakich odmianach masz zieloną piętkę ?
-
- 200p
Na Cornabelu.
To znaczy, że tylko tą odmianę uprawiasz ?
Jeśli zielona piętka objawiła się tylko na jednej odmianie ,to albo ta odmiana ma wyższe wymagania na potas, albo taka jest jej uroda. Tak to jest, jeśli uprawia się nieznane odmiany.
Jeśli zielona piętka objawiła się tylko na jednej odmianie ,to albo ta odmiana ma wyższe wymagania na potas, albo taka jest jej uroda. Tak to jest, jeśli uprawia się nieznane odmiany.
-
- 200p
Tak zgadza się tylko na tej odmianie mam zieloną piętkę. Obok rośnie Vp1 i jest pięknie wybarwiony.
Wrócę do pytania, czy oprysk saletrą potasową jeszcze coś zmieni w owocach ?
Wrócę do pytania, czy oprysk saletrą potasową jeszcze coś zmieni w owocach ?
Obawiam się, że to nic nie pomoże. Naszpikujesz tylko owoce niepotrzebnie azotem i potasem.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przecież kiedyś musi być ten "pierwszy raz". Jak ma poznać nową odmianę nigdy jej nie zaczynając uprawiać?forumowicz pisze: Tak to jest, jeśli uprawia się nieznane odmiany.

- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cornabel nie powinien mieć zielonej piętki. Cały powinien być czerwony. W ubiegłym roku uprawiałem tę odmianę i nie było kłopotu. Być może faktycznie występuje brak potasu. Nie tak samo, ale podobnie miałem z posadzoną w donicy Mjodowaja Sliwka. Wiecznie zielone owoce. Podlałem pomarańczowym Kristalonem. W przeciągu tygodnia zaczęły dojrzewać. Być może przypadek, być może właśnie tego im trzeba było.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 200p
Mam cichą nadzieję, że w przyszłym sezonie ta analiza wyglądać będzie lepiej.
Spróbuję zdobyć nasiona "łatwiejszych" odmian.

Spróbuję zdobyć nasiona "łatwiejszych" odmian.