Ze zdjęciami czekam na słońce. Coś tam mi nowego nawet pokwitło, ale ciemno jest i pada i nawet nie chce mi się na ogród wychodzić...
Mój ogród wśród łąk część 3
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród wśród łąk część 3
Ja już jestem za etapem żołędnym
Ze zdjęciami czekam na słońce. Coś tam mi nowego nawet pokwitło, ale ciemno jest i pada i nawet nie chce mi się na ogród wychodzić...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu - Nareszcie jest idealna pogoda do spacerów. Nie ma upałów, jest przyjemnie. A świat wokoło piękny.
Mati - Napisałam " burasto" mając na myśli, że jest buro i ponuro. Buro = burasto
Moniś - Ja miałam przerwę w tych ludzikowych zabawach, bo syn za chwilkę 22 wiosny pokończy, więc świetnie się bawimy na nowo.
Aniu - Uda się, wystarczy chcieć i wierzyć, że tak będzie. Ja też kiedyś nie wiedziałam, że tak się stanie. Mieszkałam w bloku, marzyłam o domku, ale sprecyzowanych planów nie było. Codzienna pogoń dnia, wszystko odkładane na dalszy plan. Na świat przyszła Zuza, zwolniłam, przemyślałam i ...mieszkamy na wsi. I tak miało być.
Krysiu - Ja też mam domek dla murarek zrobiony w tym roku. Mam tam kilka przegródek, z szyszkami, potłuczoną cegłą, słomą. Gdzieś w drugiej części mam fotkę mojego domku na stronie 52. Myślę, że biedronki chętnie przezimują w słomie.
Miłka - Ja już kiedyś byłam w żołędnym, a teraz na nowo mam ten etap. A deszczu zazdroszczę.U mnie sucho.
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Mojemu w tym roku strzeliło 18 wiosen , nie wiem kiedy zleciało , niestety i stety jest jedynakiem
, padało w końcu U Ciebie ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Hahaha jakie niedopatrzenie 
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Gosiu to żółte cudo to Solar
Pięknie kwitnie już od lipca. Zobaczysz za rok jak się rozrośnie.
MIłej nocy
Pięknie kwitnie już od lipca. Zobaczysz za rok jak się rozrośnie.
MIłej nocy
- Paulii

- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Małgosiu
Powojniki pięknie kwitną
Twoja ulubienic przepięknie kwitnie
Złotlin pięknie powtórzył kwitnienie
Astry piękne.Pięknie kwitnie siewka bratka
Miłorząb śliczny. Piękna Hortensja wpadła Ci do koszyczka
Zuzia pięknie wygląda. Przepiękne ujecie pyszczka Lulci
Trzmielina oskrzydlona i ognik pięknie mówią, że jesień nadchodzi
Czarny bez piękny. Mary Rose śliczna
Piękne żołędziowe ludki
Twoja ulubienic przepięknie kwitnie
Astry piękne.Pięknie kwitnie siewka bratka
Miłorząb śliczny. Piękna Hortensja wpadła Ci do koszyczka
Zuzia pięknie wygląda. Przepiękne ujecie pyszczka Lulci
Trzmielina oskrzydlona i ognik pięknie mówią, że jesień nadchodzi
Czarny bez piękny. Mary Rose śliczna
Piękne żołędziowe ludki
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Małgosiu,masz rację ,że las to wielki darmowy sklep i tyle w nim potrzebnych rzeczy ,przynajmniej dla mnie,a różne dekoracje z dodatkami leśnymi robię teraz z wnukami ,chyba coś muszę Wam pokazać,pozdrawiam i buziaczki posyłam 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Gosiu byłam na str. 52 i oglądałam - ładny i taki zgrabny. Komora z trzciną to lewa dola część ?
Po 2 latach obserwacji juz wiem,że siatka zabezpieczająca przed ptakami i innymi szkodnikami nie może dotykać końcówek trzcin bo otwór jest blisko i ich dziobki sięgają. tak miałam w prowizorycznej butelce pet - trzcinki za długie a butelka po przycięciu za krótka. Efektem tego na koniec sezonu było to,że ponad połowa była wydziobana lub coś innego dobrało się.
Natomiast w domku tym pierwszym wszystko ok bo zachowałam odległość.
Słoma dla biedronek ... nie mam dojścia w mieście ale mogę dać podsuszone liście traw wysokich odmian.
Po 2 latach obserwacji juz wiem,że siatka zabezpieczająca przed ptakami i innymi szkodnikami nie może dotykać końcówek trzcin bo otwór jest blisko i ich dziobki sięgają. tak miałam w prowizorycznej butelce pet - trzcinki za długie a butelka po przycięciu za krótka. Efektem tego na koniec sezonu było to,że ponad połowa była wydziobana lub coś innego dobrało się.
Natomiast w domku tym pierwszym wszystko ok bo zachowałam odległość.
Słoma dla biedronek ... nie mam dojścia w mieście ale mogę dać podsuszone liście traw wysokich odmian.
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Jak widać spontaniczność i prostota przynosi zaskakujące efekty 
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Pepsi, mój kochany naturszczyku
Bardzo się cieszę, że los nagrodził Cię tym, co najbardziej kochasz i o czym tak pięknie opowiadasz.
I świetnie wykorzystujesz dary natury.
Jak ja żałuję, że moje Rusałki tak daleko i pewnie nie znają radości robienia żołędziowych ludzików
.
Wielkie buziaki - Jagoda
Bardzo się cieszę, że los nagrodził Cię tym, co najbardziej kochasz i o czym tak pięknie opowiadasz.
I świetnie wykorzystujesz dary natury.
Jak ja żałuję, że moje Rusałki tak daleko i pewnie nie znają radości robienia żołędziowych ludzików
Wielkie buziaki - Jagoda
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Małgosiu i ja wiodłam miastowe życie o wiele za długo. Opierałam się domkowi wzbraniając się przed sprzątaniem większych powierzchni, ale też najmłodszy syn zmotywował mnie chęcią mieszkania na wsi. 19-letni chłopak jeżdżąc ze mną (bo M nie było wtedy) marzył, żeby choć najmniejszy domek udało nam się kupić i za jego pomocą i zaangażowaniem sprzątam większe powierzchnie i tyram na kilkunastu arach, ale nie wiedziałam tego w bloku że to takie szczęście. Wyprowadził się na chwilę za sprawą swojej wybranki do Krakowa, ale widziałam na jego twarzy że nie o to mu chodziło i na szczęście namówił ją do powrotu na wieś i stara się powoli rozkochać ją w tym miejscu. O rany! ale się rozpisałam 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Słonecznie u mnie i pięknie się dzisiaj zrobiło. Podlewałam ogród, bo sucho strasznie, ale nie narzekam.Niech jeszcze taka pogoda będzie, bo strasznie przyjemnie w ogrodzie popołudniami.
Moniś - Nie padało
Ja też mam dwa jedynaki
Za duża różnica wieku
Mati - Oj tam
Jadziu - Podpisałam dzisiaj znacznik koło Solar. Na drugi rok będę już mądrzejsza
.
Paulinko - Tyle miłych słów, dziękuję
Muszę do Ciebie zaraz polecieć, bo coś cichutko długo było.
Martuś - Koniecznie pokaż swoje dzieła
Krysiu - Słomą jeszcze wymościłam ostatnie, górne piętro, już po zrobieniu fotki.A nie ma stawu niedaleko? Tam fajne trawy rosną do domku murarkowego. Ja też się jeszcze wybiorę, bo namawiam mojego M do zrobienia jeszcze jednego. Materiał mam, tylko moje ręce mało zdolne do cięższych prac fizycznych.
Aguś -
Jaguś - Fajne tak być naturszczykiem, miłe...Rusałkom podpowiedz, że można takie ludziki robić z rodzicami. Chyba, że tam gdzie mieszkają nie ma żołędzi ani kasztanów.
Marysiu - To dobrze, że się rozpisałaś, przynajmniej wszystko już wiem.
Tak było jeszcze wczoraj...

a taki widok zastałam po powrocie z pracy

I moje dzisiejsze zdobycze. Narwałam dla koleżanki czarnego bzu, a ona...kupiła mi na targu takie śliczności. Oczywiście ja zapłaciłam, bo ten sok z bzu kosztowałby sporo, ale...wiedziała na co ostatnio mnie kręci i targała te wiechcie z sąsiedniego miasta, autobusem. Kochaną mam koleżankę. Kupowała na targu, są bez nazwy, ale myślę, że wspólnymi siłami zostaną ochrzczone

Moniś - Nie padało
Mati - Oj tam
Jadziu - Podpisałam dzisiaj znacznik koło Solar. Na drugi rok będę już mądrzejsza
Paulinko - Tyle miłych słów, dziękuję
Martuś - Koniecznie pokaż swoje dzieła
Krysiu - Słomą jeszcze wymościłam ostatnie, górne piętro, już po zrobieniu fotki.A nie ma stawu niedaleko? Tam fajne trawy rosną do domku murarkowego. Ja też się jeszcze wybiorę, bo namawiam mojego M do zrobienia jeszcze jednego. Materiał mam, tylko moje ręce mało zdolne do cięższych prac fizycznych.
Aguś -
Jaguś - Fajne tak być naturszczykiem, miłe...Rusałkom podpowiedz, że można takie ludziki robić z rodzicami. Chyba, że tam gdzie mieszkają nie ma żołędzi ani kasztanów.
Marysiu - To dobrze, że się rozpisałaś, przynajmniej wszystko już wiem.
Tak było jeszcze wczoraj...

a taki widok zastałam po powrocie z pracy

I moje dzisiejsze zdobycze. Narwałam dla koleżanki czarnego bzu, a ona...kupiła mi na targu takie śliczności. Oczywiście ja zapłaciłam, bo ten sok z bzu kosztowałby sporo, ale...wiedziała na co ostatnio mnie kręci i targała te wiechcie z sąsiedniego miasta, autobusem. Kochaną mam koleżankę. Kupowała na targu, są bez nazwy, ale myślę, że wspólnymi siłami zostaną ochrzczone

- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Jakie piękne jeżówki
za twoje serce do roślin ci się należą
szkoda że teraz będzie sama ziemia
przygnębia
- Paulii

- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Małgosiu
Nie ma, co się smucić ze już pole zaorane
Teraz z wytęsknieniem będziemy czekali, kiedy nadejdzie Wiosna
Prześliczne te Twoje Jeżówkowe zdobycze
Zakochałam się w Jeżówkach 
Teraz z wytęsknieniem będziemy czekali, kiedy nadejdzie Wiosna
Prześliczne te Twoje Jeżówkowe zdobycze
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zawsze tak jest!
Zaorają i już! Gdyby jeszcze żurawie przyleciały!!!
Zawsze marzyłam o takich jeżówkach! Mam, ale te zwykłe i dwie inne odmiany i ... źle posadzone w półcieniu i kwitną, jakby chciały a nie mogły...
Zawsze marzyłam o takich jeżówkach! Mam, ale te zwykłe i dwie inne odmiany i ... źle posadzone w półcieniu i kwitną, jakby chciały a nie mogły...
Miłka