Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7
- becia123
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7
Bogusiu moje wiśnie całkiem bez liści dwa drzewa trzeba całkiem wyciąć oj jak ja nie lubię pozbywać się drzew ale zaraz posadzę w miejsce jednej dwie bo owoce muszą być Niestety jesień nadchodzi pewnie szybciej w tym roku .Pada u mnie czy;li roślinki też się podlewają same. 
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
A mnie to przeraża jak co roku , niby wg piosenki "Jesień idzie nie ma na to rady " ale do wiosny tak daleko 
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko!/ beatrix/ moje brzózki też zieloniutkie, ale w gąszczu tej zieleni sporo pożółkłych liści ,które wiatr rozwiewa po trawniku.Tak samo jest z winobluszczem .
Wiśnie natomiast potraciły liście , które po raz drugi "odrodziły " się.
Małgosiu!ja kocham brzozy, dają taką pozytywną energię
U mnie rośnie ich aż 19 poza kwiatowo- krzewiastej częścią ogrodu . Jedyny mankament to fakt,ze mają spory system korzeniowy, choć płytki i w obrębie około 3m od brzozowego szpaleru stracilam miejsce pod warzywa./ z drugiej strony jest trawnik/ W związku z tym od jesieni zyskam spory pas około /60m kw. pod rabatkę cieniolubną .
Taczka? to nieodzowny mój "pojazd" ogrodowy
Marysiu! bardzo wcześnie w tym roku sypią się liście drzew. Jarzębina też straciła sporo liści. Patrząc na brzózki też są zieloniutkie, ale niestety pod nimi taki widok jak na zdjęciu z taczką.
Teraz ochłodziło się i widzę po swoich pelargoniach , fuksjach,wilczomleczu że nabrały kondycji. Te trwające dosyć długo upały "wykańczały " je .
Beatko!ja też nie lubię wycinać drzew , ale czasami ze względu na zagrożenie/ ze starości / niestety trzeba. Tak samo postępujemy , w zamian, sadzimy kolejne. Wprawdzie wycięliśmy tylko dwa świerki, które po wielkiej wichurze złamały się jak zapałki Teraz jest wiele odmian owocowych niskopiennych , ozdobnych miniaturowych. Mój drzewostan ma nawet ponad 30 lat./ świerki i sosny/. Jakoś to lato szybko mija
Moniko! i mi smutno,ze nadejdzie wkrótce jesień . Niestety wszystko przemija. Jedno pewne odpoczniemy od koszenia trawy, które w tym roku dało mi się we znaki.Wysokie temperatury, sporo opadów sprawiły,ze trawniki wprawdzie jak dywany, gęste, puszyste ale kosić trzeba bylo do tej pory dwa razy w tygodniu.
Wiśnie natomiast potraciły liście , które po raz drugi "odrodziły " się.
Małgosiu!ja kocham brzozy, dają taką pozytywną energię
Taczka? to nieodzowny mój "pojazd" ogrodowy
Marysiu! bardzo wcześnie w tym roku sypią się liście drzew. Jarzębina też straciła sporo liści. Patrząc na brzózki też są zieloniutkie, ale niestety pod nimi taki widok jak na zdjęciu z taczką.
Beatko!ja też nie lubię wycinać drzew , ale czasami ze względu na zagrożenie/ ze starości / niestety trzeba. Tak samo postępujemy , w zamian, sadzimy kolejne. Wprawdzie wycięliśmy tylko dwa świerki, które po wielkiej wichurze złamały się jak zapałki Teraz jest wiele odmian owocowych niskopiennych , ozdobnych miniaturowych. Mój drzewostan ma nawet ponad 30 lat./ świerki i sosny/. Jakoś to lato szybko mija
Moniko! i mi smutno,ze nadejdzie wkrótce jesień . Niestety wszystko przemija. Jedno pewne odpoczniemy od koszenia trawy, które w tym roku dało mi się we znaki.Wysokie temperatury, sporo opadów sprawiły,ze trawniki wprawdzie jak dywany, gęste, puszyste ale kosić trzeba bylo do tej pory dwa razy w tygodniu.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Darmokot

- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie jesień niesamowicie cieszy jak pomyślę o ognistych barwach liści mieniących się w promieniach słońca, września jakoś nie lubię ale październik to mój ulubiony miesiąc rokubwoj54 pisze: Moniko! i mi smutno,ze nadejdzie wkrótce jesień . Niestety wszystko przemija. Jedno pewne odpoczniemy od koszenia trawy, które w tym roku dało mi się we znaki.Wysokie temperatury, sporo opadów sprawiły,ze trawniki wprawdzie jak dywany, gęste, puszyste ale kosić trzeba bylo do tej pory dwa razy w tygodniu.
Bogusiu Biję wielkie pokłony dla Twojej pracowitości, mogłabyś być budowlańcem, artystą, ogrodnikiem,kucharzem ...skąd masz tyle energii?? Bierzesz jakieś dopalacze?
Twój ogród pięknie się prezentuje. Proszę zbierz nasiona Szarłata Tricolora i poproszę wraz z instrukcją co zrobić, żeby taki wielki krzak z nich wyrósł jak u Ciebie. Moich co prawda sporo wzeszło ale największy nawet nie ma 10 cm. Miejsce Do południa trochę ocienione, po południu słońce, gleba lekka, często podlewany mimo bardzo wilgotnego roku a rosnąć nie chce. Bakłażanów też nie doczekam bo dopiero zakwitł. Patrzę tak na Liście pod brzozami i chyba bym po nich kosiarką przejechał, byłby nawóz
Idę ogród sprawdzić. Miłej soboty
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Witaj Bogusiu, dzisiaj udało mi się wreszcie wpaść i do Ciebie, ależ się tego wszystkiego naoglądałam i naczytałam, wciąż bajecznie kolorowo u Ciebie, śliczne te pelargonie z własnego siewu (kiedy je siałaś?, poproszę o instrukcję), canny u Ciebie też takie dorodne, piękne hortensje i róże, ja zwykle pozachwycałam się iglakami ciętymi na bonsai i Twoimi dekoracjami
Bakłażany ekstra
, zapisałam sobie sposób zaprawiania ogórków na zupę, czy ja dobrze zrozumiałam, że tych słoików z nimi nie gotujesz? Jak znajdziesz chwilkę poproszę też o przepis na pomidorki, które robiłaś.
Bakłażany ekstra
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Bogusiu, mimo nieuchronnie zbliżającej się jesieni, wszystko jeszcze ślicznie kwitnie 
Pięknie masz u siebie w ogrodzie
Ja tez kosiłam trawę w przerwie miedzy deszczami, ale to prawdziwa mordęga. Nie dość, ze trawa ekspresowo rośnie to jeszcze mokra miele się pod kosiarką i zapycha
Pięknie masz u siebie w ogrodzie
Ja tez kosiłam trawę w przerwie miedzy deszczami, ale to prawdziwa mordęga. Nie dość, ze trawa ekspresowo rośnie to jeszcze mokra miele się pod kosiarką i zapycha
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Bogusiu przepraszam pelargonii nie było bo chciałam żebyś zajrzała i zobaczyła tego najpiękniejszego kwiatuszka tego roku
U mnie też liście lecą i jesienne kwiaty kwitną ale jesieni ja nie chcę jeszcze 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
U nas była podobna pogoda, jak pracowałam dziś w ogrodzie non stop musiałam uciekać do domu, bo lało jak z cebra a potem tęcza i słonko 
U Ciebie wszystko jeszcze takie świeże kwitnące , nie widać jesieni, u mnie niestety już "czuć " jesień
U Ciebie wszystko jeszcze takie świeże kwitnące , nie widać jesieni, u mnie niestety już "czuć " jesień
- bwoj54

Kochani witam serdecznie. W piątek miałam uroczystość rodzinną , w czwartek przygotowania, w sobotę sporo czasu poświęciliśmy przy remoncie mieszkania, dlatego prawie nie było mnie tu.
Dzisiaj nadrobię zaległości i jako rekompensatę -zamieszczę nowe fotki, choć nie wiem czy ogród się przez te kilka dni zmienił/ ach tak, basen sprzątnięty i znowu trzeba czekać do czerwca
Michale! cieszę się,że odnalazłeś drogę do mnie
Ach, aż oblał rumieniec moje lico, czytając tyle pochwał pod adresem nie tylko ogrodu , ale i mojej osoby.Dziękuję serdecznie. Jakoś tak się składa,ze energia mnie nie opuszcza choć PESEL wskazuje pokaźną cyfrę .
Nie zwracam na to uwagi. Rzadko odczuwam zmęczenie - zgadza się Na pewno to za sprawą optymistycznego nastawienia do życia, ciągle towarzyszącego mi poczucia humoru , przebywania wśród kochanych i kochających osób, zdrowego , aktywnego stylu życia , swoistego mikroklimatu , samodyscypliny / mogłabym jeszcze sporo wymieniać czynników/. Ja i wspomagacze?...dopalacze?
Powera dodają mi aromatyczne dwie kawusie dziennie
Pisałam już nie raz lubię dzień spędzić aktywnie , nie lubię bezczynności./ niedziela i święta są u nas dniem "nic nierobienia". Jest to czas na samorealizację.
Nasionka z szarłata zbiorę /czy ja Ci wiosną nasionka wysyłałam? /Ten okazały był wyjątkowo pielęgnowany , trzy pozostałe są mizerniejsze.Piękną ,złotą jesień - lubię, ale nie cierpię pluchy. Deszczu przez lato miałam sporo.
Bakłażany w folii są zachwycające, choć rosną przy drzwiach ,które non stop od wiosny są otwarte dzień i noc. W gruncie roslinki około 15 - 20 cm i mają pierwsze kwiatki
Dzisiaj nadrobię zaległości i jako rekompensatę -zamieszczę nowe fotki, choć nie wiem czy ogród się przez te kilka dni zmienił/ ach tak, basen sprzątnięty i znowu trzeba czekać do czerwca
Michale! cieszę się,że odnalazłeś drogę do mnie
Nasionka z szarłata zbiorę /czy ja Ci wiosną nasionka wysyłałam? /Ten okazały był wyjątkowo pielęgnowany , trzy pozostałe są mizerniejsze.Piękną ,złotą jesień - lubię, ale nie cierpię pluchy. Deszczu przez lato miałam sporo.
Bakłażany w folii są zachwycające, choć rosną przy drzwiach ,które non stop od wiosny są otwarte dzień i noc. W gruncie roslinki około 15 - 20 cm i mają pierwsze kwiatki
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- bwoj54

Ilonko!dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu i mojej pracy..Pelargonie siałam 28 stycznia a 3 stycznia przepikowałam . Do wysiewu wykorzystałam specjalną ziemię/ ona jest drobno przemielona/. Pikowałam do małych doniczek.
Pomidory parzę wrzątkiem , usuwam skórkę i kroję w kostkę. Drugą część tez bez skórki miksuję w blenderze ,dodaję sól i pieprz. Do wyparzonych słoiczków nakładam około 1/2 krojonych w kostkę pomidorów i zalewam przecierem pomidorowym . Pasteryzuję]około 10 min.
Mariolu! u mnie trawa rośnie jak szalona, ciepło i niemal codziennie, przelotnie w dzień a w nocy intensywnie pada.
Kwiaty napojone, dorodne , cieszą oko!
Elu! no widzisz a ja szukałam Twoich pelargonii. Amelkę codziennie odwiedzam, choć nie zawsze piszę
Celinko! zgadza się świetne, sprzyjające warunki roślinkom ,jednak najgorsze to koszenie trawy. Cieszę się ,ze udało się / między deszczem/ umyć ,wysuszyć i zwinąć basen.
Kolejna , jeszcze cieplutka porcyjka zdjęć

Pomidory parzę wrzątkiem , usuwam skórkę i kroję w kostkę. Drugą część tez bez skórki miksuję w blenderze ,dodaję sól i pieprz. Do wyparzonych słoiczków nakładam około 1/2 krojonych w kostkę pomidorów i zalewam przecierem pomidorowym . Pasteryzuję]około 10 min.
Mariolu! u mnie trawa rośnie jak szalona, ciepło i niemal codziennie, przelotnie w dzień a w nocy intensywnie pada.
Kwiaty napojone, dorodne , cieszą oko!
Elu! no widzisz a ja szukałam Twoich pelargonii. Amelkę codziennie odwiedzam, choć nie zawsze piszę
Celinko! zgadza się świetne, sprzyjające warunki roślinkom ,jednak najgorsze to koszenie trawy. Cieszę się ,ze udało się / między deszczem/ umyć ,wysuszyć i zwinąć basen.
Kolejna , jeszcze cieplutka porcyjka zdjęć

- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Bogusiu ślicznie ,pięknie
,a ciasto i kawka bardzo smaczne dziękuję 
Pozdrawiam Alicja
- gracha
- 1000p

- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Bogusiu śliczne masz hortensje ,takie bielusieńkie i wielkie pąki
deserek pyyycha 
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Och Bogusiu , jakże ślicznie u Ciebie , a najbardziej urzekł mnie aniołek z łukiem 
-- 17 sie 2014, o 20:41 --
Nie no jasne , bez okularów widziałam łuk , a to flet
-- 17 sie 2014, o 20:41 --
Nie no jasne , bez okularów widziałam łuk , a to flet
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42