Sadzenie pnączy, czy dadzą radę w miejscu po kostce?
Sadzenie pnączy, czy dadzą radę w miejscu po kostce?
Witam
Tak się cieszę, że Was znalazłam
Potrzebuję porady doświadczonych z pnączami. Mam nowy taras zrobiony z bruku klinkierowego, który częściowo będzie osłonięty pergolą. Chcę ją obsadzić pnączem - myślałam o winobluszczu trójklapowym, ale chętnie skorzystam też z innych porad. Pytanie zasadnicze to czy mogę wyjąć kilka kostek i zasadzić bezpośrednio w gruncie, bo jest taka możliwość. Czy bryła korzeniowa nie będzie mi podnosić kostek i niszczyć tarasu? Może powinnam zasadzić w drewnianym pojemniku? Proszę o poradę. A może zastosować inne ciekawe pnącze?
Hala
Tak się cieszę, że Was znalazłam
Potrzebuję porady doświadczonych z pnączami. Mam nowy taras zrobiony z bruku klinkierowego, który częściowo będzie osłonięty pergolą. Chcę ją obsadzić pnączem - myślałam o winobluszczu trójklapowym, ale chętnie skorzystam też z innych porad. Pytanie zasadnicze to czy mogę wyjąć kilka kostek i zasadzić bezpośrednio w gruncie, bo jest taka możliwość. Czy bryła korzeniowa nie będzie mi podnosić kostek i niszczyć tarasu? Może powinnam zasadzić w drewnianym pojemniku? Proszę o poradę. A może zastosować inne ciekawe pnącze?
Hala
- Maxymilian
- 100p
- Od: 24 cze 2008, o 15:55
Witam 
Najpierw odniosę się do Twojego pytania o korzenie, spokojnie możesz wsadzić winobluszcz prosto do gruntu
, nie zniszczy Ci tarasu. Co do innych pnączy, zależy co lubisz, jest naprawdę duży wybór. Winobluszcz szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać a do tego ładnie przebarwia się na jesień
. Możesz też wybrać bluszcz, który będzie cieszył oczy cały rok w przeciwieństwie do winobluszczu. Możesz posadzić jakąś odmianę winorośli i mieć smaczne winogrona, dalej aktinidie i mieć własne kiwi
. Musisz wiedzieć czy chcesz pnącze, które ma być tylko ozdobne czy do tego użytkowe. Nie chcę Ci namieszać w głowie, ale jeżeli chcesz to tylko napisz a zaproponuje Ci coś jeszcze 

Najpierw odniosę się do Twojego pytania o korzenie, spokojnie możesz wsadzić winobluszcz prosto do gruntu

Dzięki Maxymilian
Bardzo chętnie wysłucham wszystkich rad. Oczywiście chciałabym żeby było pięknie, ale nadrzędną sprawą jest kwestia delikatnych korzeni, które nie wywrócą mi za kilka lat całego tarasu.
Pomysł z owocami zrywanymi wprost do ust na tarasie bardzo mi się podoba, a kiwi zwaliło mnie z nóg. Myślałam też o pnących różach...
Chętnie wysłucham wszelkich sugestii.
Bardzo chętnie wysłucham wszystkich rad. Oczywiście chciałabym żeby było pięknie, ale nadrzędną sprawą jest kwestia delikatnych korzeni, które nie wywrócą mi za kilka lat całego tarasu.
Pomysł z owocami zrywanymi wprost do ust na tarasie bardzo mi się podoba, a kiwi zwaliło mnie z nóg. Myślałam też o pnących różach...
Chętnie wysłucham wszelkich sugestii.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,