Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Post »

Napisałem tak ,bo u mnie kilka ognisk ZZ łodygowej po oprysku ridomilem zostało zasuszonych.Może miałem szczep wrażliwy na metalaxyl.
pomo
50p
50p
Od: 10 cze 2014, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli jak radzicie. Najpierw Ridomil a później amistar, czy od razu amistar?
Koniecznie rano to muszę zrobić? Wiecie, jak to jest z rana za dużo czasu nie mam :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pomo weź Ty za czytanie się trochę.
Cały ten watek, ta część, o niczym innym nie jest jak o opryskiwaniu.

Już było i wyjaśnianie co i jak pryskać, po 10 razy.

Poczytaj też i ten temat http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52105

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zaraza ziemniaczana nie daje czasu ani na czytanie ,ani na bieganie po sklepach ogrodniczych. Dlatego cholernie mnie irytuje jeśli okazuje się, że ktoś jest nieprzygotowany do uprawy pomidorów.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie dzisiaj mniej zmian - tylko trochę liści wyszło. Plamy się nie powiększają. Wydaje mi się, że winny był brak jednego oprysku - prawie 3 tygodnie przerwy przy pogodzie deszcz + słońce + zimne noce. Infinito poszło jak już była rozwinięta ZZ bezobjawowo. Mam kilka takich "ognisk" ZZ. Najważniejsze to żeby zebrać nasiona z kilku odmian - dlatego walczę. Takie zwykłe pomidory - od razu wyrwałam. Wczoraj Previcur poszedł, wcześniej resztki Amistaru (na zainfekowane krzaki). W czwartek jeszcze dokupię Mildex, Signum lub Amistar (mają mi sprowadzić w lokalnym sklepie). Niestety przypuszczam, że jeszcze ZZ da o sobie znać przez te deszcze (tyle, że jest cieplej).

Za rok znowu będę mądrzejsza: Już nie zostawię 3 tygodni bez oprysku, tym bardziej, że można OW czy HT użyć. No i mam ręczne opryskiwacze teraz w razie "w".
jozef2014
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2014, o 17:17

Post »

jozef2014 pisze:Witam wszystkich użytkowników.Proszę o poradę.Chodzi o pomidory w tunelu foliowym.Liście na dole sa normalnie rozwinięte,natomiast liście w okolicach czubków i czubki krzaków są poskręcane i zdeformowane. Jaka jest tego przyczyna.Dodam,ze tak się dzieje zwlaszcza w tunelach,gdzie w tym roku była wymieniana słoma pod uprawę, w tunelu ze starą zeszłoroczną słoma pomidory wyglądają dobrze.Dołączam zdjęcia i proszę o porady fachowców.Trzeba ratować pomidorki.

http://images67.fotosik.pl/77/dc3f64f42c30560c.jpg

http://images66.fotosik.pl/76/2f5864612149e4b4.jpg

http://images67.fotosik.pl/77/931d138a63310ced.jpg

Za duże zdjęcia :!: mod. jokaer.
Witam .Jednak to nie wina słomy,we wszystkich tunelach jest to samo.Proszę o jakies rady.Co to może byc i jak sie tego pozbyc?moze ktos juz mial taki przypadek?
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Może to być Mozaika Pomidora????
http://ipopom.inhort.pl/ Wejź w katalog chorób
Po zapoznaniu się poszukaj w internecie zdjęcia Mozaiki,może coś dopasujesz. ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Na Śląsku ZZ po ostatnim załamaniu pogody zaczęła swój śmiertelny (dla pomidorów) taniec i zbiera niemałe żniwa.
Moje pomidorki cały czas walczą i wypuszczają zdrowe przyrosty więc mam nadzieję. Na działce brata forma łodygowa zniszczyła wszystko i zaczęła od wierzchołków więc mógł rozpalić tylko wielkie ognisko.
Cały czas nie mogę sobie darować, że zbyt późno zrobiłam ostatni oprysk Mildexem, trzeba było to zrobić przed spodziewanym załamaniem się pogody a nie dzień później. Mam nauczkę na przyszły rok.
Niemniej moje pomidorki były prawie systematycznie chronione preparatami od forumowicz a brata nie i dlatego IMHO on zajada się moimi pomidorkami a nie własnymi.
Zrobiłam tylko 4 opryski Miedzian na start, Curzate M 72,5 WP, Ridomil Gold i teraz Mildex.
Nawet gdyby ZZ teraz zniszczyłaby wszystko to i tak tegoroczna uprawa pomidora dla mnie zakończyła się sukcesem, zebraliśmy tyle, że trudno to nam zjeść i przerobić bez pomocy dalszej rodziny i znajomych.
Poznaliśmy smaki pomidorów o jakich nie mieliśmy dotąd pojęcia, że istnieją. I to wszystko dzięki Wam Koledzy z FO ;:180 ;:180 ;:180
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

jozef2014, nie tylko herbicydy zniekształcają, może to też być jakiś stężony nawóz lub inny środek, mozaika nie występuje od razu na wszystkich roślinach.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Może były jakieś opryski regulatorami wzrostu? Betokson ,kwas giberelinowy?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Czy to znów ZZ?

Wydaje mi się, że te wyglądają jakoś inaczej. Liście i łodygi czyste.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Próbowałam sama zdiagnozować i wyszło mi:
1 Zgnilizna pierścieniowa pomidora
2 Widmowa plamistość owoców pomidora
3 Brązowa plamistość liści pomidora
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Moje pomidory w tunelu zaatakowała sucha zgnilizna. Przyczyna - upał, nieumiejętne podlewanie i zbyt mała zawartość wapnia w glebie. Chyba wszystkie błędy na raz. Na szczęscie po oprysku cytrynianem wapnia i po obniżeniu temperatury problem jak by przestał narastać, ale na owocach pozostały efekty. Na niektórych dorodnych pomidorach tylko 5% powierzchni jest zgniła. Czy taki pomidor nadaje się jeszcze do spożycia? Po odkrojeniu ciemnej części reszta wygląda na zdrową? Chodzi tutaj tylko o odmianę San Marzano jako jedyna miała problem z suchą zgnilizną - mam ich kilkanaście krzaków. Co ciekawe inny gatnek (papryka), który uprawiam w tym tunelu miał identyczny problem i pomógł oprysk cytrynianem wapnia.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Ja z podgniłych pomidorów robię przetowory, czyli wycinam chorą część a resztę do gara na wysoką temp. i mam przecier. :wink:
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Wiadomo, że technicznie jest to możliwe. Można nawet zjeść pomidor z szarą pleśnią po jej odkrojeniu. Trzeba brać pod uwagę, że taki pomidorek pomimo wykrojenia głównego ogniska choroby jest mocno rakotwórczy bo zarodniki są wszędzie w takim owocu. Nie wiem natomiast jak to jest z suchą zgnilizną.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Uff udało się zrobić oprysk Mildexem, następny będzie Amistar. Pogoda wilgotno i zimno (poniżej 10 stopni w nocy) i ZZ dalej atakuje. Ale pojedyncze listki czy też owoce. Najważniejsze, że dojrzewają zdrowe owoce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”