Kwiaty z mojego ogrodu.
Re: Kwiaty z mojego ogrodu.
Witaj Wandziu Dziękuję za odwiedziny,masz racje Wandziu -floksy to piękne kwiaty i warto je mieć w ogrodzie,są mało wymagające.Ja przy nich nic nie robię, nie nawożę, nigdy nie opryskiwałam -same rosną.
Witaj Aniu Dziękuję za odwiedziny.Dalie i lilie to moje ulubione kwiaty,długo kwitną i są na pierwszym miejscu w moim ogrodzie.
Aniu obejrzałam Twój ogród ,przejrzałam Twoje 3 wątki,chciałam się wpisać ale wątek zamknięty.Ogród masz piękny, kwiaty śliczne ,fiona super.Mój skromny ogródek,to pikuś w porównaniu z Twoim wypasionym ogrodem.
Witaj Aniu Dziękuję za odwiedziny.Dalie i lilie to moje ulubione kwiaty,długo kwitną i są na pierwszym miejscu w moim ogrodzie.
Aniu obejrzałam Twój ogród ,przejrzałam Twoje 3 wątki,chciałam się wpisać ale wątek zamknięty.Ogród masz piękny, kwiaty śliczne ,fiona super.Mój skromny ogródek,to pikuś w porównaniu z Twoim wypasionym ogrodem.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
Haniu!
Masz festiwal liliowy. Pięknie Ci kwitną. Okazałe i zdrowe.Byłam w wątku liliowym i przyszłam się upomnieć o więcej zdjęć. Moje azjatki dopiero zaczynają pokaz. Zakwitły nieliczne a ja czekam i czekam na resztę
Masz festiwal liliowy. Pięknie Ci kwitną. Okazałe i zdrowe.Byłam w wątku liliowym i przyszłam się upomnieć o więcej zdjęć. Moje azjatki dopiero zaczynają pokaz. Zakwitły nieliczne a ja czekam i czekam na resztę

- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeglądałem Twój ogród .Coś pięknego nie wiem co ładniejsze dalie czy lilie
Mam nadzieję że w tym roku festiwal barw dopiero się zacznie i będzie podobny do poprzedniego roku.

Mam nadzieję że w tym roku festiwal barw dopiero się zacznie i będzie podobny do poprzedniego roku.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Witam Cię Aniu i przepraszam że,nie odpisałam od razu,ale wcale nie logowałam się i nie wchodziłam na swoją stronę.Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.Zdjęcia z tego sezonu powstawiam w jesienne wieczory ,jak będzie mniej pracy na działce.Odwiedziłam również Twój ogródek.piękne masz lilie i liliowce.na pewno nie raz jeszcze będę podziwiać Twój ogród.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
Witam Grzegorzu.To zaszczyt gościć w mym skromnym ogródku wybitnego kolekcjonera dalii
Oglądam i podziwiam Twoje piękne dalie na bieżąco. Przepraszam że nie odpisywałam ale dopiero dziś zalogowałam się i weszłam na swoją stronę.Nie spodziewałam się tak miłych gości.Dziękuję za pochwały.Lilie i dalie to moje ulubione kwiaty. Lilie jednak są u mnie na pierwszym miejscu ponieważ pięknie pachną i o wiele mniej pracy wymagają.Przy daliach dużo pracy ale są piekne, długo kwitną i zawsze czekam z niecierpliwością na kwiaty.Częśc dalii już kwitnie,ale sporo krzaków jeszcze w pąkach.Ten sezon daliowy chyba będzie u mnie słabszy i myślę że wiem gdzie zrobiłam błąd.karpy przechowuję w ciepłej piwnicy blokowej i żeby mi nie wyschły raz na miesiąc ich podlewałam.Przez cały okres przechowywania trzy razy obrywałam im pędy które wypuściły.Na wiosnę karpy były w dobrym stanie twarde i jędrne,zostawilam im po jednym pędzie ok.15cm i posadziłam. U części dalii tylko ten pęd się zazielenił i więcej pędów z ziemi nie wyrosło.Myślę że przez to obrywanie pędów w piwnicy za bardzo wysiliły.Grzegorzu jesteś specjalistą w hodowli dalii proszę podpowiedz mi czy to właśnie było przyczyną czy może coś innego.

Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- man211
Haniu - Masz rację zbyt ciepła piwnica w czasie przechowywania dalii nie jest zbyt dobre dla nich .Optymalna temperatura w okolicy 8-10 stopni.
Odnośnie obrywania pędów.U mnie też rosną
Obrywam wszystkie przed sadzeniem zawsze wypuszczają burze pędów.Można spóbowac przykryc dalie czymś ciemnym żeby nie było dostępu światła , nie będą wtedy wypuszczac pędów. Spróbuj.
Faktycznie dalie są bardziej wymagające od lilii , za to dalie odwdzięczają się kwitnieniem aż do przymrozków , czego nie można powiedziec o liliach.
Odnośnie obrywania pędów.U mnie też rosną

Faktycznie dalie są bardziej wymagające od lilii , za to dalie odwdzięczają się kwitnieniem aż do przymrozków , czego nie można powiedziec o liliach.

Pozdrawiam Grzegorz
Witam Grzegorzu dziękuję za rady-Twoja wiedza i doświadczenie jest bardzo cenne. Mam jeszcze jedno pytanie,czy obrywać pędy podczas przechowywania,czy nie obrywać wcale,a dopiero jak będę sadzić oberwać wszystkie,czy też trochę zostawić.
zdjęcie poniżej to dalia której zostawiłam jeden pęd przed sadzeniem,ma taką krzywą nóżkę,u dołu chuda a wyżej już rośnie normalnie i nie wypuściła już żadnych pędów/taki dziwolong/.

zdjęcie poniżej to dalia której zostawiłam jeden pęd przed sadzeniem,ma taką krzywą nóżkę,u dołu chuda a wyżej już rośnie normalnie i nie wypuściła już żadnych pędów/taki dziwolong/.

Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- man211
Witaj Haniu
Jak pisałem wcześniej pędy wypuszczone podczas przechowywania obrywam wszystkie, ale dopiero podczas sadzenia bezpośrednio do gruntu.Ten krzywy pęd to efekt zbyt wiotkiej i słabej łodygi , która wzmocniła się dopiero gdy dostała kontakt bezpośrednio z wilgotnym i żyżnym gruntem oraz naturalnym światłem słonecznym .

Jak pisałem wcześniej pędy wypuszczone podczas przechowywania obrywam wszystkie, ale dopiero podczas sadzenia bezpośrednio do gruntu.Ten krzywy pęd to efekt zbyt wiotkiej i słabej łodygi , która wzmocniła się dopiero gdy dostała kontakt bezpośrednio z wilgotnym i żyżnym gruntem oraz naturalnym światłem słonecznym .
Pozdrawiam Grzegorz