Ogród ?po 30-tce?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ?po 30-tce?

Post »

Aniu, te dwa pomazane floksy będziesz miała dopóki tam nie pojadę. :wink:
Chyba, że kupiłaś podwójne. :;230
Pa, pa. Odezwę się po powrocie. ;:196
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ładnie...z jednego chciejstwa zrobiły się trzy ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ale masz tych floksów ! Same nowe odmiany...kupiłam wiosną chyba 4 w kapersach i połowa była zgodna z nazwą nie były takie tanie jak na floksy , róże z gołym korzeniem taniej kupowałam...Miały być odmiany z tych dwukolorowych , skusiłam się bo specjalnie w takich nie gustuję ale te które zakwitły , ładne są ale one powinny być / i są/ tańsze ;:131 Muszę trochę zadbać o swoje 'staruszki - siewki' bo rosną gdzieś pod drzewami i dobrze,bo rozjaśniają ciemne moje zakątki ale warunki ekstremalne mają, ani nawożenia ani wody ;:171 i nie rozrastają się a mogłyby być większe ..jakoś ciągle mi brak czasu na wszystko...
Wczoraj zrobiłam sobie spacerek z wnuczką i psem po naszym Ogrodzie . Zobaczyłam, że wiele osób zrezygnowało z rabat kwiatowych, zasiane trawniki , spalinówki tylko furczą...warzyw też prawie nie ma,dużo basenów .. Chyba zmiana pokoleniowa następuje , trochę dzieci się pojawiło , małych bo starszych już nie widać...Póki dzieciom starcza piaskownica i basen tudzież huśtawka to rodzice garną z nimi na działki bo starsze to już mają inne zainteresowania i trudno je na działkę zwabić! ;:306
Moja młodsza wnuczka wychowana na działce od małego , ostatnimi laty ani nie chce słyszeć ;:131 ...Działkę sprzedali rok temu bo i rodzicom się 'odwidziało' szczególnie koszenie bo tylko tyle tam do roboty mieli... Starsza natomiast chętnie bywa ;:167 u nas i pomaga na działce w weekendy.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

'Zakręcona' jestem, jeśli chodzi o floksy, to fakt. Wszędzie wypatrzę ;:oj . Są kolorowe, jak lubię i pięknie pachną. Nie wszyscy lubią ten zapach, ale to ich strata :;230 .
Kapersy - to inny temat. Kiedyś kupiłam tak piwonie - ani jedna się nie zgadzała i durna ja, w tym roku przez nieuwagę znowu zamówiłam rośliny w kapersach ;:223 . Wszakże jarzmianki i tawułki, ale prawie wszystkie padły, bo to były ociupinki. Dopiero później przeczytałam na forum, że powinno się je najpierw wysadzić do doniczek, bo łatwiej podlewać, ale cóż - 'po zawodach' ;:161 . Tak to jest, jak się nie czyta 'ze zrozumieniem' wszystkiego, tylko 'po łebkach' ;:306 .
Wokół mnie mało jest prawdziwych ogrodów, tylko tak, jak piszesz - trawa, basen, trampolina do skakania, piaskownica dla maluchów i dość. Tam, gdzie mieszkają starsi ludzie jeszcze jest na co popatrzeć, bo im się chce popracować, a młodzi 'gonią za własnym ogonem' i nie wiedzą jeszcze, że go nie dogonią ;:185 . Zmieniły się priorytety. To już nie jest nasza bajka Maryniu ;:168 .
"Żyjemy dłużej, ale mniej dokładnie i krótszymi zdaniami."
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

I tu się z Wami staruszki nie zgadzam. ;:185 Bo młodzi chcą i mają piękne ogrody. I wiedzę ;:108 ;:108 ;:108
A czasami i pieniądze ;:306 . Nawet tu na forum są piękne ogrody młodych ludzi.
Oj pogadamy jak przyjedziesz, pogadamy :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też uważam tak jak Iwona. Tutaj nie mają nic do rzeczy wiek i inne priorytety, tylko decyduje przede wszystkim czas, jaki można poświęcać swojemu ogrodowi. Ogród wymaga opieki, aby był ładny. Dlatego ogromnie podziwiam młodych ludzi, pracujących, mających małe dzieci i wspaniałe rabaty. Inni, którzy teraz pracują do późna i mogą sobie na razie pozwolić tylko na trawnik, będą mieli czas na ogród na emeryturze. Myślę, że na wszystko przychodzi kolej.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu czy ty po trzydziestce czy Twój ogród to i tak jest piękny ;:108
Floksy masz śliczne ja mam tylko albo aż trzy odmiany ale kiepściutkie bardzo. Panująca susza powoli je wykańcza :(
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy ludzie miłości do roślin nie odkryją w sobie do końca życia... ;:185 I nie o czas na ogród chodzi , bo ogród zawsze można dopasować do własnych możliwości tylko o odczuwanie potrzeby i chęci jego uprawiania...Wiele przykładów z życia wziętych mam w tym względzie... ;:108
Nie wszystkim emerytom też odpowiada uprawianie ogrodów czy innych kawałków ziemi i nie o nadmiar czy brak sił chodzi ... ;:186 Wielu woli w oknie spędzać czas z łokciami na poduszkach... Ale każdy układa sobie życie tak jak lubi i jak mu wygodnie! Poza uprawianiem ogrodów ludzie i inne użyteczne pasje mają... ;:333

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona - ty jesteś właśnie wyjątkiem, potwierdzającym regułę. Wiem, jak kochasz rośliny i Twoje zaangażowanie mnie nie dziwi, tylko czasem się zastanawiam, skąd bierzesz siły ;:134 . A może właśnie z ogrodu, na zasadzie 'sprzężenia zwrotnego' ;:131 .
Wandziu - masz piękny ogród i jak go opisujesz, to czuje się miłość do roślin i one Ci to okazują ;:196 .

Nie mówiłam o wszystkich. ;:174 . Ci, którzy posiadają piękne ogrody, a do tego mają mnóstwo innych zajęć, są albo fascynatami, kolekcjonerami czy osobami kochającymi i widzącymi piękno właśnie w przyrodzie, a tak jak napisała Maryna, nie wszyscy czują taką potrzebę. Tu nikt nikogo nie osądza, tylko szkoda, jak się patrzy na monotonię wokół domów i znudzonych ludzi. Mam koleżankę na wsi, która uwielbia kwiaty i co roku sadzi je na 'działce', oddzielonej bruzdą od innych. Wszyscy podziwiają Jej 'kawałek raju' i proszą o urwanie kwiatów do wazonów, a jak mówi, że da im sadzonki lub cebulki, to nie chcą, bo koło tego trzeba pracować, przed ich oknami rośnie zielsko, a one wolą plotkować na ławkach przed domem ;:222 .
Tu na forum, jak oglądam ogrody i czytam, ile każdy wkłada w nie własnej energii, jestem pełna podziwu dla ich pracy, a jednocześnie czuję, że to jest dla nich bardzo ważne. Chciałam napisać, że każdy ma jakieś hobby, ale wiem, że niestety nie każdy i to jest smutne. I o tym był mój wcześniejszy post.
Iwona - czy mogę przyjechać bez strachu, że oberwę? ;:306 .
A my Maryniu dalej będziemy utyskiwać na młodych, co?. Zawsze znajdzie się jakiś powód- hehehe... .

Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- nic przeciwko młodym nie mam / i starszym też nie! /... ;:185 to tylko obserwacje z życia wzięte... ;:oj Moja siostra mieszka w domu z ogrodem , który wcześniej zagospodarowywał jej M a teraz zaprzestał ze względów zdrowotnych. Ostatnimi laty tylko trawka u nich...bo moja siostra nie lubi 'babrania w ziemi'choć nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby go uprawiała bo i czasowa jest / i znudzona / i zdrowie jeszcze odpowiednie. Po jarzynki do zupy na targ biega... ;:173 A ja sobie nie wyobrażam,żebym miała zaprzestać mojego ogrodowania póki oczywiście sił i innych okoliczności nie zabraknie...A już ogródek za progiem...to nie osiągalne już w tej chwili marzenie...Za późno dojrzałam... :wink:
No tośmy sobie pogawędziły! :D Ale temat czysto ogrodniczy jakby nie było... :)

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, przyjechać możesz zawsze ;:196 . A że Tobie się nie oberwie..... tego nie mogę obiecać ;:306 . Na pewno jeszcze po drodze coś przeskrobiesz. Ten typ tak ma :;230
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anym - Aniu, dziękuję za ciepłe słowa :D . Może masz mało floksów, ale za to wiele innych, pięknych roślin ;:oj . A floksy przeżyją upały; one są nie do zabicia :;230 .

marpo - Maryniu, a ja tam mam przeciwko i młodym i starym - nie mówię o wszystkich, oczywiście ;:188. Nikt za nich życia nie przeżyje, a to, jak je przeżyją, zależy tylko od nich ;:58 . Sama piszesz, jak niektórym życie 'przecieka' przez palce. Ale cóż, efekt i tak jest taki ;:223 .
Iwona - czy Ty próbujesz mnie sprowokować? ;:134 .

A ja tam lubię swój ogród, chociaż zaczyna przeważać kolor zielony :tan .
Czekam na chryzantemy i tym samym na kolory ;:131
Obrazek[/url

[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
uczę się ;:306
Obrazek
Luis Odier podtrzymuje mnie na duchu, że jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa ;:63
Obrazek

Obrazek

Obrazek
gości dzisiaj miałam nie tylko w domu ;:oj
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Takich gości to mogłabym mieć ;:oj A nie jakieś 3 cm pajaki ;:202
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pulpa222 pisze:A ja tam lubię swój ogród, chociaż zaczyna przeważać kolor zielony
Byle było zielonym do góry to już jest ;:333 ;:1

Ciekawe i ładne fotki poczyniłaś! ;:138

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

obita - Patrycjo, widzę, że zaglądasz -dziękuję ;:108 . Dawno nie widziałam tak dużej ważki. Mniejsze, niebieskie latają często nad oczkiem. A skąd u Ciebie pająki?.

Maryniu - nie chwal za mocno, bo jeszcze urosnę, a już i tak na wszystkich patrzę z góry :;230 .
Tak posadziłam hako:
Obrazek

Obrazek
kwiat hosty plantagine'a - ślicznie pachnie
Obrazek
bączek był bardzo pracowity ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”