Ewo a co się stało z hortensjami? Miałaś je posadzone w słonecznym miejscu. Te lato nie było zbyt dobre dla roślin
Ja sukcesywnie dokupuje hortensji tak mi się podobają Na szczęście w mojej szkółce nie mają wygórowanych cen. Ostatnio z ciekawości weszłam do brico marche nie dość, że błędnie oznakowane odmiany to drogie i bardzo brzydkie rośliny.
Phantom ,Kyushu i Wim's Red rosną bardzo blisko brabantów i są mocno poprzerastane przez ich korzenie-niestety marnieją i musze je przesadzić.
Vanilka przesadzana jesienią z mocno uszkodzonym systemem korzeniowym-bardzo licha
Magical Moonlight w tym roku małe kwiatostany i w zupełnie innym kształcie niź w latach poprzednich
Hayes Starburst to w ogóle jakieś nieporozumienie-leży cały czas na ziemi
z mlodziutkich sadzonek też większośc na ziemi leży.
Jane też odczuła zeszłoroczne przenawożenie .
Natomiast mam dwie Polar Bear i starszą jestem oczarowana
W ogóle ţo już wiosną zauważyłam ze będą kłopoty gdyż większoś ć hortensji miala poparzone liście od wysokich temperatur
U mnie też niby w bardziej cienistym miejscu posadzone a też im trochę słońce listki popaliło. Polar bear to moja faworytka mam chyba trzy ale niestety dwie nie byly podpisane i pewności nie mam. Chociaż posadzone w tym roku to kwiatostany mają ogromne aż miło popatrzeć.
Szkoda ze u ciebie niektóre dały plamę bo było by na co popatrzeć. Jak myślisz kyushu można sadzić w bardziej słneczne miejsca bo mam zamiar ją kupić i posadzić na zachodniej stronie, dobry pomysł?
Ewuś i u mnie hortensje padły ,upał im nie służy.Zostały mi dwie maleńkie więc posadziłam je w półcieniu ,zobaczę jak przezimują i co będzie w przyszłym roku.
Filemonie myślę że Kyushu da radę - u mnie roście na słoncu i poparzona nie byla
Beatko pewnie i nawożenie i wiosenne skwary przyczynily się do tego. Ja na MMoonlight mam na samym czubku popalone kwiaty przez co kształt kwiata jest bardziej zaokrąglonyi dużo mniejszy.
Jadziu u mnie tylko jedna padła ,ale niestety najcenniejsza
No to w końcu pokażę kilka fotek - oczywiście na pierwszy rzut hortusie, bo glownie one rosną na mojej dzialce
Niesamowicie wybarwiająca się hortensja - nie mogę się na nią napatrzeć
Najwcześniej kwitnąca hortensja w moim ogrodzie jedne kwiaty już wybarwione inne dopiero rozkwitają
Hortensja która ma piękne kwiaty , ale chyba plożąca - nie pomogla podpórka bo łodygi się łamały.
Już w zeszłym roku tak wyglądała , w tym roku została przycięta równo z ziemią celem zesztywnienia i nic to nie pomoglo.
Kwiaty za ciężkie do wiotkich łodyg. W przyszlym roku będzie miała więcej slońca - może pomoże- choć slyszałam opinie ,że w słońcu się przypala