Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Krysiu piękne dzielżany, chyba musze pomyśleć o nich w przyszłym roku 
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysokie byliny świetne! Omany i smotrawy - może kiedyś nauczę się je rozróżniać
Nie miałem wysokiego omanu, bo wszystkie które dostawałem, okazały się smotrawami.
Krysiu, chyba pomieszałaś dwa gatunki roślin: tojeść - trojeść. Ta pierwsza żółta to tojeść pospolita (krewniaczka tojeści kropkowanej, rozesłanej, orzęsionej itd). Następne wszystko się zgadza - trojeście.
Podziwiam trojeście u Ciebie; moje w tym roku stały się przysmakiem ślimaków.
Krysiu, chyba pomieszałaś dwa gatunki roślin: tojeść - trojeść. Ta pierwsza żółta to tojeść pospolita (krewniaczka tojeści kropkowanej, rozesłanej, orzęsionej itd). Następne wszystko się zgadza - trojeście.
Podziwiam trojeście u Ciebie; moje w tym roku stały się przysmakiem ślimaków.
-
beatab

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu - piękne te jesienne kwiaty- dzielżany, rudbekie, chryzentema - jak słoneczka roświetlają rabatki

- ewunia7

- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Krysiu niezłą kolekcję hortensji uzbierałaś
Trojeście śliczne
Bardzo ładnie wygląda połączenie hortensji z trawami
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu, troszkę mnie ostatnio nie było, a tu nowy wątek i aż tyle stron do "nadrobienia", z wielką przyjemnością wszystko sobie obejrzałam zachwycając się różnorodnością zgromadzonych roślin i nieskazitelnym porządkiem. Przepięknie kwitły Ci lilie, że o liliowcach nie wspomnę tyle odmian na raz, to jeszcze chyba nie widziałam. Niesamowite te zdjęcia, które zrobiłaś wieczorową porą, a wiesz, że ja również w tym roku posadziłam po raz pierwszy dynie na kompostowniku, tylko, że nie wiem jaka mi urosła
, wstawię zdjęcie w swoim wątku może podpowiesz co, to za jedna. Czy ja dobrze zrozumiałam masz 40 hortensji, zmobilizowałaś mnie to policzenia swoich i wyszło mi 14 sztuk, nawet nie przypuszczałam, że tyle ich mam, ale Ty to chyba jesteś rekordzistką
, kolekcja koleusów również niesamowita, bardzo fajnie wygląda ta ścieżka, udekorowana po obu stronach starcami.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetne masz odmiany hortensji, niektóre zupełnie mi nieznane. Uwielbiam je i gdy przychodzi późne lato, mam co roku ochotę, żeby obsadzić hortensjami cały ogród.
Nigdy nie udało mi się rozmnożyć hortensji z patyczka. Choć jeden wypuścił w wodzie ładne korzenie, to po (delikatnym)wsadzeniu do ziemi w doniczce, nie wypuścił nic zielonego do tej pory (2 miesiące). Trzymam nadal ten patyk, ale nadziei już chyba nie mam.
Nigdy nie udało mi się rozmnożyć hortensji z patyczka. Choć jeden wypuścił w wodzie ładne korzenie, to po (delikatnym)wsadzeniu do ziemi w doniczce, nie wypuścił nic zielonego do tej pory (2 miesiące). Trzymam nadal ten patyk, ale nadziei już chyba nie mam.
Krysiu widzę że mocno zabrały Cie koleusy, też kiedyś miałam na starym mieszkaniu tak jak i kaktusy, ale w tym mieszkaniu nie chciały mi rosnąć więc oddałam w inne ręce. Ach Crossandra
pamiętasz o mnie
Masz nie zamknięty poprzedni wątek już chciałam się tam wpisać.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zawsze hortensje rozmnażam w ziemni i wtedy wszystko się udaje 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje hortensje od ciebie z ostatniej przesyłki ukorzeniły się cztery , swoje patyczki też posadziłam gdy przycinałam i też kilka ma listki ,.. Jak wszystko się rozrośnie to znowu ogród będę musiała poszerzać ,, W tym roku wszystko rośnie bujniej , hortensje mają ładne i duże kwiaty .. Jesienne kwiaty tez już zaczynają kwitnąć ..
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam wszystkich przemiłych gości.
Ten rok wyjątkowo pracowity i prawie dla siebie nie mam czasu bo letni okres wyjątkowo wypełniony dodatkowymi obowiązkami . Może zima ułoży sie troszkę inaczej plan dnia.
ewa-s - Ewciu ojojojjjj.... seria samych super opinii.
Dziękuję ale czy zasłużone ...
Staram się bo lubię bywać na działce i dbać o rośliny.
Przestrzeń obowiązkowa i nigdy nie zrezygnuje z dużego trawnika.
TerDob - Teresko hortensja od Ciebie była pod wyjątkowo czuła opieką i dzięki temu zakwitła . Juz mówiłam sobie żadnych ogrodowych hortensji a mimo wszystko w ub roku znalazły się na działce 3 nowe odmiany ...
Przywrotnik opisywałam w poprzedniej części zachęcając do uprawy i korzystania.
Nawet potocznie w zielarstwie nazywany jest najlepszym przyjacielem kobiet .
Opis w wątku str 47 "apteka na działce i w domu cz. I"
link tutaj >> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=644
iwona0042 - Iwonko zauważyłam ,że na mojej działce większość tojeści i trojeści bardzo łądnie rośnie. Do tego chętnie owady odwiedzają więc czego chcieć więcej .
Reszta na PW
takasobie - Miłko to prawda,że dzielżany to małe ( prywatne) słoneczka jak wiele innych roślin rozświetla każdą rabatę, niezawodnie kwitnie i do tego w czasie gdy coraz mniej kwiatów w ogrodach.
Co do pozbywania sie mniejszych bylin - juz od ub roku wprowadziłam to w czyn ale powoli bo w tym czasie organizuje sobie nowe odmiany hortensji.
Mam tez w planie kupno krzewów borówki amerykańskiej więc kolejne metry muszą być oczyszczone.
becia123 - Beatko czyli obie mamy podobny gust.
alicjad31 - Alu dziękuję
Ogród musi wtapiać się w przyrodę jaka nas otacza bo jesteśmy w pasie "Natura 2000" i każdy nawet najmniejszy robaczek jest cenny.
JAKUCH - Jadziu czasami trzeba dobrze pogłówkowac aby zmieścic coś co wpadnie w oko .
Trojeść krwista dla mnie cenna bo uwielbiana przez pszczoły itp
U mnie obie odmiany rozpoczeły kwitnienie w pierwszej dekadzie lipca i nadal kwitną.
U bylin tak długie kwitnienie to dobra cecha.
Fota poniżej Asclepias incarnata 'Ice Ballet' (Trojeść krwista) jest z dnia 17-07-14

ElleBelle - Elu to prawda ... nie można mieć wszystkiego u siebie. Ale ... dzięki forum możemy podziwiać je w zaprzyjaźnionych ogrodach.
baseda - Barbaro ja tez powiększam ilośc odmian dzielżanów. A ... zaczęło się przez sentyment bo zawsze we wspomnieniach dzieciństwa były one i kilka innych które powoli wraca do łask .
JacekP - Jacku co do omanu masz rację ... laikowi trudno określić jaka to odmiana bo tak podobna jedna do drugiej.
Tak jest z wieloma roślinami i tylko fachowiec z notatnikiem w reku potrafi określi co jest co .
Dziękuję za uwagę ...
faktycznie pomyłka ... niby jedna literka za dużo a już spore zamieszanie sie robi.
Oczywiście,że miało być napisane Tojeść pospolita a nie Trojeść

W takim razie niech do kompletu będą fotki pozostałych
Tojeść kropkowana

Tojeść kropkowana "Alexander" o zielonych liściach z białym brzegiem. U tej odmiany wiosną końcówki liści są delikatnie zaróżowione i cudnie to wygląda.

Tojeść orzęsiona 'Firecracker' i jej pięknie wysycone na słonecznym stanowisku purpurowe liście

I chyba ostatnia rosnąca u mnie Tojeść orszelinowata ... licha w tym roku bo w maju załatwił ja przymrozek

beatab - Beatko skoro lubisz słoneczka to proszę kolejne dla Ciebie
Rożnik przerośnięty który z bardzo wysoka spogląda na mnie

ewunia7 - Ewciu faktycznie od jakiegoś czasu zbieram różne trawy bo widzę,że w ich towarzystwie dobrze hortensjom.
ilona2715 -Ilonko witaj po urlopie
Dynie moje w tym roku ... szkoda słów
Ale to tak jest jak się sieje nasiona z wolnego zapylenia - dla przykładu owoce miały byc najwyżej do 3 - 4 kg i dlatego puszczone na siatke ogrodzeniową i pergolę przy kompostowniku.
którego dnia patrzę a dynia powoli się zsuwa i bęc druga pod spodem .
Większa uratowałam i podwiązałam a mniejsza pękła ... szkoda.
Do rekordu w temacie hortensji daleko mi ale nie po to je sadzę
Dla Ciebie różowiutkie kwiaty Rheny Wanille Fraise - i jak tu ich nie kochać ???
Fotka z 06-08-14

fotka z 22-08-13

wanda7 - Wandziu witaj
Na rynku sporo jest odmian hortensji ... faktycznie nawet do tej pory nie pomyślałam aby sprawdzić ile ?
Każdy z nas ma swoje typy stąd może u mnie mniej spotykane. One faktycznie od połowy lata nadaja ton ogrodom więc warto je mieć.
Co do ukorzeniania ... jesteś przeciwieństwem mnie bo ja gdybym miała czas to równo z działką powstała by spora szkółka z krzewami, bylinami itd
Uwielbiam rozmnażać i chyba ... umiem to robić.
Dla Ciebie odmiana częściej spotykana - silnie rosnąca i szeroka - niezawodna Hortensja bukietowa LAST POST na tle brzóz

danutab - Danusiu koleusy faktycznie mnie wzięły na całego...
Uwielbiam je obserwować, porównywać i po prostu ... patrzeć.
Część z nich rośnie bez dodatku nawozów czyli podlewana tylko i wyłącznie wodą ( czasami biohumusu do ziół dolewam) bo liście potrzebne na mikstury lecznicze więc niższe ale pozostałe dostają wszystko co najlepsze aby ich barwy były na maksa wysycone.
Pamiętam o Tobie na 100%, poza tym mam zapisane.
Crossandra w tym roku rozrosła się w z wyż i w szerz jak nigdy i w tej chwili nawet mi to trochę przeszkadza. Skończyła kwitnienie pierwszego wysypu paków i ma sporo małych ale juz nie pozwolę kwitnąć tylko poprzycinam i w najbliższym czasie mogłabym Ci wysłać do ukorzenienia.
Napisze jutro PW

ElleBelle - Elu mnie tez tak najwygodniej - od razu do ziemi.
maniusika - Janko cieszy mnie,że udało się coś rozmnożyć z moich sadzonek.
Niech rosną - warto miec więcej .
Ten rok wyjątkowo pracowity i prawie dla siebie nie mam czasu bo letni okres wyjątkowo wypełniony dodatkowymi obowiązkami . Może zima ułoży sie troszkę inaczej plan dnia.
ewa-s - Ewciu ojojojjjj.... seria samych super opinii.
Dziękuję ale czy zasłużone ...
Przestrzeń obowiązkowa i nigdy nie zrezygnuje z dużego trawnika.
TerDob - Teresko hortensja od Ciebie była pod wyjątkowo czuła opieką i dzięki temu zakwitła . Juz mówiłam sobie żadnych ogrodowych hortensji a mimo wszystko w ub roku znalazły się na działce 3 nowe odmiany ...
Przywrotnik opisywałam w poprzedniej części zachęcając do uprawy i korzystania.
Nawet potocznie w zielarstwie nazywany jest najlepszym przyjacielem kobiet .
Opis w wątku str 47 "apteka na działce i w domu cz. I"
link tutaj >> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=644
iwona0042 - Iwonko zauważyłam ,że na mojej działce większość tojeści i trojeści bardzo łądnie rośnie. Do tego chętnie owady odwiedzają więc czego chcieć więcej .
Reszta na PW
takasobie - Miłko to prawda,że dzielżany to małe ( prywatne) słoneczka jak wiele innych roślin rozświetla każdą rabatę, niezawodnie kwitnie i do tego w czasie gdy coraz mniej kwiatów w ogrodach.
Co do pozbywania sie mniejszych bylin - juz od ub roku wprowadziłam to w czyn ale powoli bo w tym czasie organizuje sobie nowe odmiany hortensji.
Mam tez w planie kupno krzewów borówki amerykańskiej więc kolejne metry muszą być oczyszczone.
becia123 - Beatko czyli obie mamy podobny gust.
alicjad31 - Alu dziękuję
Ogród musi wtapiać się w przyrodę jaka nas otacza bo jesteśmy w pasie "Natura 2000" i każdy nawet najmniejszy robaczek jest cenny.
JAKUCH - Jadziu czasami trzeba dobrze pogłówkowac aby zmieścic coś co wpadnie w oko .
Trojeść krwista dla mnie cenna bo uwielbiana przez pszczoły itp
U mnie obie odmiany rozpoczeły kwitnienie w pierwszej dekadzie lipca i nadal kwitną.
U bylin tak długie kwitnienie to dobra cecha.
Fota poniżej Asclepias incarnata 'Ice Ballet' (Trojeść krwista) jest z dnia 17-07-14
ElleBelle - Elu to prawda ... nie można mieć wszystkiego u siebie. Ale ... dzięki forum możemy podziwiać je w zaprzyjaźnionych ogrodach.
baseda - Barbaro ja tez powiększam ilośc odmian dzielżanów. A ... zaczęło się przez sentyment bo zawsze we wspomnieniach dzieciństwa były one i kilka innych które powoli wraca do łask .
JacekP - Jacku co do omanu masz rację ... laikowi trudno określić jaka to odmiana bo tak podobna jedna do drugiej.
Tak jest z wieloma roślinami i tylko fachowiec z notatnikiem w reku potrafi określi co jest co .
Dziękuję za uwagę ...
Oczywiście,że miało być napisane Tojeść pospolita a nie Trojeść
W takim razie niech do kompletu będą fotki pozostałych
Tojeść kropkowana
Tojeść kropkowana "Alexander" o zielonych liściach z białym brzegiem. U tej odmiany wiosną końcówki liści są delikatnie zaróżowione i cudnie to wygląda.
Tojeść orzęsiona 'Firecracker' i jej pięknie wysycone na słonecznym stanowisku purpurowe liście

I chyba ostatnia rosnąca u mnie Tojeść orszelinowata ... licha w tym roku bo w maju załatwił ja przymrozek

beatab - Beatko skoro lubisz słoneczka to proszę kolejne dla Ciebie
Rożnik przerośnięty który z bardzo wysoka spogląda na mnie
ewunia7 - Ewciu faktycznie od jakiegoś czasu zbieram różne trawy bo widzę,że w ich towarzystwie dobrze hortensjom.
ilona2715 -Ilonko witaj po urlopie
Dynie moje w tym roku ... szkoda słów
Ale to tak jest jak się sieje nasiona z wolnego zapylenia - dla przykładu owoce miały byc najwyżej do 3 - 4 kg i dlatego puszczone na siatke ogrodzeniową i pergolę przy kompostowniku.
Większa uratowałam i podwiązałam a mniejsza pękła ... szkoda.
Do rekordu w temacie hortensji daleko mi ale nie po to je sadzę
Dla Ciebie różowiutkie kwiaty Rheny Wanille Fraise - i jak tu ich nie kochać ???
Fotka z 06-08-14
fotka z 22-08-13
wanda7 - Wandziu witaj
Na rynku sporo jest odmian hortensji ... faktycznie nawet do tej pory nie pomyślałam aby sprawdzić ile ?
Każdy z nas ma swoje typy stąd może u mnie mniej spotykane. One faktycznie od połowy lata nadaja ton ogrodom więc warto je mieć.
Co do ukorzeniania ... jesteś przeciwieństwem mnie bo ja gdybym miała czas to równo z działką powstała by spora szkółka z krzewami, bylinami itd
Uwielbiam rozmnażać i chyba ... umiem to robić.
Dla Ciebie odmiana częściej spotykana - silnie rosnąca i szeroka - niezawodna Hortensja bukietowa LAST POST na tle brzóz
danutab - Danusiu koleusy faktycznie mnie wzięły na całego...
Uwielbiam je obserwować, porównywać i po prostu ... patrzeć.
Część z nich rośnie bez dodatku nawozów czyli podlewana tylko i wyłącznie wodą ( czasami biohumusu do ziół dolewam) bo liście potrzebne na mikstury lecznicze więc niższe ale pozostałe dostają wszystko co najlepsze aby ich barwy były na maksa wysycone.
Pamiętam o Tobie na 100%, poza tym mam zapisane.
Crossandra w tym roku rozrosła się w z wyż i w szerz jak nigdy i w tej chwili nawet mi to trochę przeszkadza. Skończyła kwitnienie pierwszego wysypu paków i ma sporo małych ale juz nie pozwolę kwitnąć tylko poprzycinam i w najbliższym czasie mogłabym Ci wysłać do ukorzenienia.
Napisze jutro PW

ElleBelle - Elu mnie tez tak najwygodniej - od razu do ziemi.
maniusika - Janko cieszy mnie,że udało się coś rozmnożyć z moich sadzonek.
Niech rosną - warto miec więcej .
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Na zakończenie weekendu ... a może dobry początek nowego tygodnia bo to juz po północy kilka dalii.
To kolejne moje ulubione kwiaty, kiedyś ilością odmian dobijałam do setki .
Obecnie od kilku lat sukcesywnie zmniejszam ich ilość i każdej jesieni przezywam dylemat - z którą czas się rozstać
Dalie pamietam od zawsze bo rosły w ogrodzie mojej babci i mamusi. Do tej pory pamiętam całe szpalery w jednym kolorze i tak konkurowała moja mamusi z inną panią z sąsiedniej wsi .
dzięki temu coraz więcej dalii sadzono bo prezentowały się wyjątkowo uroczo.
Barbarossa

Tsuki Yori No Shisa

Myama Fubuki

Incadescent

Weston Spanish Dancer

White Star

To kolejne moje ulubione kwiaty, kiedyś ilością odmian dobijałam do setki .
Obecnie od kilku lat sukcesywnie zmniejszam ich ilość i każdej jesieni przezywam dylemat - z którą czas się rozstać
Dalie pamietam od zawsze bo rosły w ogrodzie mojej babci i mamusi. Do tej pory pamiętam całe szpalery w jednym kolorze i tak konkurowała moja mamusi z inną panią z sąsiedniej wsi .
dzięki temu coraz więcej dalii sadzono bo prezentowały się wyjątkowo uroczo.
Barbarossa
Tsuki Yori No Shisa
Myama Fubuki
Incadescent
Weston Spanish Dancer
White Star
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
mmm.pięknie a hortensja cudo
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Krysiu na te dalie białe i czerwono-żółtą się piszę .. Na jesieni jak będziesz miała nadwyżki to możesz mi je podesłać .. Jakoś białe mi ciągle znikają .. hortensje w tym roku nawet na moich piaskach są piękne .. Od ciebie są malutkie ale chyba pozostawię je jeszcze w doniczkach niech się dobrze ukorzenią i dopiero na wiosnę dosadzę ich na rabaty ..
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu! jestem, jestem
Nie zapomnialam ani o Tobie, ani o Twoim ogrodzie. Z wypiekami na twarzy oglądam ten raj. Cudowny. Nie dość ,że ogród urzeka,to jeszcze świetnie prezentujesz. Ujęcia ogrodowe i portrety roślin urzekają.Pozdrawiam cieplutko! 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Piękne Astry
a Tojeśćie nie myślałem że mają takie odmiany