Iwek. Jak masz na imię??? Miło mi, że zachęciłam Cię do wędrówki po naszych pięknych Karkonoszach.
Czy jesteście zmotoryzowani??? Jeżeli tak, to żeby pójść na Kamieńczyk najkrótszą trasą, należy pojechać do Szklarskiej Poręby i dalej kierować się na przejście graniczne w Jakuszycach. Na trasie za centrum Szklarskiej będą rzucające się w oczy napisy kierujące na Kamieńczyk. Pierwszy napis jest przy zrujnowanej byłej Hucie Szkła Kryształowego "Julia". Tam nie ma parkingów, więc należy jechać dalej , dojechać do drugiego napisu / uważać na ostrych zakrętach/, gdzie jest parking i stragan z ogólnopolskim badziewiem dla turystów, oscypkami itp.
Stamtąd pieszo w jedną stronę myślę , że ok. pół godz. Trasa raczej po równym, i na końcu dosyć ostre podejście. Potem stanie w kolejce po bilety, zwiedzanie / czas nieograniczony/ i z powrotem jakieś pół godzinki.
W Kotlinie Jeleniogórskiej warto też zwiedzić Zamek Chojnik, położony na niedużej górce, trasa łatwa, pokonała ją nawet moja 70-letnia ciocia. Należy pojechać do Sobieszowa /kiedyś osobna miejscowość, teraz dzielnica Jeleniej Góry/.
Polecam także Dolinę Pałaców i Ogrodów w Kotlinie Jeleniogórskiej. Obejmuje ona kilkadziesiąt odrestaurowanych zamków i pałaców i cudnych wokół nich ogrodów. A jak ktoś ma mało czasu, to w Kowarach / trasa z Jeleniej Góry do Karpacza/ znajduje się Park Miniatur Zabytków Dolnego Śląska, gdzie można zobaczyć większość miniatur tych pałaców misternie wykonanych.
O Karpatach niewiele mogę powiedzieć, bywam tam raz w roku, ale trasy są długie i dla mnie trochę nudne. W Tatry nie chodzę, nie ten wiek.
Góry Stołowe to oczywiście Szczeliniec Wielki i Błędne Skały. Należy pojechać do Karłowa, i stamtąd pieszo na Szczeliniec i Błędne Skały.
Trasa niezbyt trudna, ostatnio zajęła nam ok. 3 godz. /przejście spacerkiem, fotografowanie , konsumpcja kanapek

/. Barek na Szczelińcu był zamknięty. Polecam też czeskie Skalne Miasto w Adrszpach, z Jeleniej Góry nawet bliższa droga do Adrszpach ,niż do Karłowa.
Są jeszcze do zwiedzania w Kotlinie Kłodzkiej Kopalna złota w Złotym Stoku, Kopalnia Srebra w Srebrnej Górze, Twierdza Kłodzka, Twierdza w Srebrnej Górze, Kaplica Czaszek w Czermnej. Można zahaczyć o Muzeum Sztolni Walimskich , Zamek Książ / trzeci co do wielkości zamek w Polsce po Wawelu i Malborku/ . Oj, długo by wymieniać.
Na zwiedzanie atrakcji Kotliny Jeleniogórskiej i Kotliny Kłodzkiej poświęciłam już .........dzieści lat / to ja już mam tyle lat

/ i nie wiem, czy jestem na półmetku.
Mam trochę fotek , ale w tej chwili trochę brak mi czasu na grzebanie w archiwum. Część jeszcze jest na slajdach lub fotografiach papierowych i czeka zmiłowania.

/ czytaj: obróbki komputerowej/. Zresztą opisy z fotkami można łatwo

wygooglać.