Wszystko o pomidorach cz. 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Jolu,uff,bo juz myślałam,że mi padna zanim dojrzeją.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Masz zdjecia wielkosci znaczka pocztowego. Nic na nich nie widac, wiec trudno ocenic.Monika79 pisze: Czy coś sie z nimi dzieje?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sie 2014, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Njedojrzewajacę do końca pomidory
wwitam, jestem nowym użytkownikiem forum, więc na wstępie chciałbym się przywitać,
Mam problem z pomidorem mamirio f1, mianowicie, nie do końca dojrzewa przy piętce,
tak jak na zdjęciach poniżej, po rozkrojeniu ta zielona część jest wyraźnie twarda,
jaka jest tego przyczyna?
ii co z tym zrobić
ddzięki za podpowiedź
http://imageshack.com/a/img903/7510/Un4IOK.jpg
http://imageshack.com/a/img901/5002/f2cJQr.jpg
http://imageshack.com/a/img907/488/buiZJS.jpg
Wstawiłam linki do zdjęć, bo ich rozmiar był za duży.
Piszemy na forum poprawną polszczyzną.
Moderator- jokaer.

Mam problem z pomidorem mamirio f1, mianowicie, nie do końca dojrzewa przy piętce,
tak jak na zdjęciach poniżej, po rozkrojeniu ta zielona część jest wyraźnie twarda,
jaka jest tego przyczyna?
ii co z tym zrobić
ddzięki za podpowiedź
http://imageshack.com/a/img903/7510/Un4IOK.jpg
http://imageshack.com/a/img901/5002/f2cJQr.jpg
http://imageshack.com/a/img907/488/buiZJS.jpg
Wstawiłam linki do zdjęć, bo ich rozmiar był za duży.
Piszemy na forum poprawną polszczyzną.
Moderator- jokaer.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
zb_szek_ pisze:Wracając do "księciunia" dodam, że jak trzymałem do pełnej dojrzałości to był po prostu za miękki, nawet ciapowaty. Jak krócej no to znów zielonkawy w środku. Na zewnątrz barwy od mocno zielonej do buraczkowej. Skórka właściwie sama schodzi to akurat mi się podoba, chyba ewenement. Ale smak nijaki ani słodki ani kwaskowaty coś pośrodku.

Podpisuję się pod tymi słowami, u mnie na dodatek najsłabiej zawiązywał owoce.
Pozdrawiam
Ewa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pomidormamirio,mamirio podobno jest taki w uprawi, wrażliwy na niekorzystne warunki uprawy. Osobiście go nie uprawiałem i nie będę na te skłonności.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
A czy to nie jest objaw niedoboru potasu z jednoczesnym przedawkowaniam wapnia (te "krysztalki" pod skorka)?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sie 2014, o 20:50
no właśnie też mi się wydaje, że to niedobór potasu może być,
U mnie dwa krzaki pod folią sprawują się rewelacyjnie. Jeden z lepiej wiążących, smaczny w każdej fazie dojrzałości. Zdrowy. Zostajecalka pisze:zb_szek_ pisze:Wracając do "księciunia" dodam, że jak trzymałem do pełnej dojrzałości to był po prostu za miękki, nawet ciapowaty. Jak krócej no to znów zielonkawy w środku. Na zewnątrz barwy od mocno zielonej do buraczkowej. Skórka właściwie sama schodzi to akurat mi się podoba, chyba ewenement. Ale smak nijaki ani słodki ani kwaskowaty coś pośrodku.![]()
Podpisuję się pod tymi słowami, u mnie na dodatek najsłabiej zawiązywał owoce.
Pozdrawiam

Kasia
Witam wszystkich po raz pierwszy w tym wątku i chciałabym poradzić się znawców, czy z pomidora Ananas Noir (nasiona zakupione na All...) mogę zebrać nasionka i posiać na przyszły rok, chodzi mi o to czy powtórzy cechy, bo szkoda mi czasu i miejsca na eksperymenty. Dodam, że pomidor ten smakuje całej rodzinie, w dodatku ma piękne kolory i je się go dosłownie oczami.
Pozdrawiam, Beata
Pozdrawiam, Beata
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ananas Noire to odmiana ustalona, bierz nasiona i siej za rok.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Klasyfikacje pomidorów - czarne, zielone, źółte, malinowe, k
Jak to jest z klasyfikacją pomidorów, że jedna odmiana jest uznawana za koktajlową - bo np. ma dużo drobnych owoców, inna za malinową - bo różowa, etc. - fajnie, ale to kryteria uznawane "potocznie", na zasadzie "bo tak". Próbowałem poszukać informacji w necie i każdy klasyfikuje to jak chce, kryteria są subiektywne. Jest to jakkolwiek, choćby w minimalnym stopniu, gdziekolwiek zdefiniowane? I jakie są kryteria typowych klasyfikacji, jaki musi być pomidor, aby być np. "malinowym"?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jest taka masa odmian że sama czasem mam problem.
Dlaczego pomidor klasyfikowany jako biały jest żółty ?
A już kompletnie nie rozumiem dlaczego ewidentnie pomarańczowe pomidory klasyfikowane są jako żółte ?
Z malinowymi nie mam problemu.
Dlaczego pomidor klasyfikowany jako biały jest żółty ?
A już kompletnie nie rozumiem dlaczego ewidentnie pomarańczowe pomidory klasyfikowane są jako żółte ?
Z malinowymi nie mam problemu.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Lubię pomidory koktajlowe, wsiewam co roku, w tym skusiłam się na pomidora koktajlowego "citrina". Koktajlowy, plenny, wysoko rosnący, owoce żółte, w kształcie cytryny.
Dobrze rośnie, grona spore, rozrośnięte jak koktajlowe, ale owoce duże, nie tylko kształtu cytryny, ale i wielkości sporej cytryny. Wygląda ciekawie, ale jak widać nie wszystkie koktajlowe są drobnoowocowe.
Dobrze rośnie, grona spore, rozrośnięte jak koktajlowe, ale owoce duże, nie tylko kształtu cytryny, ale i wielkości sporej cytryny. Wygląda ciekawie, ale jak widać nie wszystkie koktajlowe są drobnoowocowe.
Pozdrawiam, Kasia
Re Postu: Warto odwirusować nasiona z akcji wymiany przed siewem.
Przekonała mnie do tego moja przygoda z wirusami pomidora.
Co roku testuję kilka nowych odmian pomidorów. W 2010 r bardzo spodobał mi się dwukolorowy pomidor HillyBilly. Jego nasiona, razem z Brandywine (liście ziemniaczane PL) i Old German, kupiłem na internetowej aukcji od S...f.
Niestety, w czasie produkcji rozsady, na liściach wszystkich trzech odmian pojawiły się objawy infekcji wirusowej kilkoma typami wirusów, występującej równocześnie na każdej odmianie. Zniszczyłem wszystkie zawirusowane rośliny, za wyjątkiem jednej HillyBilly. Posadziłem go osobno, bo koniecznie chciałem uzyskać jego owoce. Owoce były średniej wielkości o wodnistym smaku. Nasiona przeleżały do tego roku.
W tym roku odwirusowałem nasiona za pomocą nadmanganianu potasu. Odwirusowanie było skuteczne w 100 procentach.
Dwukolorowe owoce HillyBilly mogą być ozdobą każdego kosza z pomidorami, co pokazuje poniższa fotka. Niestety smak mi nie odpowiada.

Brandywine okazał się bardzo smacznym pomidorem. Walczy on o pierwsze miejsce na podium z moim żółto-pomarańczowym pomidorem Mizuba NN w typie beefsteak, który jest również w koszyku.
Najczęściej zawirusowaną ziemię mają szklarnie i tunele ogrzewane, bo bardzo kosztowna jest w nich wymiana podłoża. Tunele foliowe nieogrzewane, jeżeli są przestawianie na nowe miejsce, pozbywają się wirusów.
Przekonała mnie do tego moja przygoda z wirusami pomidora.
Co roku testuję kilka nowych odmian pomidorów. W 2010 r bardzo spodobał mi się dwukolorowy pomidor HillyBilly. Jego nasiona, razem z Brandywine (liście ziemniaczane PL) i Old German, kupiłem na internetowej aukcji od S...f.
Niestety, w czasie produkcji rozsady, na liściach wszystkich trzech odmian pojawiły się objawy infekcji wirusowej kilkoma typami wirusów, występującej równocześnie na każdej odmianie. Zniszczyłem wszystkie zawirusowane rośliny, za wyjątkiem jednej HillyBilly. Posadziłem go osobno, bo koniecznie chciałem uzyskać jego owoce. Owoce były średniej wielkości o wodnistym smaku. Nasiona przeleżały do tego roku.
W tym roku odwirusowałem nasiona za pomocą nadmanganianu potasu. Odwirusowanie było skuteczne w 100 procentach.
Dwukolorowe owoce HillyBilly mogą być ozdobą każdego kosza z pomidorami, co pokazuje poniższa fotka. Niestety smak mi nie odpowiada.

Brandywine okazał się bardzo smacznym pomidorem. Walczy on o pierwsze miejsce na podium z moim żółto-pomarańczowym pomidorem Mizuba NN w typie beefsteak, który jest również w koszyku.
Najczęściej zawirusowaną ziemię mają szklarnie i tunele ogrzewane, bo bardzo kosztowna jest w nich wymiana podłoża. Tunele foliowe nieogrzewane, jeżeli są przestawianie na nowe miejsce, pozbywają się wirusów.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy