Ogród na śmietniku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na śmietniku

Post »

Dzięki za fotkę i nie usuwaj jej- może komuś się przyda ta wiedza :) tym bardziej, że ja wcześniej namieszałam z tym żółtym czosnkiem ;:131 . Mój ma całkiem inne listki ale w takim razie muszę go zdobyć :)

Mój, kupiony jako szczypiorek czosnkowy wygląda tak:
Obrazek

i ma przewagę nad niedźwiedzim, że nadaje się do jedzenia nawet jak zakwitnie. W zeszłym roku obcięłam mu kwiaty i jedliśmy listki do jesieni. Teraz je zostawiam i zobaczymy jak długo będą dobre :)

A może wymienimy nasionka? Co Ty na to? A właściwie to mam go tak dużo , że mogę podarowć cebulki :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu nasionek nie mam bo się same wysiały- nie przypilnowałam ale mam maleńkie cebulki w doniczkach, siewki z ub rocznych nasionek. Dałam już sąsiadce ale kilka sztuk jeszcze mogę podebrać . Za rok sama posiejesz ze swych nasionek i juz będziesz mieć mały łan :D
Czy faktycznie szczypiorek ma nutkę zapachową czosnku ?
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, faktycznie listki smakują czosnkiem, są wąskie i płaskie. Moja Majka nie lubi szczypiorku bo szczypie a ten szczypiorek czosnkowy chętnie zjada :)
Teraz wyjeżdżam na kilka dni nad morze ale jak wrócę to chętnie przyjmę te kilka cebulek od Ciebie :)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powoli zaczynają rozkwitać mieczyki :)
Obrazek

i rącznik- podobno cudowna broń na kreta i nornice :;230 tak by to można skomentować ;:306 ale roślinka ładna :)
Obrazek

pięknie rozkwitła rudbekia :)
Obrazek

i "zwykła" aksamitka. Kwiatek do którego mam sentyment, bo poza tym, że brzydko pachnie ślicznie i długo kwitnie ;:3
Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewo, kapitalny ten pomarańczowy mieczyk ;:oj Już słyszałam o rzekomej cudownej mocy rącznika, słyszałam też, że orliki odstraszają ślimaki ;:306 Ale roślinka faktycznie niczego sobie. I tak dla sprostowania, śmierdziuszki nie śmierdzą..one po prostu specyficznie pachną :;230
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Bardzo lubię rudbekię... ona kojarzy mi się z beztroskim, upalnym latem, wakacjami i ;:3 . Gdy na nią patrzę to nawet jak nie ma ;:3 to jakoś rozjaśnia ogród i od razu robi się weselej. Poza tym jest zupełnie niekłopotliwa a kwitnie obficie i długo ;:108
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nifredil - ładnie określiłaś zapach aksamitek :D Naszadziłam ich trochę bo lubię a poza tym niby miały zabezpieczyć, podobnie jak nagietki, przed robalami warzywa. Nie bardzo działa, bo w kapuście aż się roiło od życia ;:306 a aksamitka tuż obok ! Nie działa ale ładnie wygląda :)

Mieczyk jest od Anity- kupiłam miksa i było kilka ciekawych, mam nadzieję, że w tym roku też pięknie zakwitną :) Na razie zaczynają wypuszczać pąki, tylko ten się pospieszył ;)

Dorotka - ja też lubię rudbekię za tą plamę koloru i dłuuugie kwitnienie :) może kiedyś uda mi się zdobyć inne gatunki :) bo warto.

Moje dalie :)
Obrazek

Obrazek

i kilka roślinek z Majki ogródka, który pięknie się rozrasta. Z niecierpliwością też czekamy aż kobea zacznie kwitnąć.
lilia i dalia
Obrazek Obrazek

powój - wyjątkowy bo niski i NIE pnący i inkarwilla wydała chyba ostatni kwiat w tym sezonie :)
Obrazek Obrazek

szczawik rozrasta się jak szalony ;:224
Obrazek

A kobea wypuszcza nowe pędy i się rozrasta, rozrasta i rozrasta a wyczekiwanych pąków jakoś nie widać ;:223
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu w takim razie czekam na kontakt po powrocie bo z tym pośpiechu nie ma.
U mnie mieczyki zakwitły w czasie największych upałów i zbyt długo nie nacieszyłam się nimi.
Dobrze,że sadze w 3 terminach aby rozkwitały stopniowo i teraz zaczyna trzecia tura.
Kobea właśnie taka jest i nie każdy ma do niej szczęście .
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. Krysiu, odezwę się po powrocie :-)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie mieczyki abisyńskie nie zakwitły.
Mam same liście. Może za młode cebulki były
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może za młode cebulki a może za sucho? Ja swoje podlewałam i 2x nawóz dostały.

Nieuchronnie zbliża się jesień, na altance powojniki przekwitły i pokazały się winogrona:
Obrazek

niedługo będą orzechy :D
Obrazek

i slonecznik
Obrazek

a nawet nawłoć już przypomina, że lato się kończy
Obrazek

szkoda lata ;:145
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Ewuś nie wiem jak się to stało że dopiero teraz do Ciebie zajrzałam masz piękny ogród i dom aż trudno uwierzyć że powstał na śmietniku .Córeczka Maja rośnie na ogrodniczkę :wink: .Kociaczek słodki i podobny do mojej Zuzi i Lucka ;:108 .Mój ogród też powstawał na śmietniku ,a dom tylko był trochę lepszy od Twojego .Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać :wit .
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Justynko :wit
dośiadczenia mamy podobne więc myślę, że się rozumiemy ;:168 roboty było dużo ale satysfakcja jeszcze większa :tan

Oglądałam Twojego kiciusia-faktycznie bardzo podobny, tylko że ja mam teraz ich duuużo więcej ;:223
Ten kotek, któego przygarnęłam wczesną wiosną okazał się kotką i to bardzo plenną :;230 bo w podziękowaniu za opiekę obdarowała mnie 5 !!! kociaczkami. Więc kocia rodzina się powiększyła o 3 kociaki takie jak mamusia i 2 czarnuszki. Pomagałam w narodzinach, trzymałam za łapkę kocią mamę ale nie spodzieałam się takiej licznej rodzinki. Kociaki zaczynają się robić coraz śmielsze, wychodzą coraz dalej, same już jedzą ale co ja pocznę z tą gromadką, to sama jeszcze nie wiem ;:174

Zdjęcia kotków wkrótce.

Ateraz moja księżniczka krzeuszka po postrzyżynach:
Obrazek

a tak wyglądała pełna kwiecia:
Obrazek

ta krzewuszka też zakwitła drugi raz, ale trochę skromniej:
Obrazek

i chyba ostatnie liliowce - crimson pirate, dopiero kończy kitnienie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Moja Zuzia też mnie uraczyła 3 kociąt jeden jest jej klonem to Lucek miał być mruczkiem ale mu się to imię nie podobało ,jest też Zdzisio biało ,szaro ,rudy i Tosia tri kolor to jest dopiero diabeł wcielony moje mają już prawie 3 miesiące i co nieco już napsociły w ogrodzie :wink: .Teraz szukam domku dla Tosi .A Ty rozglądasz się za domkami dla Twojej gromadki?
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jesteśmy MAMUŚKI CHRZESTNE :;230 małych słodziaków ;:167 ;:167 ;:167

Oczywiście rozpowiadam wszystkim że będą kociaki do wzięcia ale to nie jest łatwe znaleźć domki dla 5-raczków :D
Kiedyś jak miałam 3 kociaki napisałam na furtce kartkę że 3 kociaki mam do oddania i udało się :tan To było kilka lat temu...
Jak inaczej nie znajdę im domu to wypróbuję stary sprawdzony sposób. A jak sie nie uda to na pewno na bruk nie wywalę ;:185 Może skończę jak Wioletta Willas :wink: ale jeść maluchy na pewno dostaną i sierotami nie będą ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”