Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję :)

Nie mierzyłam kwiatów Vandy i Cattley. Ta pierwsza ma malutkie kwiatuszki o średnicy ok 4 cm, a Cattleya jeszcze nie rozwinęła całkowicie kwiatów, bo gdy ją kupowałam miała 2 pączki. Jednak nie są one duże, a raczej z tych mniejszych. Na początek chcialam kupić Cattleyę w miarę niedrogą i łatwą w uprawie. Mam nadzieję, że udało mi się.

Na wystawie storczyków byłam dopiero trzeci raz. Dwie pierwsze zorganizowane były w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu i tylko do tych wystaw mogę ewentualnie porównać tą z Berlina.
Pierwsze moje plany wystawowe związane były z wyjazdem do Krakowa. Jednak gdy się dowiedziałam, że w tym samym czasie jest wystawa w Berlinie pomyślałam, że skoro różnica w odległościach nie jest duża warto jednak pojechać do Berlina, gdzie pewnie będzie można dużo więcej zobaczyć. I nie pomyliłam się ;:23 Niestety, nasze krajowe wystawy są dużo skromniejsze. Ale wszystko przed nami ;:32 jeśli w takim tempie będzie rosło grono orchideomaniaków.
Wystawa w Berlinie zrobiła na mnie ogromne wrażenie ;:91 Ilość kwiatów, ich rodzaje i kolory przyprawiały o zawrót głowy ;:84 tak młodą orchideomaniaczkę jak ja. Widziałam storczyki, które dotychczas mogłam obejrzeć jedynie w internecie. Nazw chociaż części nie jestem w stanie określić, dlatego starałam się robić zdjęcia, tak aby było widać etykiety z podpisem. Mam jeszcze sporo zdjęć / w sumie zrobiłam ich ok. 270 /, z których postaram się jeszcze choć trochę umieścić i pokazać jeszcze więcej kwiatowych cudowności. Cattleyi o pięknych, dużych i cudnie pachnących kwiatach, było rzeczywiście sporo, a że mnie też urzekają zrobiłam im sporo zdjęć.
Poza wystawą były oczywiście stoiska ze sprzedażą storczyków. Ceny np. phalaenopsis były wysokie/ ok. 27 EUR/ w porównaniu do naszych cen z hipermarketów. Za to moja Vanda i Laeliacattleya były w cenach na tyle rozsądnych, że je kupiłam. Zresztą z takim m.in. zamiarem pojechalam na wystawę. Na pewno warto było tam pojechać i zobaczyć te wszystkie cuda.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

No pewnie, że warto i dla nas również namiastka przyjemności, bo możemy podziwiać Twoje zdjęcia :D :shock: :lol:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Mambo, zakupy śliczne, zdjęcia z wystawy super, podejrzewam, że wrażenia estetyczne po wizycie też niesamowite :D Czekamy na więcej zdjęć :shock:
Miło mi :) Zdjęcia oczywiscie postaram się umieścic, bo nie mogłabym nie podzielić się z Wami tymi cudami ;:114
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mamba ;:41 ,to życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia i czekam na resztę zdjęć.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kilka zdjęć z wystawy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Idzie mi to bardzo wolno, a to dlatego, że nie mam zbyt wiele czasu. Chciałabym Wam jeszcze tyle pokazać.... ;:106
Mała Gosia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 paź 2008, o 10:09

Post »

Witam serdecznie wszystkich storczykomaniaków ;:114
Dopiero teraz trafiłam na to forum i już żałuję, że tak późno !!! :( Mambo! Twoja kolekcja powaliła mnie na łopatki i przysięgam nie wiem kiedy będę w stanie się podnieść ;:106
Piszesz, że kupujesz swoje storczyki w OBI, LM i tym podobnych marketach. Mam pytanko czy te (pozwolę sobie zaprezentować Twoje zdjęcia) też tam kupiłaś?! Obrazek Obrazek

Strasznie długo i usilnie poszukuję takich i aż mi się wierzyć nie chce, że Ty trafiłaś a ja nie :(
Są prześliczne i aż mnie zazdrość ściska jak na nie patrzę... :( Z góry za nią przepraszam ale nie mogę się powstrzymać...

Pozdrawiam cieplutko i życzę kolejnych tak udanych zakupów, a nawet jeszcze bardziej... ;:87
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo wystawa piekna.... uwielbiam storczyki ktore maja takie 'wasate' kwiaty jak bulbophyllum, maja w sobie cos takiego bardzo egzotycznego no i sa przez to bardzo oryginalne.
szczerze mowiac to wlasnie czegos takiego spodziewalam sie po wystawie w warszawie. (nie chce nazekac i marudzic, a tylko wyplakac swoje zale ;) )

Mala Gosiu ja wlasnie takie phalenopsisy widzialam jakies 2 tygodnie temu w LM w warszawie w arkadii, nie wiem skad jestes, ale wladnie w LM czesto takie widuje.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała Gosiu dziękuję za miłe slowa. Zazdrość storczykowa jest nieszkodliwa, wszyscy storczykomaniacy na nią cierpią, ale tak pozytywnie ;:33 Pierwszego z lewej kupiłam w Obi, a drugiego na giełdzie kwiatów. We Wrocławiu są 2 Obi, a często trafiają tam storczyki o zupełnie różnej kolorystyce. Trzeba trochę czasu poświęcić na zdobycie tych wymarzonych, ale takie polowania też sprawiają przyjemność. ;:31

Karolino wystawa rzeczyiście była piękna, a to co pokazałam jest tylko niewielką częścią tego co można było zobaczyć. Niestety, nasze krajowe wystawy, tak jak wcześniej pisałam, są dużo skromniejsze. Zresztą nie tylko wystawy, w wielu dziedzinach życia jesteśmy w tyle, szkoda tylko, że przejmujemy również te złe wzorce. Ale mam nadzieję, że jeszcze wszystko przed nami i będzie coraz lepiej w storczykowym świecie ;:23
Mała Gosia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 paź 2008, o 10:09

Post »

Mambo dziękuję bardzo i mam nadzieję, że i moja cierpliwość zostanie nagrodzona. Na pewno nie poddam się w poszukiwaniach :)

Karolinko jestem właśnie z Warszawy. Bardzo mnie pocieszyłaś tym, bo ja dotąd odwiedzałam LM i OBI w Piasecznie. W arkadii nie byłam, bo tam mi nie po drodze, ale na pewno się wybiorę. Tyle mi radości tą wiadomością sprawiłaś, że nawet sobie nie wyobrażasz!!! ;:1 Oby tylko były właśnie wtedy gdy ja się tam wybiorę... Chociaż z pewnością będę tam zaglądała do skutku.

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze trochę zdjęć z wystawy w Berlinie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

....
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”