Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa powojników w donicy

Post »

jofracy pisze:Witajcie!
Mam w ogródku taki zakątek zacieniony z trzech stron (płotem sąsiada, budynkiem (naszą bunkro-glinianką :) i tylną ścianką grilla). ogródek mamy od zeszłego roku i ten kącik mnie mocno denerwuje. Nie można tam nic posadzić w ziemi, bo jest zagruzowane. Chciałabym postawić tam donice z czymś pnącym. Czy clematis jakiś by się nadawał? zdjęcia nie wstawię, bo ten kącik to taka moja pięta achillesowa i się wstydzę ;:185
Jest sporo clematisów do cienia. Ja właśnie przerabiałam ten temat. Balkon północno- wschodnia ściana.
Kwestia jaką możesz dużą donicę postawić i do jakiej wysokości chcesz klemka puścić.
Ja zdecydowałam się na Nelly Moser, kwitnie dwa razy w roku. Do cienia może być Rhapsody, Kakio, Asao, Carnaby, Bees Jubille, Doctor Ruppel, Lemon Chiffon. Na działce, na północnej ścianie planuję puścić Gen. Sikorski + Hagley Hybrid.
Jest tylko jeden minus przy tych clematisach. W centrach ogrodniczych nie ławo je kupić więc polecam sklepy internetowe.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pokarzcie proszę swoje, powojniki w całości w donicach , ja mam możliwość do wys 220 cm w gorę może iść stoi na balkonie, od prawie rana słonko wali na niego ;:3 mieszkam na 1 piętrze, tak bardzo mi ich szkoda, a mam w 120 cm dł, 40 cm szer, i 30 cm wysoka donica wsadzone dwa powojniki , od ściany jest DR. Ruppel , z drugiej strony MR. President, chyba maja wystarczająco miejsca? a tak mi pozasychały puste łodyżki mają ;:145 jak mogę im jeszcze pomóc , najpierw dokuczały im mszyce teraz upały.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

U mnie też clematis daje radę w doniczce (na balkonie), posadzony w tym roku ale ładnie urósł i już kwitnie ;)
Obrazek

Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

luczek95 Mam taki sam powojnik jak Twój na balkonie ;) Mój rósł jak szalony i na wysokości ok 1,40m zastopował a teraz kwitnie jak szalony :D Pierwsze kwitnienie to było ok 25 kwiatów gdzie ostatni z tych kwiatów przekwitł dzisiaj rano a już naliczyłem 30 nowych pąków :D
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i mam pytanie ,mam dwa powojniki jak widzieliście na poprzednich postach w donicy na balkonie , zaczeły czarnieć liście i odpadać , zrobiły się łyse oba jak zimą , kazaliście obłożyć korzenie korą ,jak widać na wcześniejszych zdjęciach zrobiłem to i na co drugim piętrze powypuszczały nowe pędy, wygląda jak by się budził po zimie na wiosnę, moje pytanie jest takie czy mogę zamiast kory posadzić wrzosy pod nimi , zakrywając korzenie , zakupiłem tzry małe sadzonki wrzosu
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Wrzosy nie są najlepszym towarzystwem dla Clematisa.
Wrzosy żyją w ziemi kwaśnej, clematis w zasadowej.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój wcześniej schorowany powojnik Dr Ruppel miał uwiąd ale wyszedł z tego i zakwitł mi w tym sezonie trzeci raz ;:138 stoi na balkonie
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Po kilku, chyba coś około 5 latach uprawy powojników w donicach na balkonie jestem całkowicie zniechęcona do takiego sposobu uprawy. Powojniki chorują - uwiąd, mączniak, choroby grzybowe. Włoskie ogołacają się od dołu. Jeden z nich wykonał całkowity regres. Te odmiany, które powinny kwitnąć dwukrotnie kwitną raz. O komplikacji zabezpieczenia na zimę nie wspomnę.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu uwiąd nie dotyka tylko powojników uprawianych w donicach ,u mojego sąsiada ,ma na działce i tez w tym roku pozasychały mu liście w trakcie kwitnięcia,mój Jackmani i President tez zasechł ale poodbijały jak i dr Ruppel Ruppel nawet kwitnie trzeci raz w tym sezonie
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Re: Clematisy gotowe do wiosny!!!

Post »

U większości osób jest ten sam problem u mnie też :( tylko że ja mam w gruncie , może dałoby się je przenieść do chłodnego garażu czy piwnicy i wtedy może by przyhamowały wzrost a jakby nie to przynajmniej obyło by się bez strat :wink:
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Obawiam się, że na klatce będą miały za ciepło i zaczną szybko rosnąć. Mam ten sam problem z tym, że moje w gruncie szaleją :(
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
annuszka100
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2014, o 10:34

Post »

moje tez mają pączki, zarówno viticella jak i wielkokwiatowe... a czeka mnie jeszcze ich przesadzanie, najchętniej zrobiłabym to już teraz bo tu gdzie mieszkam to i klimat łagodniejszy... ale nie wiem... już, czy jeszcze nie...
czy jak je potem przesadze to nie zatrzymają się we wzroście? ehh... ta pogoda...
Awatar użytkownika
wodnik63
100p
100p
Od: 30 paź 2010, o 13:10

Post »

U mnie to samo, co roku powojniki na balkonie za wcześnie budzą się do życia, też nie mam piwnicy, niestety co roku są straty. Kocham powojniki, ale w donicach to ciężka sprawa, latem wręcz się smażą (wystawa południowo-zachodnia), a na wiosnę jak już przeżyją to za wcześnie się budzą. Co roku obiecuję sobie, że już żadnych nowych nie kupię, przeważnie się złamię i dokupuję ze dwa nowe w miejsce padniętych i tak w kółko.
Pozdrawiam, Baśka
zmora84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2013, o 09:13

Uprawa na balkonie w skrzyniach od podstaw

Post »

witam serdecznie,
chcę na wiosnę posadzić na balkonie clematisy - dokładnie dwa. Niestety balkon w moim mieszkaniu nie jest dobrze oświetlony. Tam gdzie chcę przymocować kratki i ustawić doniczki słońce praktycznie w ogóle nie pada...no może z godzinkę przy zachodzie słonka, więc wyzwanie ogromne, ale uparta jestem i dopnę swego ;:215
W związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych "uprawców" tej piękności.

1. jak przygotować skrzynki?
wyłożyć je folią? / co wrzucić na dno w ramach drenażu? czy mogą być stare ceramiczne potłuczone doniczki? / jakiej ziemi użyć zasadowej czy kwaśnej do uprawy na balkon - bo spotkałam się z obiema informacjami na różnych forach? / czy od razu dodać jakiś nawóz?

2. czy na taką wystawę nadają się odmiany Omoshiro i Moniuszko albo The President? - który lepszy do towarzystwa dla Omoshiro?
czy wszystkie 3 odmiany sadzić 15 cm głębiej niż w doniczce w której kupię sadzonki?

3. czy jeśli mieszkam na wysokim parterze jakoś powinnam je jeszcze chronić dodatkowo przed szkodnikami?

4. jak często nawozić i czym? czytałam że można wapnem lub .. nawozem dla pomidorów. Co sądzicie?

na razie tyle pytań przyszło mi do głowy. Jak jeszcze coś mi zaświta to na pewno zapytam, ale proszę pomóżcie. Jakiś już czas temu zakochałam się w tych kwiatach. Plany się przesunęły jak pojawiła się w naszym życiu fasolka, z której wyrósł roczny już Wojtuś.
Chcę je posadzić na balkonie, ale chcę się do tego przyłożyć i zrobić to jak należy. Jednak potrzebuję pomocy.

Więc plissss.
czekam na wasz odzew z niecierpliwością ;:65
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Re: uprawa na balkonie w skrzyniach od podstaw - początkująca, ale ogromna fanka powojników

Post »

Niepokoi mnie ten brak słońca. Jeśli już koniecznie nastawiłaś się na powojniki, to spróbuj z jednym, przekonaj się, jak będzie sobie radził z niedoborem światła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”