Storczyki Marzeny

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marzeny

Post »

Piękny prezencik ;:333 . Jeszcze nigdy takiej mini nie widziałam bo półmini to i owszem. Co do zdjęcia to ja widzę, że się coś kluje ale co to będzie...nie mam pojęcia ;:185 .
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowy ped bedzie mial szpiczasta koncowke, a korzen okrągłą. Faktycznie na zdjęciach nic nie widać, sama musisz określić co to.

-- 23 sie 2014, o 08:55 --

Mini śliczne ;:167
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Witaj :wit
Przejrzałam cały wątek i jestem pod ogromnym wrażeniem ;:oj
Straty spowodowane chorobą,szybko zastapiłaś nowościami o to bardzo ładnymi ;:215
Na liodoro,które Ci marzy przyjdzie czas(i to chyba szybko,widząc tempo w którym kupujesz roślinki :;230 )
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Bardzo ładny prezencik :D
A propos pęd czy korzonek to sama się zastanawiam czy będę potrafiła rozróżnić hih moje korzenie u średniego storczyka końce nowych korzeni są zakończone szpicem,ale wydaje mi się że i raczej pęd będzie cieńszy i rozpoznam go natychmiast :)
marzenka89
100p
100p
Od: 17 lut 2014, o 13:22

Post »

Kuriczka Dziękuję ;)

Iwona 0103 to może to i pół mini ;) było napisane miniaturka ;)

natka_211 Wygląda inaczej niż korzeń także myślę że to pęd ale nie wiem czy urośnie bo jest po korzeniem i pęd na którym są kwiatki jest wyżej niż ten...

kamikami26 Dziękuję za odwiedzinki :D Ja już tak mam albo nie kupuję nic przez kilka miesięcy albo kupuję w ciągu miesiąca kilka sztuk ;P

gapapl powiem tak to COŚ jest innego koloru niż korzenie i innego kształtu :)

Nadzieję mam że to pęd i chyba skakałabym aż pod sufit gdyby się okazało że rośnie na mojej nimi ;P
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Ja nie mam odwagi trzymać miniaturek w tym sklepowym ,zbitym w twardą kulę mchu ;:185 Wszystkie przesadziłam do nieco większych doniczek do podłoża extra drobnego wymieszanego z seramisem i skorupkami cedrowymi.Doniczki podziurawione dodatkowo po bokach i powkładane do pucharków na lody służących za osłonki.Podlewam jak wszystkie storczyki przez moczenie w misce z wodą .Ładnie rosną i kwitną 2 razy do roku :)
marzenka89
100p
100p

Post »

Lady H ja się boję trochę przesadzać w momencie kiedy kwitną :/ raz tak przesadziłam i kwiatki za kilka dni opadły :( i sama nie wiem czy mam z tym czekać czy ryzykować że kwiaty opadną :/
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dostałam miniaturkę w prezencie jeszcze oczywiście kwitnącą.
Natomiast mimo kwitnięcia zmieniłam podłoże.Sphagnum było tak mokre,że lekko palcem nacisłam,a woda ciekła.Poza tym już na samym początku możesz sprawdzić stan korzeni,czy też nie ma między korzeniami gąbki czy innych niespodzianek np.niechcianych lokatorów.
Oczywiście zrobisz jak zechcesz :wink:
marzenka89
100p
100p

Post »

gapapl Korzonki widzę przez doniczkę ze są ok choć nie wiadomo co tam w środku jest ;)
Też moja mini była taka mokra ale wycisnęłam nadmiar wody i na chwilę wyjęłam całość z doniczki żeby lepiej przeschło teraz jest delikatnie wilgotne i dostanie wodę dopiero wtedy kiedy całkowicie przeschnie ;)
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zawsze przesadzam rośliny po zakupie.
Na całe szczęście żaden z moich aż trzech storczyków nie ucierpiał,ale wiadomo,że nie każdy musi tak zareagować na zmianę.W sumie swojego możesz przesadzić po kwitnieniu.Pewnie nic tam złego się nie dzieje :)
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Ja miniaturki przesadzam od razu po zakupie.Jeżeli spagnum jest suche to najpierw namaczam bo wtedy łatwo je wydłubać wykałaczką bez naruszania korzonków .Raz się zdarzyło że szybko zwiędły kwiaty ale to było zimą i być może kilka czynników na to się złożyło.Nie wiem jak to będzie gdy pojadę do sanatorium..Czy mąż o nie odpowiednio zadba ;:218
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny ale przecież kwiaty nie muszą szybciej opaść przez przesadzanie właśnie. nawet jeśli swojej mini nie przesadzisz to kwiaty mogą szybciej zwiędnąć właśnie przez zmianę warunków uprawy. Także tak czy inaczej ja bym Ci radziła przesadzić. A to, że wycisnęłaś mech z nadmiarem wody to też niedobrze, bo go niepotrzebnie zbijasz właśnie w taką "bryłę". Jak mój storczyk jest w mchu to przesadzam go do świeżego mchu, luźno go wkładając. Niczego nie wyciskam ani nic. Podlewam jak przeschnie. Na tym zdjęciu mini wygląda tak jakby mech na chama był wciśnięty niestety... może w tym tkwi sedno sprawy, że ponoć miniaturki są trudne? Właśnie przez brak reakcji...? Oczywiście Marzenko zrobisz jak chcesz są różne szkoły :wink:
marzenka89
100p
100p

Post »

gapapl, Lady H, natka_211 Pewnie prędzej czy później przesadzę ją bo też teraz widzę że ma strasznie zbity ten mech i jak pisałam dłuuuugo wody nie dostanie ;)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaniechanie to też grzech storczykowy ;:306
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p