Minibotanik Jacka cz.9
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Witaj Jacku, tak przy okazji do Ciebie zajrzałam i dalie mnie bardzo zauroczyły
Prześliczne 
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz piękne dalie! Wzdycham i wzdycham! Błąd w swoim poście poprawiłam, za szybko wstawiałam zdjęcia.
Z czerwonym daliami już tak jest, że często na zdjęciach mamy przekłamany kolor. Nie wiem, czy ona w naturze przybiera taki koralowy kolor, czy to pod wpływem światła tak się dzieje. Mam kilka typów m.in. Red Majorette. Pokaż całego krzaka!
Z czerwonym daliami już tak jest, że często na zdjęciach mamy przekłamany kolor. Nie wiem, czy ona w naturze przybiera taki koralowy kolor, czy to pod wpływem światła tak się dzieje. Mam kilka typów m.in. Red Majorette. Pokaż całego krzaka!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku piękne dalie, chociaż ja nie kolekcjonuję ale zachwycam się nimi w innych ogrodach 
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Jacku masz ponad 100 odmian dalii
Jestem w szoku... to bogactwo kształtów i kolorów
... brak mi słów. Pokazuj te cudeńka do woli. Będę je oglądać z wielką przyjemnością 
Pozdrawiam Hala
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Grażynko, bardzo dziękuję
To prawda, z daliami jest "nieco" więcej zachodu ale ten trud odpłacają piękne krzaki kwitnące przez 3 miesiące a czasem dłużej. Narzuciłem sobie dodatkową robotę - sadzonki zielne więc praca przy daliach rozpoczyna się w lutym. Ale efekty przyszły nadspodziewanie szybko. Już teraz mam kwitnące krzaczki sadzonek ukorzenianych w lutym-marcu! Oto pierwsza z nich kwitnąca od dwóch tygodni. Kwiaty szybko zrywam, bo roślina ma iść w korzeń a nie kwiat! I dzięki temu mam teraz zawsze bukiety dalii, o których wspominasz z nostalgią. Ja mam je z konieczności

Witaj Basedo w moim wątku
Oglądaj do woli dalie, póki się nie opatrzyły
Moja fascynacja sprzed dwóch lat. Była wtedy największą dalią. A potem nie przeżyła zimy. I teraz mam ją z powrotem

Miłko, ja też wzdycham ale jeszcze chętniej każdą wolna chwilę spędzam z moimi daliami
'Red Majorette' to może być dobry trop! Właśnie urwałem w ogrodzie jeden kwiat, by dokładnie porównać ze zdjęciami w necie i duże prawdopodobieństwo, że to ona. Jak zrobię zdjęcie całego krzaka, to wstawię, a póki co lecimy z kolejnymi ślicznotkami.
Dalie jeleniorożne to moje odkrycie ubiegłoroczne. Tworzą niezwykłe pompony jak u czilliderek

Marysiu, nie kolekcjonujesz ale masz tyle pięknych dalii, że nie jeden kolekcjoner mógłby
Zwłaszcza typu ball - u Ciebie to już kolekcja! A u mnie w zasadzie jedna tego typu dalia:

Halinko no, dziękuję
To daj znać, jak już Ci się znudzą moje dalie
A 100 odmian to jakaś zawrotna ilość by nie była, gdyby nie konieczność wykopywania
Dochodzą jeszcze krzaczki powtarzające się więc jest tego jeszcze więcej...
Tę dalię bardzo chciałem zdobyć, by porównać z inną. Ale ta inna padła zimą więc porównania nie ma ale radość z nowej tak! Na razie jednak ma kwiaty wyrodzone

Witaj Basedo w moim wątku
Moja fascynacja sprzed dwóch lat. Była wtedy największą dalią. A potem nie przeżyła zimy. I teraz mam ją z powrotem

Miłko, ja też wzdycham ale jeszcze chętniej każdą wolna chwilę spędzam z moimi daliami
'Red Majorette' to może być dobry trop! Właśnie urwałem w ogrodzie jeden kwiat, by dokładnie porównać ze zdjęciami w necie i duże prawdopodobieństwo, że to ona. Jak zrobię zdjęcie całego krzaka, to wstawię, a póki co lecimy z kolejnymi ślicznotkami.
Dalie jeleniorożne to moje odkrycie ubiegłoroczne. Tworzą niezwykłe pompony jak u czilliderek

Marysiu, nie kolekcjonujesz ale masz tyle pięknych dalii, że nie jeden kolekcjoner mógłby

Halinko no, dziękuję
A 100 odmian to jakaś zawrotna ilość by nie była, gdyby nie konieczność wykopywania
Tę dalię bardzo chciałem zdobyć, by porównać z inną. Ale ta inna padła zimą więc porównania nie ma ale radość z nowej tak! Na razie jednak ma kwiaty wyrodzone

- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Znudzić??? Nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam te kwiaty. Przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa.JacekP pisze: To daj znać, jak już Ci się znudzą moje dalie![]()
Twoje są wyjątkowo piękne i dorodne. I ta ilość odmian... Gdybym miała gdzie przechować karpy przez zimę, to na pewno pokusiłabym się o te rośliny. Na razie cieszę się tymi wyhodowanym z nasion, które traktuję jako jednoroczne.
Pozdrawiam Hala
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jacku wpadłam w zachwyt nad Twoim rodzinnym ogrodem. Dla mnie jest prawdziwym wzorcem.
Przecudne hortensje, z pewnością klimat im sprzyja.
Od pięknych liliowców poprzez byliny pora na Twoje cudne dalie.
Do nich mam sentyment z dzieciństwa .Dawniej były także piękne odmiany, pamiętam takie żółte miały ogromne kwiaty, jak talerze.
Twoja kolekcja nie ma sobie równych. Szkoda, że trzeba je wykopywać, to nie sprawiedliwe.
Od pięknych liliowców poprzez byliny pora na Twoje cudne dalie.
Twoja kolekcja nie ma sobie równych. Szkoda, że trzeba je wykopywać, to nie sprawiedliwe.
- JacekP

Halinko, no to będzie jeszcze co oglądać, bo dopiero czwartą część kolekcji pokazałem.
Oczywiście można traktować dalie jako jednoroczne; zarówno z nasion jak i sadzonek zielnych, o czym przekonałem się w tym roku. Oto kolejna moja tegoroczna sadzonka kwitnie
:

Teresko, cieszę się, że podoba Ci się stary ogród
To zasługa moich Rodziców ale i ja maczałem w tym palce
Moja kolekcja dalii młoda i nie tak duża w porównaniu z kolekcjami, jakie znam i o jakiej marzę
Ale dziękuję!
Też mam u siebie te stare odmiany i bardzo je lubię pod warunkeim, że się nie wyradzają.
Co do niesprawiedliwości z wykopywaniem - gdybyśmy nie musieli tego robić, mielibyśmy klimat uniemożliwiający uprawę wielu roślin, które lubimy
Przypominam, że ojczyzną dalii jest Meksyk. A skoro o tym mowa, to jeszcze jedna ciekawostka: dalię sprowadził do Europy Alexander von Humboldt i jemu została zadedykowana ta odmiana. Przy okazji widać jedną z cech dalii - zmienność (każdy kwiat w nieco innym odcieniu w zależności od tego, jak dawno się rozwinął)

Ta stara odmiana trafiała do mnie, trafiała i nie mogła trafić. W końcu jest

I jeszcze jedna na dziś - trafiony kapers, bardzo obficie kwitnący i świetnie się przechowujący!

Oczywiście można traktować dalie jako jednoroczne; zarówno z nasion jak i sadzonek zielnych, o czym przekonałem się w tym roku. Oto kolejna moja tegoroczna sadzonka kwitnie

Teresko, cieszę się, że podoba Ci się stary ogród
Moja kolekcja dalii młoda i nie tak duża w porównaniu z kolekcjami, jakie znam i o jakiej marzę
Też mam u siebie te stare odmiany i bardzo je lubię pod warunkeim, że się nie wyradzają.
Co do niesprawiedliwości z wykopywaniem - gdybyśmy nie musieli tego robić, mielibyśmy klimat uniemożliwiający uprawę wielu roślin, które lubimy

Ta stara odmiana trafiała do mnie, trafiała i nie mogła trafić. W końcu jest

I jeszcze jedna na dziś - trafiony kapers, bardzo obficie kwitnący i świetnie się przechowujący!

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja zrobiłam jedną sadzonkę zielną - Kenora Macob B i też ma sporego pąka
Red Fubuki!
Niech pięknie Ci rośnie i rozrasta!
Oleczek cudo! Śliczne zdjęcia!
Red Fubuki!
Oleczek cudo! Śliczne zdjęcia!
Miłka
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Jestem pod wrażeniem, piękny zbiór georginii uzbierałeś
Bardzo interesujące są te dwie ciemne, przecudne
Różowe też bardzo piękne.
U mnie dominują pojedyncze i półpełne - dla pszczół Z nasion od Marysi krakowskiej
Czy będziesz jesienią sprzedawał nadwyżki ?
Jestem pod wrażeniem, piękny zbiór georginii uzbierałeś
Bardzo interesujące są te dwie ciemne, przecudne
Różowe też bardzo piękne.
U mnie dominują pojedyncze i półpełne - dla pszczół Z nasion od Marysi krakowskiej
Czy będziesz jesienią sprzedawał nadwyżki ?
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Jacku piękne odmiany dalii u Ciebie rosną, szkoda że te piękne kwiaty trzeba wykopywać, bo gdyby nie to na pewno by i u mnie rosły. Ja pamiętam je z dzieciństwa u babci w ogrodzie rosło kilka odmian, zawsze przynosiłam bukiety od niej właśnie z dalii i astrów, teraz zostały jej chyba tylko ze dwie.
- JacekP

Miłko, muszę jeszcze się upewnić, co do 'Red Fubuki', bo kształt i kolor się zgadza ale póki co wielkość kwiatu nie. Ale to jest ta, która już w ub. sezonie wpadła Ci w oko
Dobrze się mnoży z sadzonek zielnych
'A. v. Humboldt' konkuruje ilością kwiatów z 'Preference', bo rosną koło siebie
Gorąco namawiam do robienia sadzonek zielnych zwłaszcza, jak jakaś karpa nie rokuje szans na przezimowanie lub zostały pojedyncze bulwy.
Jedna ze starszych moich odmian - niezawodna i niewysoka

dziękuję Agnieszko
Każda dalia ma coś szczególnego, a skomponowane w całość - jeszcze bardziej uwydatniają się ich cechy.
Nadwyżki powinny się znaleźć w ofercie ale na przedwiośniu.
Dalie pojedyncze z nasion też mam, bo rosną i zimują bez problemu. No i pszczoły je uwielbiają! Miały być kołnierzykowe

Iwonka, dziękuję
Dalie są tak niezwykłe, że jak zakwitają - zapominam o wszystkich trudach związanych z ich uprawą
Wygląda na to, że dalie to trochę kwiaty retro, bo kolejna osoba ma miłe wspomnienia z przeszłości - bacinego ogrodu. Niestety dalie długowieczne nie są jak piwonie czy płomyki i z czasem pozostają - tylko w pamięci
No i trafiła się też dalia kołnierzykowa

Ładna ta odmiana i nie chce być gorsza od pełnych dalii, konkurując wielkością i obfitością kwitnienia

I jeszcze jedna dzisiaj, która trafiła do mnie razem z poprzednią; taki fikuśny roztrzepaniec

'A. v. Humboldt' konkuruje ilością kwiatów z 'Preference', bo rosną koło siebie
Gorąco namawiam do robienia sadzonek zielnych zwłaszcza, jak jakaś karpa nie rokuje szans na przezimowanie lub zostały pojedyncze bulwy.
Jedna ze starszych moich odmian - niezawodna i niewysoka

dziękuję Agnieszko
Nadwyżki powinny się znaleźć w ofercie ale na przedwiośniu.
Dalie pojedyncze z nasion też mam, bo rosną i zimują bez problemu. No i pszczoły je uwielbiają! Miały być kołnierzykowe

Iwonka, dziękuję
Wygląda na to, że dalie to trochę kwiaty retro, bo kolejna osoba ma miłe wspomnienia z przeszłości - bacinego ogrodu. Niestety dalie długowieczne nie są jak piwonie czy płomyki i z czasem pozostają - tylko w pamięci
No i trafiła się też dalia kołnierzykowa

Ładna ta odmiana i nie chce być gorsza od pełnych dalii, konkurując wielkością i obfitością kwitnienia

I jeszcze jedna dzisiaj, która trafiła do mnie razem z poprzednią; taki fikuśny roztrzepaniec

- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Jacku śliczne dalie ,w przyszłym roku będę próbowała z sadzonkami zielnymi ,chociaż czasem też robię z musu jak moje suki złamią młode pędy .Wtedy właśnie powstają te sadzonki.
Pozdrawiam Alicja
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
I znowu porcja pięknych i rzadkich dalii.
Nic tylko czapkę z głowy zdjąć przed twoimi efektami pracy.
I dzięki za następną dawkę miłych wspomnień.
Nic tylko czapkę z głowy zdjąć przed twoimi efektami pracy.
I dzięki za następną dawkę miłych wspomnień.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Dalie piękne, ale giraffe jest zjawiskowa