mati1999 pisze:Piękne Astry  

a Tojeśćie  nie myślałem że mają takie odmiany  

Ja też sadząc pierwsza odmianę trojeści nie miałam pojęcia,że jest ich więcej. Zauważyłam,że dobrze jej u mnie i dokupiłam inne.
Astry ...??? nie kwitną w tej chwili żadne i pewnie pomyliłeś z innymi kwiatami  

maniusika - Janko     prosba zapisana w notesie .
czyzby białe kwiaty nie lubiły Cię ...? dziwne czyli koniecznie trzeba  odwrócić pech.
 bwoj54 - Bogusiu   miło mi,że chętnie spacerujesz po mojej działce.
Aby Cie nie nudzić dla zachęty kolejne widoczki z alejki do altany -  zakwitły kolejne hortensje a te wcześniejsze zmieniły barwy 

Hortensja DEGUDO
Hortensja DEGUDO  zakwitła jako jedna z pierwszych i wyglądała tak

a dziś  moja panna całkiem inny strój przywdziała

Przy ukorzenianiu hortensji w ub sezonie  zabawiłam sie troszkę w formowanie hortensji na drzewko oczywiście na własnym pniu  . Na doświadczenia poszły 3 odmiany.
Poniżej pierwsze drzewko  
 Unique

Unique  tak się prezentuje w pierwszym roku kwitnienia. W tej chwili ma ok 70 cm.
Ogólnie z racji młodego drzewka i formy ma mniejsze kwiatostany ale pojedyncze kwiaty bardzo  duże

anym - Aniu  dla spacerującej koleżanki kolejne widoczki  i to ja dziękuję za odwiedziny.

takasobie - Miłko
takasobie - Miłko   daliowo zakręcona kobietko siedzisz mocno w temacie a ja powoli się wycofałam.  Śledzę Twe wypowiedzi bo jednak nadal co daliowe to mnie  ciekawi.
Z kłączami tak bywa, czasami to najlichsza da piękna roślinę obsypaną kwiatami i odwrotnie.
W tkim razie dla Ciebie kolejne i 2 zagadki do rozwiązania 
Ace Summer Sunset  odmiana z dużymi kwiatami - jedna z moich faworytek

Barbarry Noble
 Barbarry Noble  juz jedyna i ostatnia kuleczka w mojej kolekcji  z płatkami ułożonymi wyjątkowo misternie

Garden Show
Garden Show  w kolorowej odsłonie obsypana kwiatami mimo,że majowy mróz najbardziej ją zmroził. Odbiła z uśpionych oczek, ma chyba z 50 cm  ( a  jest z tych wysokich)i tak rozłożysta,że zajęła miejsce innym rozsiadając się jak kwoka ...  

ale nie ma potrzeby palikowania.
 A może by już taka została ???

I jak zapowiedziałam wcześniej 2 zagadki  
 NN piękność różowo fioletowa z ciemnymi dużymi liśćmi. kwiat 8 - 10 cm

NN piękność różowo fioletowa z ciemnymi dużymi liśćmi. kwiat 8 - 10 cm. Zdrowy okaz i rozłożysty.
Fotki na tle liści, po deszczu wieczorkiem i ostatni kwiat przekwitający ale nadal kształtny i zachowujący wysycenie koloru. jedynie delikatnie zarysowuja się jasne smugi ...jak ma na imie ?

A druga to
 dalia  NN wysoka, kwiat duży - obficie kwitnąca. Była u mnie z 7 lat temu. Przy dzieleniu dawałam  kto chciał. I padła mi a teraz widzę ją u mojej znajomej której kiedyś dałam.
 Poproszę o zwrot małego kawałeczka .
dalia NN czeka na imię   

Wczoraj na zakończenie dnia działkowego popadało z 5 minut a potem  ...ukazała się tęcza . Wieczorem przy zmierzchu  takie zjawisko  odbieram inaczej ... jakoś tak tajemniczo i bardziej subtelnie.

Zauważyłam w tej odmianie, że jest więcej żółtego koloru  gdy zaczynają się  chłody.
Uciekam , bo mnie ranek zastanie , reszta odpowiedzi  musi poczekać - przepraszam