Mój Raj cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Raj cz. IV

Post »

Moniu dyńka ozdobna taką ma urodę ,ładnie wygląda uwieszona przy winogronach :wit

Martusiu uwielbiam oglądać róże w kroplach rosy albo deszczu, dalie udaje mi się przechować przez zimę,z kolei dwa razy próbowałam przechować canny i nic z tego nie wyszło ,chyba już dam sobie spokój z nimi ,powiem sąsiadce żeby więcej mi nie dawała bo szkoda marnować

Marysiu dwa lata temu miałam bardzo dużo dyni ozdobnych,pamiętam że rozrosły mi się na pół ogródka ,nawet do sasiadów,są bardzo ładne ale za mało mam dla nich miejsca , cynie są prawie bezproblemowe, wiadomo jak była susza trzeba było podlewać ,tak jak i inne rośliny :wit

Karolko dzięki że mi podpowiedziałaś z clematisem ,tak też zrobię żeby jak najszybciej drzewo zarosło, dziękuję za pochwałę mojego ogrodu :wit

Moniko będziesz zawsze mile widziana :wit

Coś okropnego dzieje się z moimi roślinami ,kiedyś pisałam że Pieris zrzucił wszystkie zdrowe liście ,teraz to samo dzieje się z moimi borówkami ,zrzucają zdrowe liście ,nie jest to normalne płakać mi się chce ;:145 borówki bardzo ładnie owocowały ,jak była susza podlewałam ,ostatnio podlałam je siarczanem amonu ,może to im zaszkodziło, szkoda mi było pierisa ale borówek bardziej ,dziewczyny poradźcie coś żeby uratować , czy spotkał się ktoś z czymś takim :(
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko a ile dałaś tego siarczanu pod borówki? Najprawdopodobniej przesoliłaś im...Może wstaw zdjęcia tych biedaczek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Mój pieris też zrzucił wszystkie liście ;:145
Nie znam też przyczyny
A borówki liście mają ale nie chcą owocować ;:145
Cynie to śliczne kwiaty :tan
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ewunia a przycinasz te swoje borówy?
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07

Post »

Witaj Grażynko ... przytuptałam i ja do Ciebie.
Śliczną masz działeczkę, taka zadbana, różnorodność kwiatów i wypasiony warzywniaczek. Pięknie wszystko wypielone.
Na pytanie o oczko odpowiedziałam u siebie. Ogólnie powiem tylko, że też panicznie boję się wszelkiego gadziewia ale u mnie takie tereny więc jakoś sobie radzę... bo muszę. Postukam, popukam, narobię hałasu i dopiero zaczynam prace i pielenie w ogródku.

Nie mam pierisa więc nie doradzę, natomiast borówki odpukać mają się dobrze. Ładne, zdrowe liście i dużo dojrzewających jeszcze owoców. U mnie problem z różami, ponad tydzień i zostały same pędy z kwiatami na górze. Zaatakowały szkodniki i dodatkowo czarna plamistość. Jestem w trakcie walki ... póki co to przegrywam.

Milutko i przyjaźnie u Ciebie ... będę wpadała częściej.
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ależ ja mam zapłon ;:223 . Zgubiłam twój ogród po zamknięciu poprzedniego wątku, ale już się wpisuję i oczywiście chwalę róże i dalie. Zaczynam o tych drugich myśleć całkiem na poważnie. Jest przecież tyle fantastycznych odmian ;:108 Mam takie miejsce, w którym każdego roku były dalie (traktowane jako parawan kwiatowy), aż nie przetrwały mi tej zimy w kotłowni..może zima była za ciepła, bo większość kłączy całkowicie zgniła.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko z moimi borówkami to samo, ja nie wiem co się dzieje, co im szkodzi, ale ja nic takiego im nie dawałam, a tylko gałązki z choinki podkładałam, i też listki pogubiły ;:185
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Moim zdaniem , to reakcja na dość długotrwałą suszę jaka u nas panowała cały lipiec i połowę sierpnia , a i w czerwcu wody za dużo nie było . Podlewanie z ręki gdy ziemia wysuszona na pieprz i w dodatku stale dość ciepła niewiele dawało ;:145 , trzeba czekać ;:224
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Marzenko oto moje biedactwa :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z góry liście zrzuciły całkowicie , zostało trochę na dole

Ewuniu pierisy i borówki jak widać to bardzo delikatne rośliny ,może faktycznie przedobrzyłam im, :wink: cynie lubię bo są takie kolorowe do samej jesieni

anezob miło mi Cię gościć, dziękuję za pochwały, moje róże w tym roku też dostały plamistości ,już dwa razy były pryskane Topsinem,tragicznie nie jest ale mogłoby być lepiej ,na drugi rok już wczesną wiosną zrobię im oprysk, czytałam gdzieś że dobry jest roztwór szarego mydła :wit buziaczki i zapraszam częściej

nifredil cieszę się że znalazłaś drogę do mnie, dalie przechowuję w narzędziowni w altance murowanej i jest okej,z kolei canny w tym samym miejscu przechowywane są do niczego ,dam sobie z nimi spokój

i tak powtarzają kwitnienie moje królowe :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piotruś z maczugą

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Iwonko bardzo mnie zmartwiły te borówki ,owoców miały sporo,każdy popróbował, a szczególnie wnuki , mam nadzieję że przetrwają i na drugi rok wypuszczą :wit

Moniko[/b jeśli reakcja na suszę ,to może jeszcze nie zginą,gałązki mają zielone ,podlałam je obficie na wypadek gdyby były przesolone aby sól spłynęła głębiej a jeśli przesuszone to też dobrze zrobiłam :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Moim zdaniem , musisz czekać , moja karagana syberyjska od miesiąca nie ma ani jednego listka , ale wyrzucę ją dopiero w przyszłym roku , jeśli nie puści listków na wiosnę ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko,widzę ,że masz problem z borówką ,u mnie krzaki olbrzymie i pełno na nich liści i nowych pędów,ale u mnie było mokre lato,ja nawożę wczesną wiosną nawozem do borówek ,obsypuję drobno zmieloną korą i jak jest rabarbar ,to go kroję drobno,łodygi i liście i też obsypuję nim borówki on świetnie zakwasza środowisko,a dlaczego mówisz o jakimś zasoleniu,dałaś dużo nawozu?,pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Grażynko wyglądają na przesolone,staraj się teraz podlewać,choć paradoks polega na tym,że nadmiar niektórych składników uniemożliwia pobieranie wody...Monika dobrze Ci radzi-zostaw tak wszystko do wiosny-potem,jak będą puszczały listki to weż sekator i zafunduj im ostre cięcie-wytnij słabe,chore gałązki-te z brzydką korą też.Nie obawiaj się-jeżeli one wstaną po zimie to już będzie oki,a cięcie tylko zmusi borówkę do wypuszczenia nowych przyrostów.Postaram się zrobić zdjęcie swoim borówkom to zobaczysz sobie.Bądż dobrej myśli ;:196
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Grażynko królewny masz śliczne ;:63 a szkraba pogłaskaj po jego fajniutkich włoskach ;:167
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ja specjalistką nie jestem ,ale pieris chyba jakiś stres przeszedł, może za sucho i za gorąco? Ja bym zostawiła, dała szansę.
I Piotruś ;:167 Mój ulubiony chłopczyk. Jest do schrupania, i ta fryzurka. Proszę Piotrusia strasznie mocno wycałować, bo jest cudny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”