Ciekawe jest to, że ja przez tyle lat nie przyglądałem się kwiatuszkom maleńkim haworcji, gasterii czy aloesów. Dzięki Forum zwróciłem na nie uwagę choć dalej je wycinam...
Sukulenty - chromat II
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat II
Różne gatunki, różne kwiaty. Normalne.
Ciekawe jest to, że ja przez tyle lat nie przyglądałem się kwiatuszkom maleńkim haworcji, gasterii czy aloesów. Dzięki Forum zwróciłem na nie uwagę choć dalej je wycinam...
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Są różnice, choć w przypadku haworsji nie jest to takie proste, mam wrażenie, że podobne gatunki czasem różnią się bardzo, a kompletnie różne fenotypowo mają podobne w ramach jakiegoś stanowiska, nie wiem czy to jakiś ekotyp czy co??? zresztą duże zamieszanie z systematyką nie ułatwia nic, dlatego robię foty pojedynczych kwiatów haworsji, nawet na zaś
braki w wykształceniu botanicznym flory Afryki nadrabiam sumiennością.
Teraz potrzebne mi zdjęcia H.cooperi pojedynczych kwiatów, moja kundelka zbiera się do kwitnięcia ale to jej zajmie. Masz może coś?
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Wiesz że akurat H. cooperi nie należy do moich ulubienic. Czystej formy to nawet już nie mam, są tylko takie:
Haworthia cooperi var. dielsiana fa. joeyae GM 316
Haworthia cooperi var. pilifera, Elandskop
Haworthia cooperi var. truncata, Bolo reserve
Haworthia cooperi var. venusta kilka różnych form stanowiskowych bo te akurat lubię...
Oczywiście kwiatostany wycięte.
Haworthia cooperi var. dielsiana fa. joeyae GM 316
Haworthia cooperi var. pilifera, Elandskop
Haworthia cooperi var. truncata, Bolo reserve
Haworthia cooperi var. venusta kilka różnych form stanowiskowych bo te akurat lubię...
Oczywiście kwiatostany wycięte.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A czy wycinacie kwiatostany z tego samego powodu, co ja aglaonemom? Bo tu osłabiają kwiaty, a w przypadku gasterii / haworcji?
- hen_s

Krzysztof nie wycina, ja to robię. Tylko i wyłącznie z powodów praktycznych - mając kilka setek tych roślin zaplątał bym się w łodygi kwiatostanów. 
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
[Haworthia arachnoidea JME3/94 E of Springfontein(ex FV591)

Ciekawa arachnoidea, kwiaty kształtem podobne arachnoidea var. nigricans, ale kolorystyka nic a nic nie podobna, może z tego powodu opisywana czasem jest jako H.regens(sensu Breuer).
http://haworthia.blogspot.com/2014/08/h ... me394.html
Trochę moich wypocin.

Pisałem, że kwiaty haworsji są niepozorne ale różne oto dowód

Haworthia gracilis var. gracilis Hellskloof, North of Grahamstown ex STC80075 (cooperi 'gracilis') ciekawe czy uda mi się zapylić krzyżowo ? miał bym czyste nasiona

Haworthia patriae n.n. Rockland Heights, 4 km E. Patensie DMC 8623 IB 6395 ex JIL(decipiens 'minor'?? pod taką nazwą kupiłem, ale raz jest jako cooperi'viridis' a raz cooperi'isabellae') To zagadka.
Siewy wychodzą mi escobarii całkiem fajnie, te kaktusy mi się (przez Ciebie) podobająFarel pisze:Ja za to wpieram propagandę esobarii. Do korytka na balkon będą super, wszyscy sąsiedzi w koło będą mieli oklepane pelargonie, a u Krzyśka kaktusy![]()
Napisz w wolnej chwili co siałeś.
Mesa
410.09-vivipara /18/ McHenry Co, ND, far northern location
410.159-vivipara SB209 /18/ Santee, Nebraska
410.392-vivipara v arizonica SB1780 /18/ Peach Springs, Az
410.404-vivipara v bisbeeana /18/ Globe, Az, fat squat stem
410.684-vivipara v neomexicana /18/ Ruidoso, NM, dark red spines
410.92-vivipara v radiosa SB388 /18/ Kimble Co,TX, big magenta fl
Dohnalik
NEOBESSEYA
470.07 asperispina MZ 362 Ascension NL
470.08 asperispina RS 339 Las Crucitas NL
470.09 asperispina GL 046 San Juanito
470.40 misouriensis Hoolbroock Az **
470.45 misouriensis Lubbock Co. Tx ** )
470.50 misouriensis SB 205 Sandoval Co NM ***
Nie wszystko się udało, nie wszystko wzeszło i nie wszystko urośnie, ale liczy się doświadczenie. (chyba?)
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Tak, długo się przyglądałem aby to zauważyć.kwiaty haworsji są niepozorne ale różne oto dowód![]()
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
Pokazałem kwiat a nie co kwitło

...........................................
Oj Heniu ja w okularach widzę to pewnie i ty też bez zobaczysz

...........................................
Oj Heniu ja w okularach widzę to pewnie i ty też bez zobaczysz
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Teraz widzę - roślinę. W okularach, oczywiście.
Ładna!
Ładna!
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
głowie się nad cooperi=>decipiens =>cooperi pokręcone to wszystko, dobrze, że gasterie łatwiejsze 
Pozdrawiam Krzysiek
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łatwiejsze? ha ha...na chyba, że dlatego, że mniej gatunków, ale jakby się zabrać za G. bicolor agg. to głowa boli!
Odkąd zaczęłam interesować się haworcjami, zawsze wzorcem "kudłatych" haworcji była dla mnie H. arachnoidea...zresztą jedna z moich pierwszych haworcji...może była źle oznaczona, ale kudłata była że hej...twoja skromna, ładna w prostocie!
Odkąd zaczęłam interesować się haworcjami, zawsze wzorcem "kudłatych" haworcji była dla mnie H. arachnoidea...zresztą jedna z moich pierwszych haworcji...może była źle oznaczona, ale kudłata była że hej...twoja skromna, ładna w prostocie!
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
Beato, łatwiejsze bo bicolor to bicolor
moje rośliny są młode zaraz pokaże wiekowe.
............................................................................................................................
część kaktusowa relacji z wycieczki PTMK Lublin do Janusza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4825149
............................................................................................................................

Wiokowa Haworthia arachnoidea var. scabrispina, chyba GM 560(nie pamiętam)jak się zapytałem ile ma lat, to comnajmniej dziesięć!

Haworthia bolusii var. blackbeardiana

haworthia arachnoidea var nigricans JDV 97/57 ciekawa forma pomiędzy Astrolobami
Astroloby było mi ciężko uchwycić, ale to chyba największa kolekcja w kraju, szkoda, że zdjęcia tego nie oddają.

Haworthia xiphiophylla

Wiekowe rośliny sprowadzane z RPA(Haworthia scabra?)

haworthia pulchella var. globifera w "misce" na doniczkę to za mało powiedziane
.....................................................................................................................................
część nie merytoryczna wątku, mam nadzieje, że się nikt nie obrazi, bo nie samymi kaktusami człowiek żyje i czasem trzeba się pośmiać, ci co byli to wiedzą o co chodzi

Caudex

część kaktusowa relacji z wycieczki PTMK Lublin do Janusza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4825149

Wiokowa Haworthia arachnoidea var. scabrispina, chyba GM 560(nie pamiętam)jak się zapytałem ile ma lat, to comnajmniej dziesięć!

haworthia arachnoidea var nigricans JDV 97/57 ciekawa forma pomiędzy Astrolobami
Astroloby było mi ciężko uchwycić, ale to chyba największa kolekcja w kraju, szkoda, że zdjęcia tego nie oddają.

Haworthia xiphiophylla

Wiekowe rośliny sprowadzane z RPA(Haworthia scabra?)

haworthia pulchella var. globifera w "misce" na doniczkę to za mało powiedziane
.....................................................................................................................................
część nie merytoryczna wątku, mam nadzieje, że się nikt nie obrazi, bo nie samymi kaktusami człowiek żyje i czasem trzeba się pośmiać, ci co byli to wiedzą o co chodzi

Caudex
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Wspaniałe haworcje!
Jeszcze urosły od czasu jak tam byłem...
To jedna z największych a już na pewno najlepszych kolekcji haworcji w kraju - jeśli nie najlepsza. Wspaniałe, stare już (razem sprowadzaliśmy te rośliny a niektóre u mnie mają już przeszło 20 lat!) i doskonale opisane rośliny. Sprowadzane bezpośrednio z RPA lub z dobrych firm zajmujących się dystrybucją. Dla koneserów - cudo!
Raz jeszcze napiszę: szkoda, że mnie tam nie było! Tym bardziej szkoda, jak na ostatnią fotkę patrzę...
Jeszcze urosły od czasu jak tam byłem...
To jedna z największych a już na pewno najlepszych kolekcji haworcji w kraju - jeśli nie najlepsza. Wspaniałe, stare już (razem sprowadzaliśmy te rośliny a niektóre u mnie mają już przeszło 20 lat!) i doskonale opisane rośliny. Sprowadzane bezpośrednio z RPA lub z dobrych firm zajmujących się dystrybucją. Dla koneserów - cudo!
Raz jeszcze napiszę: szkoda, że mnie tam nie było! Tym bardziej szkoda, jak na ostatnią fotkę patrzę...
- popiolek69
- 500p

- Od: 22 paź 2011, o 22:11