Problem z Tujami (usychają)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spajder_3Xc
50p
50p
Od: 25 lut 2007, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Problem z Tujami (usychają)

Post »

Witam mam problem z Tujami, a mianowicie część z posadzonych Tuj na jesień zaczęła mi usychać straciła kolor z intensywnego zielonego na blady zielony gałęzie zaczęły więdnąć a po wykopaniu z ziemi korzeń był czarny pozostałe Tuje są oki. W rzędzie z 30 roślin z 5 się to dzieje w losowo wybranych miejscach, Tuje były najpierw szkółkowane w doniczkach a później w glebie w workach jutowych, były nawożone nawozem do iglaków oraz zaszczepione mikoryzą. Rośliny po wykopaniu w dziurze była woda (ostatnio dużo padało) w ziemi nie było śladu podgryzania przez zwierzęta korzeni. Dodam że rok wcześniej w jednym z tych miejsc padłą mi też Tuja i tak wyglądała co może być tego przyczyną i jak to wyleczyć? z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam krzysztof.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problem z Tujami (usychają)

Post »

Pierwsza myśl najlepsza a po doczytaniu upewnienie. Zgnił system korzeniowy, dlatego stał się czarny. Jaką w ogóle masz tam ziemię ?
Nie nawozimy świeżo posadzonych roślin to raz a po drugie po co mikoryza ? Zbędny wydatek w przypadku thuji, samo urośnie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
melon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2014, o 20:05
Kontakt:

Post »

zgadzam się z przedmówcą na pewno zgnił ci korzeń, a po drugie nigdy nie nawoź świeżo posadzonych roślin bo po pierwsze je wypali a po drugie szkoda nawozu. Co do mikoryzy to nie znam się na tyle aby się wypowiadać.
Awatar użytkownika
spajder_3Xc
50p
50p

Post »

Witam oki dzięki to co teraz mam zrobić by ponownie posadzone tuje mi nie padły?? podłożę to taka zwykła ziemia wcześniej zanim wybudowałem dom było tam pole proszę o wskazówki co najlepiej w tej sytuacji zrobić pozdrawiam krzysztof.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

przede wszystkim nie sadź w dołach ani w miejscach gdzie stoi woda po ulewnych deszczach. Jeżeli jednak nie masz takiej możliwości to nie doprowadzaj do zastoju wody. Sugerując się twoim opisem, że nie masz gliny, ilastej zwalistej ziemi to jak podrosną rośliny będą bardziej wytrzymałe.
Nie cuduj, nie nawoż świeżo posadzonych roślin, nie kładź agrowłóknin czy tak innych wynalazków. Posadzić i ma rosnąć. Nie kupuj też holenderskiego wypędzonego nawozami dziadostwa.
Awatar użytkownika
spajder_3Xc
50p
50p

Post »

Witam oki dzięki a np mogę pod rośliny wysypać żwir drenarski ? by odprowadzić wodę?? pozdrawiam krzysztof.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

A jakie jest ułożenie terenu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”