Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kotfilemon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 kwie 2014, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Chciałem zapytać czy macie doświadczenia z przyjmowaniem magnezu w celach zdrowotnych. Piję dużo kawy od wielu lat, a ona niestety ma takie działanie, że wypłukuje magnez z organizmu, a w jego miejsce wchodzi wapń. Niedobór magnezu może mieć niesympatyczne skutki :? Teraz dużo się reklamuje preparatów magnezowych, ale raz że są dość drogie a dwa że czytałem że mogą się niespecjalnie dobrze wchłaniać. Bądź tu mądry :roll:
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu-nie odzywasz się.Czy wszystko u Ciebie w porządku?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanda 1 - Wandziu dziękuje za troskę :D
Nic złego sie nie dzieje tylko doba za krótka. Trochę pielenia na działce bo chwasty po tej deszczowej porze rosną jak szalone. Zbieram truskawki co drugi dzień i robię przetwory.
Dziś mąż zerwał z jednego krzaka czerwone porzeczki ... i znów jutro stanie w kuchni ... pewnie zrobię sok.

Część roślin ziołowych jest gotowa do zbiorów więc cięłam stopniowo Przywrotnik ostroklapowy
na olejek i ocet ziołowy. Pozyskałam z niego także świeży sok , zakonserwowałam- wyszło 1,5litra i już używam go.
Przywrotnik to tajemnicza bylina znana w naszych ogrodach bardziej z walorów ozdobnych a szkoda bo dla kobiet to cenna roślina zarówno lecznicza a także pozwalająca dbać o urodę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bazylia pospolita też ścięta bo pojawiły się pierwsze kwiaty więc nie było sensu zwlekać.
Część poszła na olej, ocet i mała część zamrożona na powtórne zalanie aby go wzmocnić.
Obrazek

W domu czuć zapach majeranku bo właśnie się suszy...
Wszystkie rośliny przycięte, ziemia zruszona i podlana gnojówką aby szybciutko zaczęły odrastać dając drugi plon :D

Zakwitł dziurawiec , ludowa nazwa " świętojańskie ziele" to wyznacznik zielarskiego kalendarza.
To także czas największej aktywności ziół więc nie ma na co czekać tylko zbierać... zbierać .... i magazynować...
Po niedzieli muszę go ściąć bo będzie w sam raz do przerobu na olej czerwony... który należy robić ze świeżych kwiatów.
Wydaje mi się ,że oregano lada chwila pójdzie pod nożyce i wszystko trzeba ogarnąć na czas.
Sama widzisz ile pracy a doba ma tylko 24 godziny.

Pytałaś
czy olejek z oregano można robić ze świeżego ziela ...
oczywiście ,że można .
Masz 2 odmiany - osobiście do przetworów wykorzystuję czysty gatunek danej rośliny.

kama_80 współczuję takiej diagnozy.Istnieje teoria, że torbiele, cysty, mięśniaki itp stanowią część normalnego systemu obronnego organizmu w sytuacji, gdy wątroba jest przeciążona i nie może zapewnić pełnego odtruwania.
Jak się zastanowić nad tym poważnie to jakaś logika w tym jest... ;:131 .
Czyli należałoby zmienić dietę aby odciążyć wątrobę i robić stopniowo kuracje odtruwające .
Na temat zalecanego dla Ciebie przez lekarza leku o nazwie costangus nie będę się wypowiadać bo nie znam go. Starałam się unikać wszelkiego rodzaju leków hormonalnych i wielu innych ponieważ mam rodzinę genetycznie obciążoną nowotworami.
Nie wiem ile w tym jest prawdy, że tego typu leki mają wpływ, a może to mit ... ale staram się nie korzystać z nich.

corazonbianco witaj :wit czytam i śmieje się sama do siebie...
Mąż mówi,że w normalnych domach zapomniano juz o młynkach do kawy a ja ciągle używam do mielenia wielu roślin. Nasiona wolę mielić na młynku żarnowym, dlatego ,że delikatniej obchodzi się z nimi więc szansa ,że nic nie stracą przy takiej obróbce.
Każdy z nas mieszanki ziołowe robi pod swoje potrzeby jednak trzeba pamiętać o przeciwwskazaniach.

Dla przypomnienia
>>Wiązówka błotna >>Przeciwwskazania:
Nie stosować u osób nadwrażliwych na salicylany, inne niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz u osób chorych na astmę.

W moim wypadku zakazana nawet do miejscowego stosowania.
Wiązówkę błotną mam u siebie na działce i wcale nie musi rosnąć w mokrym podłożu, świetnie sobie radzi na suchszym stanowisku . Jedynie co zauważyłam to to, że jest niższa.
Jej kwiaty mają piękny zapach.

kotfilemon słuchanie reklam odpuszczam sobie od dość dawna i bardzo mnie irytują. Kiedyś nikt nie słyszał o suplementach diety bo żywność była prosta i nikt nie oczyszczał jej do tego stopnia, że jest pozbawiona wielu składników potrzebnych nam na co dzień. Do tego chemiczne dodatki i mamy to co mamy ...
Magnez nazywany pierwiastkiem życia więc warto zadbać o jego odpowiedni poziom.
Ponoć trzeba brać niewielkie dawki ale systematycznie - tak mówią specjaliści.
Wchłanianie uzależnione jest od wielu innych związków i jak tu się połapać w tym wszystkim.
osobiście kupuję chlorek magnezu w postaci proszku. Jest w aptece pod nazwą Delbet. Rozpuszczam go w litrze wody i piję.
Robię też olejek magnezowy i kąpiele stóp w chlorku magnezu CZDA, kupuję przez internet bo na miejscu nie mają.
Po dłuższym braniu i kilkakrotnych badaniach wiem, że dobrze się wchłania i warto go brać. Sa inne nowocześniejsze wynalazki :D ale ja wolę stare i sprawdzone.
Pozdrawiam i uciekam spać.
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p

Post »

Krysiu-faktycznie masz dużo pracy.Ja nie mam tylu ziół.Oregano juz ścięłam i wysuszyłam.Zrobiłam też olejek.Nie wiem tylko jak go zażywać.Majeranek zakwitnie lada moment.Mięta wysuszona,a teraz będę mrozić.Niestety nie mam dużej wiedzy zielarskiej,a poza tym nigdy się tym nie interesowałam.Tak to jest-jak się pali,to się dopiero studnię kopie.Dlatego wiele ziół muszę kupować...a szkoda.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu a na co stosujesz Przywrotnik Ostroklapowy ?? mam go trochę .
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p

Post »

Krysiu-odbierz pocztę,proszę.
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

Krysiu, a może poradzisz coś na kaszel refluksowy. Pliss ;:180 Próbowałam podawać wrotycz, chciałam ostropest i kwiaty wrzosu, ale potem doczytałam, że one wzmagają wydzielanie kwasów i pewnie dlatego kaszel u dziecka się wzmagał po wrotyczu, więc resztę już zaniechałam. Potrzebne jest zioło hamujące to wydzielanie. Nie mamy jeszcze pełnej diagnozy, tylko podejrzenie i sama nic jej nie chce podawać, bo moja wiedza jeszcze jest zbyt mała, ale chcę iść w kierunku ziół. Mogę podawać szczodraka w postaci korzenia? Mam tez liście w ogrodzie, wprawdzie podjedzone przez coś, co mnie wyprzedza o krok ;:223, ale mam.
Napisz proszę na co ten przywrotnik działa. Coś podobnego ostatnio na ryneczku zakupiłam, ale jeszcze mały. Zaciekawiłaś mnie. Zbieram się, żeby wszystkie potrzebne rzeczy z twojej apteczki zapisywać w moim ogrodniczym kajeciku, ale ciągle czasu brak, bo na przeszukiwanie wątku też go za bardzo nie mam. Chyba czas się w końcu wziąć do roboty. Pozdrawiam Cię serdecznie i cieszę się, że taki wątek jest.
Dziurawiec u mnie jeszcze malutki, ale na drugi rok myślę, że coś z niego będzie. Wrotycz już wielki i się pokłada, ale nie kwitnie. Trzeba go już suszyć czy poczekać na kwiatki? Nawłoć jeszcze mam, ale też nie kwitnie. Kiedy to ścinać? To mój pierwszy roczek z ziołami, a w zasadzie pierwsze 3 miesiące.
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p

Post »

Szukałam już nasion trawy cytrynowej,ale jeszcze nie ma,tak samo jeżówki.Muszę poszukać nieco później.Ogród piękny. ;:180
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,jestem pełna podziwu dla twojej wiedzy praktycznej o roslinach ;:180 ;:180 ;:180 do tego jeszcze ich wykorzystanie to pełen szacun.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

myudah pisze: Dziurawiec u mnie jeszcze malutki, ale na drugi rok myślę, że coś z niego będzie. Wrotycz już wielki i się pokłada, ale nie kwitnie. Trzeba go już suszyć czy poczekać na kwiatki? Nawłoć jeszcze mam, ale też nie kwitnie. Kiedy to ścinać? To mój pierwszy roczek z ziołami, a w zasadzie pierwsze 3 miesiące.
Wrotycz najlepiej zbieramy w fazie kwitnienia - ścinamy całą łodygę z kwiatem i liśćmi, suszymy, a po wysuszeniu ukruszamy liście i kwiat a łodygę wyrzucamy. Najbardziej wartościowe jest kwitnące ziele, poczekaj aż zacznie kwitnąć, w pierwszym roku zakwit zawsze u bylin jest trochę opóźniony, pośpiechu nie ma, tym bardziej że wrotycz dobrze znosi nawet pierwsze przymrozki i będzie kwitł przez całą jesień. ale skoro się kładzie, to warto go przywiązać - jakiś palik i sznurki wystarczą, bo jedno będzie się łamał, drugie płożące się ziele będzie całe ubłocone i zapiaszczone. To samo dotyczy nawłoci - u mnie w okolicy zakwita nawet dopiero we wrześniu - metodyka zbioru taka sama jak u wrotyczu - ścinamy całe długie, kwitnące łodygi, ale tutaj uważaj na robactwo, które bardzo sobie ceni kwiaty nawłoci i w nich zwykle żeruje.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
x-m-h
---

Post »

Dziękuję corazonbianco, tak właśnie zrobiłam. Wrotycz zakwitł i już się suszy. Nawłoć rośnie obok wrotyczu, więc może dlatego robactwa zbytnio nie widzę. Ta jednak jeszcze nie kwitnie, wiec czekam. Dziurawiec wprawdzie mały, ale zakwitł, wiec jutro go ciachnę. :D I pierwsze listki szczodraka też się suszą.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

myudah pisze:I pierwsze listki szczodraka też się suszą.
A gdzie kupiłaś swójego szczodraka? Bo ja obecnie jestem na etapie poszukiwań. Chciałabym kupić szczodraka, różeniec i dzwonkowca celem pozyskania surowca na mieszankę wzmacniająca i adaptogenną. U mnie w stacjonarnych sklepach nie znają nawet tych roślin, znalazłam jedną ofertę w sieci, ale obecnie tych konkretnych roślin brak. Zażywam obecnie różeńca w postaci tabletek i sproszkowane liście cytryńca z własnej uprawy i naprawdę to działa. od rana jestem pełna energii niczym króliczek na bateriach Duracella i nawet zarzuciłam poranną kawę.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Zajrzyj do mojego wątku handlowego,mam w ofercie trochę leczniczego zielska.
x-m-h
---

Post »

Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Super że trafiłam na taki ciekawy leczniczy wątek ,sama hoduję zioła na działce i wiedza którą czytam w tym wątku bardzo mi się przyda , powoli przestudiuję cały,może podzielę się swoimi doświadczeniami,pozdrawiam gospodynię i gości :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”