Kolorowych snów
Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD
U mnie było w dzień 33*C i parno, jak w saunie. Też czekałam na deszcz, bo tu nie padało od ponad 3 tygodni. Koleżanka dzwoniła z W-wy, że utknęła w jakiejś bramie, bo leje jak z cebra i walą pioruny, więc liczyłam , że do mnie też deszcz dojdzie - burza niekoniecznie
. Często jest tak, że burza nie 'przechodzi' przez Wisłę i kończy się na podlewaniu z węża
. Na szczęście lunęło i teraz pada już spokojny deszczyk, a wody na podwórku było 'po kostki'. Zaraz w tym piachu nie będzie śladu kałuż, ale można wziąć się za przesadzanie, bo wilgoci trochę zostanie. Ja mam rozpisany plan, co zmieni miejsce lub 'wyjedzie' z ogrodu na stałe tej jesieni
. Muszę też posadzić tego miskanta, którego podpatrzyłam u Ciebie, tylko nie wiem, gdzie
. I przyszły 'kacze dzioby'. Ale one mają miejsce pod płotem od południa. Nabyłam też drogą kupna słonecznik wierzbolistny. Na zdjęciach wygląda ładnie - taka masa zielska
, a mnie o to chodzi.
Kolorowych snów
.
Kolorowych snów
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taki ruch u Ciebie.........wiadomo......jeżówkomania szaleje na forum.
Rodzi się nowa mania jak każdego roku.
Ileż tu trzeba mieć silnej woli......
Rodzi się nowa mania jak każdego roku.
Ileż tu trzeba mieć silnej woli......
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Maryniu - brakuje mi słów by ocenić piękno jakie pokazujesz
Brawo
Brawo
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
LATO...
No i pada u mnie spokojnie i cichutko ...oddechu troszkę od tego skwaru nam się należy...
Aniu Ty nieustająco sadzisz ..a miejsca ponoć nie masz...nie wiem,nie widziałam
ale z tym brakiem miejsca to przesadzasz chyba no ale jak w takich ilościach rośliny sadzisz i jeszcze tu i tam się wybierasz w celu wiadomym...to niebawem to nastąpi.. A na FO trendy nowe
przyuważyłam ... przerzedzanie , rozsadzanie, wysadzanie , nadmiar roślin w odwrocie
...No co my na to
Pytanie i odpowiedź w jednym!
Graziu- racja co roku inna nowa mania
Jadziudzięki bardzo!

No i pada u mnie spokojnie i cichutko ...oddechu troszkę od tego skwaru nam się należy...
Aniu Ty nieustająco sadzisz ..a miejsca ponoć nie masz...nie wiem,nie widziałam
Graziu- racja co roku inna nowa mania
Jadziudzięki bardzo!

-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Maryniu,pięknie u Ciebie i jakoś tak wesoło,już Ci powiedziałam ,że masz bardzo fotogeniczne rośliny ,nie mówiąc o tym ,że to Twoja zasługa ,zawsze warto wstąpić do Ciebie ,bo nigdy człowiek się nie zawiedzie i pobuszuje po pięknym ogrodzie ,u mnie dzisiaj nie pada,ale wypadało sie wczoraj i w nocy, co prawda wisi coś w powietrzu i może znowu lunąć ,pozdrawiam i miłego dnia życzę

- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
iwona0042 - fioletowa trawka to bardziej bordowo-brązowa, to kłos pennisetum rubrum, własnoręcznie wyhodowany z ub.rocznej sadzonki. A ostatnia to także rozplenica ale nie wiem jaka odmiana bo ona powstała z nasion przywiezionych z Kanady nie wiem dokładnie jaka to odmiana.Widzę, że i trawy są w kręgu Twoich zainteresowań roślinnych.
A no tak Maryniu, jest oczko to i trawki, razem to fajnie się komponuje
A no tak Maryniu, jest oczko to i trawki, razem to fajnie się komponuje
- marpa

Marto,Iwonko, dziękuję za miłe odwiedziny!
Dzisiejsze popołudnie spędziłam z przyjemnością na działce. Do południa lekki deszczyk po obiedzie fajna pogoda z lekkim ochłodzeniem...
Kilka dzisiejszych fotek...
na pierwszy rzut sąsiedzkie cynie u mnie tylko mini...

plantagine'a się szykuje do kwitnienia a zapach już rozsiewa

aster nowoangielski ,chyba się pośpieszył

Dzisiejsze popołudnie spędziłam z przyjemnością na działce. Do południa lekki deszczyk po obiedzie fajna pogoda z lekkim ochłodzeniem...
Kilka dzisiejszych fotek...
na pierwszy rzut sąsiedzkie cynie u mnie tylko mini...

plantagine'a się szykuje do kwitnienia a zapach już rozsiewa

aster nowoangielski ,chyba się pośpieszył

- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Zapraszałaś Marysiu to jestem. Dziękuję.
Powiedz mi co jest na przedostatnim zdjęciu to złocienie? W takiej ilości wygląda to super.
U mnie też z rana padało i troszkę się ochłodziła. Zrobiło się milej, bo tych upałów już miałam dość.
- marpa

Alu witaj! To chryzantema
Właśnie dostałam od sąsiadki!
Miło mi,że wpadłaś!Po południu u mnie było też fajnie 2 razy leciutki deszczyk 2 minutowy przeleciał...

- marpa

LATO...Do południa ma być deszczowo , po południu pogodnie może znowu uda się coś konkretnego zrobić?
Chwasty zaczynają wojażyć na całego ... i ślimaków jakiś wysyp nastąpił ...

jeden z ostatnich ładnie zapozował no w każdym razie mnie się spodobał

znowu się rozpędziłam ...
- Pulpa222

Lubię obrazki, więc nie hamuj
.
Patrząc na Twoją hako, chyba swoje za gęsto posadziłam
. Było napisane, że w odległości ok. 60cm; zobaczymy. Pewnie da się z karpą kiedyś przesadzić. Ten floks na 2 zdjęciu 'podobien' do mojego, ale z nimi nic nie wiadomo. Westerland
.
Ja nie oszukuję z tym brakiem wolnego miejsca
. "Łażę" po ogrodzie i 'czyszczę' różne zakątki, co by posadzić coś nowego - to dla mnie najwiękasza frajda
. Dzisiaj jeden zakątek sam się 'wyczyścił', bo złamałam swoją niemałą posturą gałąź tui i już wiem, gdzie przesadzę część liliowców
. A tylko chciałam posadzić tojeść orszelinową. Na gimnastyce zalecają podnoszenie się ze skłonu, jako 'rolowanie' kręgosłupa. Ja 'wyrolowałam' tuję
. Jest chłodniej, popadało, czego chcieć więcej - idę wykopywać liliowce
.
Patrząc na Twoją hako, chyba swoje za gęsto posadziłam
Ja nie oszukuję z tym brakiem wolnego miejsca
Pozdrawiam Ania
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witaj Maryniu.
W końcu dotarłam do Ciebie, a zaległości na forum mam ogromne. Cieszę się razem z Tobą na ten deszczyk, w końcu odpoczniemy od upału i podlewania.
Roślinki jak zwykle piękne pokazujesz.
Ogromna i okazała ta trawa na H. jakoś tak, co sobie można język połamać.
Jak ją kiedyś spotkam, to muszę kupić, ona chyba powoli rośnie.
Śliczną fotkę ketmii Hamabo zrobiłaś, a kwiaty o wiele wcześniej zaczynają u Ciebie kwitnienie, moja Plantagina
jeszcze nawet pąków na kwiat nie ma, ani astry nowoangielskie.
Widzę, że masz jeszcze borówki na działce, moje wszystkie szpaki objadły, na drugi rok muszę kupić siatkę .
Miłego dnia Ci życzę.
W końcu dotarłam do Ciebie, a zaległości na forum mam ogromne. Cieszę się razem z Tobą na ten deszczyk, w końcu odpoczniemy od upału i podlewania.
Roślinki jak zwykle piękne pokazujesz.
Jak ją kiedyś spotkam, to muszę kupić, ona chyba powoli rośnie.
Śliczną fotkę ketmii Hamabo zrobiłaś, a kwiaty o wiele wcześniej zaczynają u Ciebie kwitnienie, moja Plantagina
jeszcze nawet pąków na kwiat nie ma, ani astry nowoangielskie.
Widzę, że masz jeszcze borówki na działce, moje wszystkie szpaki objadły, na drugi rok muszę kupić siatkę .
Miłego dnia Ci życzę.
- marpa

LATO...
Aniu
Ty niestrudzenie działasz w ogrodzie
...mnie niestety z przyczyn obiektywnych ale głównie pogodowych albo upał albo deszczowo nie jest dane ... a robót różnych nie zrealizowanych przybywa... 
Liliowce i u mnie 'aż piszczy' przesadzić , tylko gdzie!!! Popadało....a znajoma obiecała mi w takim przypadku dostarczyć irysów...
Zachłanność ludzka nie zna granic...
a wydawało mi się,że od tego odczucia jestem wolna..Ale to chyba ten wszechobecny wirus i mnie zaatakował ...i antidotum jest niezbędne ...
Tajka miło , że i do mnie zawitałaś!
Hakonehloę musisz kupić skoro jeszcze jej nie masz ...to trawa obowiązkowa w forumowych ogrodach
Borówki- to najpóźniejsza odmiana więc jeszcze nie dojrzała..ptaki jej odpuszczają choć u sąsiadów grasują na wcześniejszych odmianach ...później już chyba mają inne przysmaki...
Cieszy mnie, jak to co pokazuję zasłuży na uwagę , bardzo dziękuję!

czym chata bogata ...

Aniu
Liliowce i u mnie 'aż piszczy' przesadzić , tylko gdzie!!! Popadało....a znajoma obiecała mi w takim przypadku dostarczyć irysów...
Zachłanność ludzka nie zna granic...
Tajka miło , że i do mnie zawitałaś!
Cieszy mnie, jak to co pokazuję zasłuży na uwagę , bardzo dziękuję!
No to jadę ...Pulpa222 pisze:Lubię obrazki, więc nie hamuj

czym chata bogata ...

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Oj bogata ta chata, oj bogata.......
Jeszcze widać lato u Ciebie a u mnie już jesienne klimaty.
Śliczny ten hibek w narodowych barwach.
Tak w ogóle to u Ciebie piękne kompozycje w ogrodzie, o każdej porze roku jest co podziwiać.
Jeszcze widać lato u Ciebie a u mnie już jesienne klimaty.
Śliczny ten hibek w narodowych barwach.
Tak w ogóle to u Ciebie piękne kompozycje w ogrodzie, o każdej porze roku jest co podziwiać.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Pulpa222

Zatrzymałam się przy trójsklepce . Piękna
. Kiedyś miałam kilka odmian, ale moje pieski skasowały je "na amen". Zaczynam od nowa; na dzisiaj mam 2 odmiany
. Super roślinki, kwitną późno, zimują bez problemów i w ogóle są ciekawe.
Część liliowców to ja dzisiaj wykopałam i 'zadołowałam'
, bo na razie nie wiem, gdzie posadzić, ale chyba przy płocie od południa w jednym rzędzie, pomyślę jeszcze
. Pogoda do pracy była idealna. W nocy lało i była okropna burza, ale od rana szpadel i do roboty!!!. Ledwie zipię
, bo ciągle mi się zdaje, że mam 30 lat - no niby mam i to nawet skończone
. A co do mojej pracowitości, to jest wybiórcza
, bo ja lubię robić to, co lubię. W przeciwnym wypadku opór materii jest zmasowany
. Stosuję wtedy zasadę mojego eM, że ..."co masz zrobić dziś, zrób jutro, co masz zrobić jutro, zrób pojutrze i tym sposobem masz 2 dni wolne"... . I czasem udaje się wymigać zupełnie
.Żeby nie było, że jestem nic niewarta, to mam w domu plakat z takim mottem:Nic nie jest warte, żeby cokolwiek robić. Ale, jeżeli już coś robisz, to rób to dobrze. 
Część liliowców to ja dzisiaj wykopałam i 'zadołowałam'
Pozdrawiam Ania