Wanda 1 - Wandziu dziękuje za troskę
Nic złego sie nie dzieje tylko doba za krótka. Trochę pielenia na działce bo chwasty po tej deszczowej porze rosną jak szalone. Zbieram truskawki co drugi dzień i robię przetwory.
Dziś mąż zerwał z jednego krzaka czerwone porzeczki ... i znów jutro stanie w kuchni ... pewnie zrobię sok.
Część roślin ziołowych jest gotowa do zbiorów więc cięłam stopniowo Przywrotnik ostroklapowy
na olejek i ocet ziołowy. Pozyskałam z niego także świeży sok , zakonserwowałam- wyszło 1,5litra i już używam go.
Przywrotnik to tajemnicza bylina znana w naszych ogrodach bardziej z walorów ozdobnych a szkoda bo dla kobiet to cenna roślina zarówno lecznicza a także pozwalająca dbać o urodę.
Bazylia pospolita też ścięta bo pojawiły się pierwsze kwiaty więc nie było sensu zwlekać.
Część poszła na olej, ocet i mała część zamrożona na powtórne zalanie aby go wzmocnić.
W domu czuć zapach majeranku bo właśnie się suszy...
Wszystkie rośliny przycięte, ziemia zruszona i podlana gnojówką aby szybciutko zaczęły odrastać dając drugi plon
Zakwitł dziurawiec , ludowa nazwa " świętojańskie ziele" to wyznacznik zielarskiego kalendarza.
To także czas największej aktywności ziół więc nie ma na co czekać tylko zbierać... zbierać .... i magazynować...
Po niedzieli muszę go ściąć bo będzie w sam raz do przerobu na olej czerwony... który należy robić ze świeżych kwiatów.
Wydaje mi się ,że oregano lada chwila pójdzie pod nożyce i wszystko trzeba ogarnąć na czas.
Sama widzisz ile pracy a doba ma tylko 24 godziny.
Pytałaś
czy olejek z oregano można robić ze świeżego ziela ...
oczywiście ,że można .
Masz 2 odmiany - osobiście do przetworów wykorzystuję czysty gatunek danej rośliny.
kama_80 współczuję takiej diagnozy.Istnieje teoria, że torbiele, cysty, mięśniaki itp stanowią część normalnego systemu obronnego organizmu w sytuacji, gdy wątroba jest przeciążona i nie może zapewnić pełnego odtruwania.
Jak się zastanowić nad tym poważnie to jakaś logika w tym jest...

.
Czyli należałoby zmienić dietę aby odciążyć wątrobę i robić stopniowo kuracje odtruwające .
Na temat zalecanego dla Ciebie przez lekarza leku o nazwie costangus nie będę się wypowiadać bo nie znam go. Starałam się unikać wszelkiego rodzaju leków hormonalnych i wielu innych ponieważ mam rodzinę genetycznie obciążoną nowotworami.
Nie wiem ile w tym jest prawdy, że tego typu leki mają wpływ, a może to mit ... ale staram się nie korzystać z nich.
corazonbianco witaj 
czytam i śmieje się sama do siebie...
Mąż mówi,że w normalnych domach zapomniano juz o młynkach do kawy a ja ciągle używam do mielenia wielu roślin. Nasiona wolę mielić na młynku żarnowym, dlatego ,że delikatniej obchodzi się z nimi więc szansa ,że nic nie stracą przy takiej obróbce.
Każdy z nas mieszanki ziołowe robi pod swoje potrzeby jednak trzeba pamiętać o przeciwwskazaniach.
Dla przypomnienia
>>Wiązówka błotna >>Przeciwwskazania:
Nie stosować u osób nadwrażliwych na salicylany, inne niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz u osób chorych na astmę.
W moim wypadku zakazana nawet do miejscowego stosowania.
Wiązówkę błotną mam u siebie na działce i wcale nie musi rosnąć w mokrym podłożu, świetnie sobie radzi na suchszym stanowisku . Jedynie co zauważyłam to to, że jest niższa.
Jej kwiaty mają piękny zapach.
kotfilemon słuchanie reklam odpuszczam sobie od dość dawna i bardzo mnie irytują. Kiedyś nikt nie słyszał o suplementach diety bo żywność była prosta i nikt nie oczyszczał jej do tego stopnia, że jest pozbawiona wielu składników potrzebnych nam na co dzień. Do tego chemiczne dodatki i mamy to co mamy ...
Magnez nazywany pierwiastkiem życia więc warto zadbać o jego odpowiedni poziom.
Ponoć trzeba brać niewielkie dawki ale systematycznie - tak mówią specjaliści.
Wchłanianie uzależnione jest od wielu innych związków i jak tu się połapać w tym wszystkim.
osobiście kupuję chlorek magnezu w postaci proszku. Jest w aptece pod nazwą Delbet. Rozpuszczam go w litrze wody i piję.
Robię też olejek magnezowy i kąpiele stóp w chlorku magnezu CZDA, kupuję przez internet bo na miejscu nie mają.
Po dłuższym braniu i kilkakrotnych badaniach wiem, że dobrze się wchłania i warto go brać. Sa inne nowocześniejsze wynalazki

ale ja wolę stare i sprawdzone.
Pozdrawiam i uciekam spać.