Michale ta żółta, to jaka odmiana?
Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Pozdrawiam, Marta.

- darendarski
- 200p 
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Podpowiedzcie, jak nie ma męskiego kwiatu na cukinii (albo jest zamknięty) to nie będzie owoców ? Mam 2 cukinie przez jakiś czas nie było żadnego męskiego kwiatu, a żeńskie kwitły :/ Teraz niby jest ale dziś rano jeden żeński był otwarty a męski ciągle zwinięty ...może się potem otworzył. Jak to jest, czy męski jest ze tak powiem re-używalny i otwiera się na jakiś czas przez wiele dni ? Czy np. cukinia może się zapylić od ogórków ? Nie zapylone owoce nie rosną a małe są nie smaczne ....
Pozdrawiam
Darek

Podpowiedzcie, jak nie ma męskiego kwiatu na cukinii (albo jest zamknięty) to nie będzie owoców ? Mam 2 cukinie przez jakiś czas nie było żadnego męskiego kwiatu, a żeńskie kwitły :/ Teraz niby jest ale dziś rano jeden żeński był otwarty a męski ciągle zwinięty ...może się potem otworzył. Jak to jest, czy męski jest ze tak powiem re-używalny i otwiera się na jakiś czas przez wiele dni ? Czy np. cukinia może się zapylić od ogórków ? Nie zapylone owoce nie rosną a małe są nie smaczne ....
Pozdrawiam
Darek
Ta żółta wygląda jak Atena Polka

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Mam pytanie...Na wiosnę dostałam od sąsiadki sadzonki,niby miały być cukinie a wyrosło takie coś.Co to może być i czy nadaje się do jedzenia??

Pozdrawiam Ewa

- 
				Alyaa
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
To wygląda jak jakaś krzyżówka cukinii (okrągłej z podłużną lub kabaczkiem). Ja takie kosztuję - jak nie są gorzkie to jem.

Nie wiem, co to jest, ale nadaje się do jedzenia.

- Nanavel
- 200p 
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tragedia  w nocy temperatura u mnie spada poniżej 10 stopni
 w nocy temperatura u mnie spada poniżej 10 stopni  w necie piszą ze cukinia ogranicza swój wzrost  w temperaturze poniżej 15 stopni. Dzisiaj ma być najzimniej a od soboty zapowiadają  nadejście upałów. Pytanie czy to koniec u mnie z cukiniami czy po kilkudniowym chłodzie rośliny  ponownie zaczną  rosnąc?? To mój 2 rok z ogrodem i nie miałam takiego przypadku  żeby w sierpniu było tak zimno. Zastanawiam się nawet czy na noc dzisiaj nie przykryć agrowłókniną chociaż części uprawy...
 w necie piszą ze cukinia ogranicza swój wzrost  w temperaturze poniżej 15 stopni. Dzisiaj ma być najzimniej a od soboty zapowiadają  nadejście upałów. Pytanie czy to koniec u mnie z cukiniami czy po kilkudniowym chłodzie rośliny  ponownie zaczną  rosnąc?? To mój 2 rok z ogrodem i nie miałam takiego przypadku  żeby w sierpniu było tak zimno. Zastanawiam się nawet czy na noc dzisiaj nie przykryć agrowłókniną chociaż części uprawy...  Jakieś porady? Zebrać wszystkie zawiązane owoce żeby nie obciążać roślin??
 Jakieś porady? Zebrać wszystkie zawiązane owoce żeby nie obciążać roślin??

w nocy temperatura u mnie spada poniżej 10 stopni
 w nocy temperatura u mnie spada poniżej 10 stopni  w necie piszą ze cukinia ogranicza swój wzrost  w temperaturze poniżej 15 stopni. Dzisiaj ma być najzimniej a od soboty zapowiadają  nadejście upałów. Pytanie czy to koniec u mnie z cukiniami czy po kilkudniowym chłodzie rośliny  ponownie zaczną  rosnąc?? To mój 2 rok z ogrodem i nie miałam takiego przypadku  żeby w sierpniu było tak zimno. Zastanawiam się nawet czy na noc dzisiaj nie przykryć agrowłókniną chociaż części uprawy...
 w necie piszą ze cukinia ogranicza swój wzrost  w temperaturze poniżej 15 stopni. Dzisiaj ma być najzimniej a od soboty zapowiadają  nadejście upałów. Pytanie czy to koniec u mnie z cukiniami czy po kilkudniowym chłodzie rośliny  ponownie zaczną  rosnąc?? To mój 2 rok z ogrodem i nie miałam takiego przypadku  żeby w sierpniu było tak zimno. Zastanawiam się nawet czy na noc dzisiaj nie przykryć agrowłókniną chociaż części uprawy...  Jakieś porady? Zebrać wszystkie zawiązane owoce żeby nie obciążać roślin??
 Jakieś porady? Zebrać wszystkie zawiązane owoce żeby nie obciążać roślin??- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Nic im nie będzie. W końcu wiosną po posadzeniu bywa nawet zimniej  . Ale jeżeli możesz przykryć na noc włókniną, to przykryj
 . Ale jeżeli możesz przykryć na noc włókniną, to przykryj  .
 .

. Ale jeżeli możesz przykryć na noc włókniną, to przykryj
 . Ale jeżeli możesz przykryć na noc włókniną, to przykryj  .
 .- 
				pomidormen
- 1000p 
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nic jej nie będzie a przykrycie poprawi tylko warunki dla rozwoju chorób.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Czekam na te upały, bo te obecne temperatury dyniowatym nie służąNanavel pisze:Dzisiaj ma być najzimniej a od soboty zapowiadają nadejście upałów.

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Nie wiem gdzie mają byc te upały?   U mnie ( okolice w-wy)chłodno i prognoza 10-dniowa przewiduje w porywach 20 st,a poza tym 16-18
 U mnie ( okolice w-wy)chłodno i prognoza 10-dniowa przewiduje w porywach 20 st,a poza tym 16-18
Chyba pora już myśleć o jesieni

U mnie ( okolice w-wy)chłodno i prognoza 10-dniowa przewiduje w porywach 20 st,a poza tym 16-18
 U mnie ( okolice w-wy)chłodno i prognoza 10-dniowa przewiduje w porywach 20 st,a poza tym 16-18Chyba pora już myśleć o jesieni

Pozdrawiam serdecznie- Ela

Druga połowa sierpnia jest chłodna, więc może wrzesień będzie ciepły.

Pozdrawiam 
Adam

Adam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jest pogoda straszna dla dyniowatych, tyle co jest w dzień to powinno być w nocy. Może wtedy by sobie spokojnie rosły. A tak, to tylko w słoneczne dni rosną.

W tym dziale jestem po raz pierwszy. 
Nasionka cukinii, której zdjęcie zamieszczam poniżej dostałam od sympatycznej forumowiczki. Dostała je z Indii. Ponieważ mieszka w północno-wschodniej części naszego pięknego kraju z uwagi na klimat tam panujący sama jej nie uprawiała. Mnie się udało pomimo wyjątkowo niesprzyjających w tym roku warunków .
 .
Ale teraz zastanawiam się patrząc na jej dziwny kształt, czy to aby na pewno jest cukinia a nie przypadkiem tykwa .
 . 
Czy tykwy są jadalne?

Nasionka cukinii, której zdjęcie zamieszczam poniżej dostałam od sympatycznej forumowiczki. Dostała je z Indii. Ponieważ mieszka w północno-wschodniej części naszego pięknego kraju z uwagi na klimat tam panujący sama jej nie uprawiała. Mnie się udało pomimo wyjątkowo niesprzyjających w tym roku warunków
 .
 .Ale teraz zastanawiam się patrząc na jej dziwny kształt, czy to aby na pewno jest cukinia a nie przypadkiem tykwa
 .
 . Czy tykwy są jadalne?

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- 
				pomidormen
- 1000p 
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
To jest na pewno tykwa. Młode owoce niektórych odmian tykwy są jadalne, czy ta, nie wiem.