Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Jolu,uff,bo juz myślałam,że mi padna zanim dojrzeją.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Monika79 pisze: Czy coś sie z nimi dzieje? :(
Masz zdjecia wielkosci znaczka pocztowego. Nic na nich nie widac, wiec trudno ocenic.
pomidormamirio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2014, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Njedojrzewajacę do końca pomidory

Post »

wwitam, jestem nowym użytkownikiem forum, więc na wstępie chciałbym się przywitać, :)

Mam problem z pomidorem mamirio f1, mianowicie, nie do końca dojrzewa przy piętce,
tak jak na zdjęciach poniżej, po rozkrojeniu ta zielona część jest wyraźnie twarda,
jaka jest tego przyczyna?
ii co z tym zrobić
ddzięki za podpowiedź
http://imageshack.com/a/img903/7510/Un4IOK.jpg
http://imageshack.com/a/img901/5002/f2cJQr.jpg
http://imageshack.com/a/img907/488/buiZJS.jpg

Wstawiłam linki do zdjęć, bo ich rozmiar był za duży.
Piszemy na forum poprawną polszczyzną.
Moderator- jokaer.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

zb_szek_ pisze:Wracając do "księciunia" dodam, że jak trzymałem do pełnej dojrzałości to był po prostu za miękki, nawet ciapowaty. Jak krócej no to znów zielonkawy w środku. Na zewnątrz barwy od mocno zielonej do buraczkowej. Skórka właściwie sama schodzi to akurat mi się podoba, chyba ewenement. Ale smak nijaki ani słodki ani kwaskowaty coś pośrodku.
:wit
Podpisuję się pod tymi słowami, u mnie na dodatek najsłabiej zawiązywał owoce.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pomidormamirio,mamirio podobno jest taki w uprawi, wrażliwy na niekorzystne warunki uprawy. Osobiście go nie uprawiałem i nie będę na te skłonności.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

A czy to nie jest objaw niedoboru potasu z jednoczesnym przedawkowaniam wapnia (te "krysztalki" pod skorka)?
pomidormamirio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2014, o 20:50

Post »

no właśnie też mi się wydaje, że to niedobór potasu może być,
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

calka pisze:
zb_szek_ pisze:Wracając do "księciunia" dodam, że jak trzymałem do pełnej dojrzałości to był po prostu za miękki, nawet ciapowaty. Jak krócej no to znów zielonkawy w środku. Na zewnątrz barwy od mocno zielonej do buraczkowej. Skórka właściwie sama schodzi to akurat mi się podoba, chyba ewenement. Ale smak nijaki ani słodki ani kwaskowaty coś pośrodku.
:wit
Podpisuję się pod tymi słowami, u mnie na dodatek najsłabiej zawiązywał owoce.
Pozdrawiam
U mnie dwa krzaki pod folią sprawują się rewelacyjnie. Jeden z lepiej wiążących, smaczny w każdej fazie dojrzałości. Zdrowy. Zostaje 8-)
Kasia
be_ta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 21:44

Post »

Witam wszystkich po raz pierwszy w tym wątku i chciałabym poradzić się znawców, czy z pomidora Ananas Noir (nasiona zakupione na All...) mogę zebrać nasionka i posiać na przyszły rok, chodzi mi o to czy powtórzy cechy, bo szkoda mi czasu i miejsca na eksperymenty. Dodam, że pomidor ten smakuje całej rodzinie, w dodatku ma piękne kolory i je się go dosłownie oczami.
Pozdrawiam, Beata
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ananas Noire to odmiana ustalona, bierz nasiona i siej za rok.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Klasyfikacje pomidorów - czarne, zielone, źółte, malinowe, k

Post »

Jak to jest z klasyfikacją pomidorów, że jedna odmiana jest uznawana za koktajlową - bo np. ma dużo drobnych owoców, inna za malinową - bo różowa, etc. - fajnie, ale to kryteria uznawane "potocznie", na zasadzie "bo tak". Próbowałem poszukać informacji w necie i każdy klasyfikuje to jak chce, kryteria są subiektywne. Jest to jakkolwiek, choćby w minimalnym stopniu, gdziekolwiek zdefiniowane? I jakie są kryteria typowych klasyfikacji, jaki musi być pomidor, aby być np. "malinowym"?
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jest taka masa odmian że sama czasem mam problem.
Dlaczego pomidor klasyfikowany jako biały jest żółty ?
A już kompletnie nie rozumiem dlaczego ewidentnie pomarańczowe pomidory klasyfikowane są jako żółte ?
Z malinowymi nie mam problemu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

A zielone po całkowitym dojrzeniu robią się takie żółte!
"To są wnusiu czarne jagody.Dziadziu,dlaczego one są czerwone?Bo są jeszcze zielone,jak dojrzeją ,będą granatowe" i to by było na tyle.
Być może to będzie pomocne Obrazek
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Lubię pomidory koktajlowe, wsiewam co roku, w tym skusiłam się na pomidora koktajlowego "citrina". Koktajlowy, plenny, wysoko rosnący, owoce żółte, w kształcie cytryny.
Dobrze rośnie, grona spore, rozrośnięte jak koktajlowe, ale owoce duże, nie tylko kształtu cytryny, ale i wielkości sporej cytryny. Wygląda ciekawie, ale jak widać nie wszystkie koktajlowe są drobnoowocowe.
Pozdrawiam, Kasia
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

Re Postu: Warto odwirusować nasiona z akcji wymiany przed siewem.

Przekonała mnie do tego moja przygoda z wirusami pomidora.

Co roku testuję kilka nowych odmian pomidorów. W 2010 r bardzo spodobał mi się dwukolorowy pomidor HillyBilly. Jego nasiona, razem z Brandywine (liście ziemniaczane PL) i Old German, kupiłem na internetowej aukcji od S...f.

Niestety, w czasie produkcji rozsady, na liściach wszystkich trzech odmian pojawiły się objawy infekcji wirusowej kilkoma typami wirusów, występującej równocześnie na każdej odmianie. Zniszczyłem wszystkie zawirusowane rośliny, za wyjątkiem jednej HillyBilly. Posadziłem go osobno, bo koniecznie chciałem uzyskać jego owoce. Owoce były średniej wielkości o wodnistym smaku. Nasiona przeleżały do tego roku.

W tym roku odwirusowałem nasiona za pomocą nadmanganianu potasu. Odwirusowanie było skuteczne w 100 procentach.

Dwukolorowe owoce HillyBilly mogą być ozdobą każdego kosza z pomidorami, co pokazuje poniższa fotka. Niestety smak mi nie odpowiada.
Obrazek

Brandywine okazał się bardzo smacznym pomidorem. Walczy on o pierwsze miejsce na podium z moim żółto-pomarańczowym pomidorem Mizuba NN w typie beefsteak, który jest również w koszyku.

Najczęściej zawirusowaną ziemię mają szklarnie i tunele ogrzewane, bo bardzo kosztowna jest w nich wymiana podłoża. Tunele foliowe nieogrzewane, jeżeli są przestawianie na nowe miejsce, pozbywają się wirusów.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”