Nie lubi przestawiania, przeciągów, przelewania... Poza tym to jest naprawdę "żelazna" roślina na podkładce, znosi wszystko bez problemu i też bez problemu kwitnie.

Gymno potrzebują zdecydowanie więcej słonka, niż na przykład astro czy telaki i to jeszcze o odpowiedniej porzeNawet gymniaki nie dają rady

Nie traćmy nadziei
 Nie traćmy nadziei 

Pięknie rosną,wzmacniają ciernie i nabierają krzepy przed zimą.Myślałam o moim melaku ponieważ on jest ciepłolubny i o tych z pączkami bo wydaje mi się że im może być za zimno.Ale pozostawiłam wszystko w rękach matki natury no bo przecież po zmianie miejsca przy wniesieniu do domu pąki też mogą opadać.Deszcz padał 3 dni z drobnymi przerwami ale nie był ulewny i tylko lekko zacinał więc nie były zalewane.Ale dzisiaj od rana świeci słoneczko i nadzieja we mnie wstąpiła
 Pięknie rosną,wzmacniają ciernie i nabierają krzepy przed zimą.Myślałam o moim melaku ponieważ on jest ciepłolubny i o tych z pączkami bo wydaje mi się że im może być za zimno.Ale pozostawiłam wszystko w rękach matki natury no bo przecież po zmianie miejsca przy wniesieniu do domu pąki też mogą opadać.Deszcz padał 3 dni z drobnymi przerwami ale nie był ulewny i tylko lekko zacinał więc nie były zalewane.Ale dzisiaj od rana świeci słoneczko i nadzieja we mnie wstąpiła  

.Inne pączkują i kwitną na okrągło od wiosny do jesieni
 .Inne pączkują i kwitną na okrągło od wiosny do jesieni   Dobrze dziewczynki że mnie oświeciłyście ponieważ ja ciemnota byłam przekonana że gymno nie wymagają tyle słońca co inne
 Dobrze dziewczynki że mnie oświeciłyście ponieważ ja ciemnota byłam przekonana że gymno nie wymagają tyle słońca co inne   Gdzieś tak czytałam
 Gdzieś tak czytałam   Ja mam słońce tak od 11-tej aż do nocy bo blok obok rankiem  mi przysłania  :(Tzn .miałam...Dzisiaj się zorientowałam że drzewa wokół bloku tak urosły że  przysłaniają  dostęp  słońca i  mam  je teraz tylko między 12-17,18-tą
 Ja mam słońce tak od 11-tej aż do nocy bo blok obok rankiem  mi przysłania  :(Tzn .miałam...Dzisiaj się zorientowałam że drzewa wokół bloku tak urosły że  przysłaniają  dostęp  słońca i  mam  je teraz tylko między 12-17,18-tą    .Kaktusom to nie wystarczy
 .Kaktusom to nie wystarczy   A za rok będzie pewnie jeszcze gorzej
 A za rok będzie pewnie jeszcze gorzej 

One właśnie wtedy najpiękniej kwitną. Ale pod warunkiem że jest słońce, bo jeśli jest nawet trochę pochmurnie to raczej nici z kwiatów - tzn z pełnego otwarcia. Tak przynajmniej jest u mnie
  One właśnie wtedy najpiękniej kwitną. Ale pod warunkiem że jest słońce, bo jeśli jest nawet trochę pochmurnie to raczej nici z kwiatów - tzn z pełnego otwarcia. Tak przynajmniej jest u mnie   
  ) żeby odpadł "żywy" pąk
 ) żeby odpadł "żywy" pąk 

Po raz kolejny kwitnie jakiś baldianek a dwa inne obrastają w pąki
 Po raz kolejny kwitnie jakiś baldianek a dwa inne obrastają w pąki 

.Z prawej strony dla porównania jak kwitło w czerwcu
 .Z prawej strony dla porównania jak kwitło w czerwcu   

i już pięknie, kolorowo
  i już pięknie, kolorowo