Jabłonka poczerwieniała - jesień ?
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jabłonka poczerwieniała - jesień ?
Witam,
Mam dwuletnią jabłonkę (Kosztela - podobno :/). Bardzo ładnie i zdrowo sobie rosła a tu nagle patrze poczerwieniały i powoli zaczynają opadać. Widać że już zawiązała pąki na wiosnę więc jakby zrobiła co do niej należy i może iść spać. Tyle że gdyby miała owoce do dopiero za tydzień dwa nadawały by się do zbioru. Czy to normalne ? Czy znowu mnie oszukano i to nie jest kosztela :/ (a specjalnie pojechałem po nią do szkółki 40 km)
Pozdrawiam
Darek
Mam dwuletnią jabłonkę (Kosztela - podobno :/). Bardzo ładnie i zdrowo sobie rosła a tu nagle patrze poczerwieniały i powoli zaczynają opadać. Widać że już zawiązała pąki na wiosnę więc jakby zrobiła co do niej należy i może iść spać. Tyle że gdyby miała owoce do dopiero za tydzień dwa nadawały by się do zbioru. Czy to normalne ? Czy znowu mnie oszukano i to nie jest kosztela :/ (a specjalnie pojechałem po nią do szkółki 40 km)
Pozdrawiam
Darek
Re: Jabłonka poczerwieniała - jesień ?
Widać normalne, chociaż u mnie zielona jak ta lala/ ale to kwestia ruszenia po opadach deszczu.
Kosztela na czym zaszczepiona ? Ja mam na tym gównie m 26 i czarno widzę ją, bo zaowocowała papierówka/ oliwka żółta/ i nie odpowiada mi taki zamiennik.
Kosztela na czym zaszczepiona ? Ja mam na tym gównie m 26 i czarno widzę ją, bo zaowocowała papierówka/ oliwka żółta/ i nie odpowiada mi taki zamiennik.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- darendarski
- 200p
Ja mam na P14 ładnie kwitła w tym roku ale mróz zrobił swoje, zresztą nie podejrzewam jej o to żeby miała tak wcześnie owoce. Papierówka w tym wieku owocowała mi już, ale kosztela podobno tak w wieku 4 lat wchodzi w owocowanie.
Moja siedzi z piąty rok, z tymże przez dwie zimy podmarzała. Pierwszą zimę po posadzeniu to myślałem, że zbierze się w ogóle, potem powyprowadzałem przeowdniki i wuklarowało się
ładne drzewko wyszło. Ale cisza na razie z kwiatem

Zamiast mercedesa kupa zielska
- darendarski
- 200p
No ciekawe, ja boję się jak zwykle że to nie ta odmiana co chciałem kupić. Niestety stanowisko mam sprzyjające przemarzaniu kwiatów :/ Na przyszłą wiosnę zrobię dla moich 12 drzewek nawadnianie nadkoronowe może to pomoże i może uda mi się wyhodować pierwsze jabłuszko z tego drzewka. Tyle że moja już kwitła i nawet miała parę zawiązków tylko przyszedł drugi przymrozek i poprawił (tyle że ją przyginam a nie tnę). Z drugiej strony taki rok bez owoców ma działanie niszczące dla szkodników ....bo jakże maja przeżyć pokolenie 2014 skoro nie ma żadnych owoców ;)
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
To, że poczerwieniały liście to sprawa stanowiska, nie odmiany. U mnie Kosztela jeszcze najzieleńsza ze wszystkich w sadzie, bo ją parch nie łapie. 

- darendarski
- 200p
To znaczy że coś jest źle z tym stanowiskiem? Nawożeniem ?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Tak myślę. Jeśli masz możliwość podrzuć obornikiem.
- darendarski
- 200p
Pod spodem mam pełno kompostu jest ściółkowana. Nie jest też jedynym drzewkiem posadzonym w tym samym czasie, taką sama techniką. Zobaczymy za rok ..na wiosnę dam jej kompostu i może ciut azotu w jakieś formie.
Dzięki, pozdrawiam
Dzięki, pozdrawiam