Moje drzewa giną :(

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje drzewa giną :(

Post »

Dzięki za podpowiedż , myślałam ,że to jakaś sezonowa choroba , nie pamiętam czy w tamtym roku było podobnie , czy koniecznie jest wyciąć wszystkie chore gałązki czy wystarczy opryskać . Wyrzuciłam go z przed domu na obrzeża czyli rośnie przy drodze , ale chyba wytnę go całkiem i posadzę coś innego.
Pozdrawiam :wit Beata
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może to być w takim razie efekt przesadzenia, latem wtedy cierpią, gdy stracą część korzeni, bo to krzewy wilgociolubne. Lilaki poza młodymi egzemplarzami niezbyt dobrze tolerują ten zabieg i potrzebują nawet kilka lat, by dojść do siebie i odbudować system korzeniowy.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie , już dawno został przesadzony , ale faktycznie lilaki ciężko się przesadza .Z tego pobrałam kilkanaście odrostów , które dalej wyrastają a podoba mi się bo rośnie powoli a ten uformowałam w formie drzewka . Nie wiem czy czasami jakieś odrosty nie potraktowałam randapem i czy po randapie rozrobionym na chwasty były by takie skutki .
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Beatazg

Nie wygląda to na działanie herbicydu - zbyt wybiórcze uszkodzenia, a bakterioza objawia się przede wszystkim na młodych przyrostach. Natomiast jeśli potraktowałaś roślinę tylko po wierzchołku zasłaniając niżej położone liście - to kto wie?

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie tą roślinę od góry tylko kilka szczepek pod nią jak pryskałam chwasty . Kilka maluchów na wiosnę wydarłam i rosną w doniczkach i myślę je sprzedać, chyba nie mają tego choróbska .
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

To chyba bakterioza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”