Marian - pod takimi nazwami kupiłem te rośliny od Czechów. Jak na moje niedoświadczone oko i skromne wiadomości odnośnie systematyki roślin, rośliny których fotki cytujesz, różnią się kolorem i szczegółami w budowie kwiatów.
Czy to tylko wielkość i kształt pędów oraz kolor kwiatu,czy jeszcze coś ?
- rośliny są w różnym wieku - myślę, że znacznie różnią się "latkami", bardzo powoli przyrastają na objętości, wysokości, chociaż mam je już kilka lat, nie zauważam jakiegoś znacznego przyrostu, jedynie w czasie zimy "kurczą" się, a wiosną po podlaniu pęcznieja i nabierają ładnego "woskowego połysku".
Marian - chyba na swoich roślinach również obserwujesz zmiany w przeszeregowywaniu roślin w systematyce (nawet ostatnio pisałeś w którymś wątku o takich zmianach), ja nie jestem aż tak dociekliwy najważniejsze, że roślinki czują się u mnie dobrze, kwitną, a podpisuję je takimi nazwami pod jakimi zakupiłem. Jeżeli doczytam o niepoprawności nazwy zakupionej rośliny, wtedy poprawiam - najważniejsze = rośliny podobają się, zajmują mało miejsca, są bardo łatwe w opiece.
Na temat systematyki tych roślin, więcej do napisania ma zapewne
Marek (mgr_), ma w swojej kolekcji większy zbiór tych roślinek.
Mimo paskudnej pogody, deszcz, pochmurno, chłodno, rozkwitł taki kwiatuszek, na kwitnących kolorowymi kwiatami roślince, których mam bardzo mało, dlatego z każdego kolejnego, nawet najmniejszego cieszę się: