Dalie wymagania,problemy - cz.1
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
eMZet
- 1000p

- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłośników dalii, choć nie tylko ich informuję, że założyłem nowy wątek ze zdjęciami z daliowego ogrodu. Oto adres:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16820
Zapraszam Wszystkich
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16820
Zapraszam Wszystkich
Mietek.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudowne te Wasze dalie
U mnie w rodzinnym domu zawsze królowały róże i dalie. Rózami zajmuję się już nieco dłużej, a dalie postanowiłam po raz pierwszy wsadzić w tym roku - ot, tak, dla zapełnienia miejsca na rabacie
Kupiłam w jakimś markecie tylko 2 odmiany, jednak gdy zakwitły swoimi cudownymi, olbrzymimi kwiatami ujęły mnie bez reszty
W przyszłym roku zamierzam powiększyć kolekcję o kilka nowych odmian. Na razie kwitną wciąż jak szalone i nie wiem co z nimi dalej począć, kiedy wykopać, jak przechowywać. Słyszałam, że wysadzać do gruntu po "Zośce", zimą trzymać w pojemnikach z piaskiem, ale w sumie to nie za wiele wiem
A to moje dalie:

Nawet nie znam ich nazwy
A to moje dalie:

Nawet nie znam ich nazwy
Potrzebuję rady. Moje dalie dostałam jako niezidentyfikowane cebulki wielkosci ok 4cm. Posadziłam, wzeszły, dawa razy przesadzałam, ale chyba nie bardzo im to zaszkodziło. Niestety nie mam lepszego zdjęcia. Wygladały tak:

Wykopałam po pierwszym przymrozku i bardzo sie zdziwiłam. Na miejscu każdej cebuli powstało coś takiego:

Leżą sobie teraz w skrzynce i zastanawiam sie czy je podzielic. Kiedy? Jak?
Byłoby miło miec ich więcej, bo bardzo spodobała mi sie ta niska odmiana, ale kompletnie nie mam doświadczenia.

Wykopałam po pierwszym przymrozku i bardzo sie zdziwiłam. Na miejscu każdej cebuli powstało coś takiego:

Leżą sobie teraz w skrzynce i zastanawiam sie czy je podzielic. Kiedy? Jak?
Byłoby miło miec ich więcej, bo bardzo spodobała mi sie ta niska odmiana, ale kompletnie nie mam doświadczenia.
- Iwcia&Patyrek
- 500p

- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też niczym nie zasypuję dalii, zaś dzielę je ostrym szpadlem zazwyczaj na wiosnę.
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają