Sadzenie pnączy, czy dadzą radę w miejscu po kostce?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
hala0519
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2008, o 12:14

Sadzenie pnączy, czy dadzą radę w miejscu po kostce?

Post »

Witam
Tak się cieszę, że Was znalazłam
Potrzebuję porady doświadczonych z pnączami. Mam nowy taras zrobiony z bruku klinkierowego, który częściowo będzie osłonięty pergolą. Chcę ją obsadzić pnączem - myślałam o winobluszczu trójklapowym, ale chętnie skorzystam też z innych porad. Pytanie zasadnicze to czy mogę wyjąć kilka kostek i zasadzić bezpośrednio w gruncie, bo jest taka możliwość. Czy bryła korzeniowa nie będzie mi podnosić kostek i niszczyć tarasu? Może powinnam zasadzić w drewnianym pojemniku? Proszę o poradę. A może zastosować inne ciekawe pnącze?
Hala
Awatar użytkownika
Maxymilian
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 15:55

Post »

Witam :D
Najpierw odniosę się do Twojego pytania o korzenie, spokojnie możesz wsadzić winobluszcz prosto do gruntu :D, nie zniszczy Ci tarasu. Co do innych pnączy, zależy co lubisz, jest naprawdę duży wybór. Winobluszcz szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać a do tego ładnie przebarwia się na jesień :D . Możesz też wybrać bluszcz, który będzie cieszył oczy cały rok w przeciwieństwie do winobluszczu. Możesz posadzić jakąś odmianę winorośli i mieć smaczne winogrona, dalej aktinidie i mieć własne kiwi :) . Musisz wiedzieć czy chcesz pnącze, które ma być tylko ozdobne czy do tego użytkowe. Nie chcę Ci namieszać w głowie, ale jeżeli chcesz to tylko napisz a zaproponuje Ci coś jeszcze :D
hala0519
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki Maxymilian
Bardzo chętnie wysłucham wszystkich rad. Oczywiście chciałabym żeby było pięknie, ale nadrzędną sprawą jest kwestia delikatnych korzeni, które nie wywrócą mi za kilka lat całego tarasu.
Pomysł z owocami zrywanymi wprost do ust na tarasie bardzo mi się podoba, a kiwi zwaliło mnie z nóg. Myślałam też o pnących różach...
Chętnie wysłucham wszelkich sugestii.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hala :shock:
Na to pytanie otrzymałaś odpowiedź tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=17308
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
hala0519
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zgadza się - wysłałam zapytanie zanim dokładnie rozejrzałam się w menu tego forum

Zamykam więc temat w tej sekcji. Reszta porad w wątku powyżej podanym. Nalewka
hala
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”