PS. Nieźle się tam urządzacie
Micha storczyków Kahim cz. III
Re: Micha storczyków Kahim cz. III
Kahimówna, pamiętaj, żeby po jakimś czasie zdać nam relacje, czy widzisz różnicę w storkach po wsadzeniu je w te ceramiczne osłonki. Ja tam po mału przekonuję się, że zalecenie "storczyki wymagają przezroczystych doniczek" to mit.
"Gatunek" przetrwa
Ja też nakupię osłonek, jakoś kora widoczna z doniczek nie zdobi szczególnie, a tak wszystko będzie ładne i jednolite. A co do fotosyntezowania korzonkami, najwyżej wszystkie zbledną albo wystarczą do tego korzonki rosnące na wierzchu.
Kahim, takie kremowe osłonki zawsze łatwo podrasować jeśli komuś potrzeba od czasu do czasu jakiejś zmiany, mi podobają się owiązane np. naturalnym sznurkiem lub po prostu tasiemką pasującą do wnętrza.
Ja też nakupię osłonek, jakoś kora widoczna z doniczek nie zdobi szczególnie, a tak wszystko będzie ładne i jednolite. A co do fotosyntezowania korzonkami, najwyżej wszystkie zbledną albo wystarczą do tego korzonki rosnące na wierzchu.
Kahim, takie kremowe osłonki zawsze łatwo podrasować jeśli komuś potrzeba od czasu do czasu jakiejś zmiany, mi podobają się owiązane np. naturalnym sznurkiem lub po prostu tasiemką pasującą do wnętrza.
-
marzenka89
- 100p

- Od: 17 lut 2014, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
ja trzymam storczyki w osłonkach już ok. roku jak nie lepiej i nie widzę żadnego negatywnego skutku.. ważne aby osłonka było deczko większa od doniczki, by nie ukisić kwiatkafurious pisze: Ja tam po mału przekonuję się, że zalecenie "storczyki wymagają przezroczystych doniczek" to mit.
Kasiu super okno tylko pozazdrościć.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Dufin, faktycznie chyba najbardziej chodzi by korzonki nie kisiły się w ciasnocie i bez cyrkulacji powietrza.
Ja nakupię więcej ażurkowych osłonek z ikei, bo doniczki sięgają niemal do połowy tego ażurku, więc cyrkulacja będzie ^^
Ja nakupię więcej ażurkowych osłonek z ikei, bo doniczki sięgają niemal do połowy tego ażurku, więc cyrkulacja będzie ^^
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Też wydaje mi się, że fotosynteza korzenna nie jest aż tak ważna.
Te moje osłonki są sporo większe od doniczek, więc jest swobodny dostęp powietrza
Tomaszu, jak tylko coś zauważę, dam znać. Ania jednak potwierdza to czego i ja się spodziewam
Meiss, tasiemka jest fajnym pomysłem. Można też bardzo fajnie lekko podmalować, albo zdecoupage'ować
Jasne ogólnie dają mnóstwo możliwości
Marzenko, wszystko niemal tak jak mi przepowiadałaś na PW
Nika, serdecznie dziękuję
Dokupiłam dziś kilka mniejszych kremowych osłonek- na dendrobium i inne stojące na regale w salonie... No i efekt jest taki, że mężunio założył sobie ogródek ziołowy i mi podprowadził osłonki
Nie będę się zbytnio szarpać, bo chłop świetnie gotuje i ziółka będą super dodatkiem... Muszę jedynie jutro znów po osłonki pojechać 
Te moje osłonki są sporo większe od doniczek, więc jest swobodny dostęp powietrza
Meiss, tasiemka jest fajnym pomysłem. Można też bardzo fajnie lekko podmalować, albo zdecoupage'ować
Marzenko, wszystko niemal tak jak mi przepowiadałaś na PW
Nika, serdecznie dziękuję
Dokupiłam dziś kilka mniejszych kremowych osłonek- na dendrobium i inne stojące na regale w salonie... No i efekt jest taki, że mężunio założył sobie ogródek ziołowy i mi podprowadził osłonki
-
natka_211

- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Ogródek ziołowy? Fajnie, świeże zioła są o niebo lepsze od suszonych z torebki. Ja z kolei powoli zaczynam rezygnować z osłonek, bo zaczyna mi ich brakować
Kahim a co masz na myśli mówiąc, że nie mogą mieć ciasnej osłonki? Myślałam, że najważniejszą rzeczą jest to, żeby osłonki miały tzn stopkę, by na dnie osłonki była przerwa pomiędzy doniczką, a osłonką.
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Kasiula będziesz mieć basalka
Gratuluje
Ziółka mówisz? Fajna sprawa
Ziółka mówisz? Fajna sprawa
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Moim zdaniem ważniejszy od stopki jest luz po bokach doniczki abyś miedzy doniczkę a osłonkę mogła wsadzić palcanatka_211 pisze:Myślałam, że najważniejszą rzeczą jest to, żeby osłonki miały tzn stopkę, by na dnie osłonki była przerwa pomiędzy doniczką, a osłonką.
-
natka_211

- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Dzięki Aniu za info 
Jeśli osłonka nie ma stopki to robię taką własną - obcinam szczyt plastikowej butelki i usadawiam na środku denka.
Dobrze, że mam te ażurkowe doniczki z ikei, bo one są na styk, ale ażurek sięga poniżej krawędzi doniczki storczyka, więc wszystko ładnie cyrkuluje.
Ogólnie to co zauważyłam mając osłonkę - nie muszę tak często podlewać czy zraszać, bo zawsze trochę na dnie zostanie wody i ona sobie będzie powoli parować.
Dobrze, że mam te ażurkowe doniczki z ikei, bo one są na styk, ale ażurek sięga poniżej krawędzi doniczki storczyka, więc wszystko ładnie cyrkuluje.
Ogólnie to co zauważyłam mając osłonkę - nie muszę tak często podlewać czy zraszać, bo zawsze trochę na dnie zostanie wody i ona sobie będzie powoli parować.
- kahim

Jest dokładnie tak jak pisze Ania
U mnie doniczka nie dotyka osłonki nigdzie poza dnem- stopką. Wydaje mi się, że tak jest najlepiej
Ziółka są super
Mąż właśnie zlecił mi zamordowanie garstki szczypiorku i zrobił pastę tuńczykową
Zakupiłam też nową dłuższą ceramiczną doniczkę na ziółka, więc i podlewanie tych małych doniczek stało się przyjemnością
Widziałam dziś śliczną multiflorkę. Była ciut bardziej żółta niż na zdjęciu
A najśmieszniejsze jest to, ze nawet ceny nie sprawdziłam

Ziółka są super
Widziałam dziś śliczną multiflorkę. Była ciut bardziej żółta niż na zdjęciu

Warżka ma świetne kolorki
Ziółka to mega sprawa, ja nie mam doniczek w domu, ale na działce całkiem spory zakątek ziołowy. Powoli trzeba zaczynać zbiory i suszyć, ale nie ma to jak świeże i mega intensywne. Myślę też nad innym sposobem przechowywania ziół - w kosteczkach zalanych olejem/oliwą, ale co z tego wyjdzie to nie wiem.
My mieliśmy ostatnio zrobić pastę makrelową, ale koniec końców zjedliśmy rybkę samą na kanapkach
Ziółka to mega sprawa, ja nie mam doniczek w domu, ale na działce całkiem spory zakątek ziołowy. Powoli trzeba zaczynać zbiory i suszyć, ale nie ma to jak świeże i mega intensywne. Myślę też nad innym sposobem przechowywania ziół - w kosteczkach zalanych olejem/oliwą, ale co z tego wyjdzie to nie wiem.
My mieliśmy ostatnio zrobić pastę makrelową, ale koniec końców zjedliśmy rybkę samą na kanapkach
- kahim

Kostki zalane oliwą? Jakto? Opowiedź mi o tym
Ja byłabym przeszczęśliwa, gdybym miała ogródek ziołowy "w ziemi"...
Ale taka długa donica z kilkoma doniczuszkami z ziółkami, też nie jest głupią sprawą
Multiflorka była śliczna.... Gdyby miała duże, niemultiflorowe kwiaty, pewnie bym się zdecydowała
Ja byłabym przeszczęśliwa, gdybym miała ogródek ziołowy "w ziemi"...
Multiflorka była śliczna.... Gdyby miała duże, niemultiflorowe kwiaty, pewnie bym się zdecydowała