Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.
Pomysł fajny, tylko ciekawe jak z tym wykopywaniem na zime
Trzeba będzie się trochę naszarpać 
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Mariolaa555
- 50p

- Od: 31 maja 2014, o 12:44
Z nasion to dopiero przy ok 150 cm, ta na zdjęciu wyżej ma prawie 2 m. Jak Twoja jest ze szczepki i części kwitnącej to może mieć kwiaty jako bardzo mała. Ps biopon to słabizna, tyle o ile prawie sama woda. Rośnie swoim tempem, na drugi rok będzie lepiej, możesz przechować ja w cieplejszym pomieszczeniu zimną, wtedy jeszcze troche odbije. Moim zdaniem taka sadzonka nie musi mieć zimowego odpoczynku jak bedzie miała co jeść, niech rośnie 
Pozdrawiam Mariola
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- janek45

- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Ewelino twoje są przepiękne
Mariolu chciałem kupić coś dla datur z firmy Substral ale Pani powiedziała że z supstrala to maja tylko uniwersalny,a z bioponu oryginalny dla Datur, więc kupiłem ten, będę stosował na zmianę, supstral w proszku o składzie Nk 10-20-30 i ten w płynie biopon.
Mariolu chciałem kupić coś dla datur z firmy Substral ale Pani powiedziała że z supstrala to maja tylko uniwersalny,a z bioponu oryginalny dla Datur, więc kupiłem ten, będę stosował na zmianę, supstral w proszku o składzie Nk 10-20-30 i ten w płynie biopon.
- Mariolaa555
- 50p

Janku koniecznie dawaj znać jak się Twoja mała sprawuje, bo może jeszcze w tym roku spłata figla i zakwitnie 
Pozdrawiam Mariola
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Janku ,,nawozy do datur,, to chyba najgorsze nawozy dla tych roślin.
Biopon
Azot -4%
Fosfor-5%
Potas-6%
To dobra recepta na zagłodzenie daturek !!!!!
Producenci tych ,,nawozów do datur,, powinni jakieś kary za takie okłamywanie ludzi dostać
Spokojnie Ci wystarczy ten który masz 10-20-30 -poczytaj ile gram do każdego podlewania.
Azot -10 %
Fosfor-20 %
Potas-30 %
Na wiosnę musisz dokupić coś azotowego na start
Biopon
Azot -4%
Fosfor-5%
Potas-6%
To dobra recepta na zagłodzenie daturek !!!!!
Producenci tych ,,nawozów do datur,, powinni jakieś kary za takie okłamywanie ludzi dostać
Spokojnie Ci wystarczy ten który masz 10-20-30 -poczytaj ile gram do każdego podlewania.
Azot -10 %
Fosfor-20 %
Potas-30 %
Na wiosnę musisz dokupić coś azotowego na start
- Russski

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Z kolei ja kupiłem nawóz agzecol specjalnie do datur.
Proporcje 2%:2%:3% Kosztował 9 zł a wystarcza na prawie 20l gotowego roztworu do podlewania. Żałuję że w ogóle nie spojrzałem na to co kupuję a kierowałem się daturą na etykiecie
. Nie dość że nie wydajny to jeszcze tak mało składników pokarmowych. Zastanawiam się czy nie wrócić do podlewania wodą z kurzakiem. Jako że datury mam pierwszy rok i nie wiadomo czy w ogóle zakwitną to może przynajmniej przyrosły by w zielone a w przyszłym roku być może zakwitły, co myślicie?.
Wyjątkiem jest Brugmansia sanguinea z lidla która mimo pierwszego roku i ciągłego podlewania kurzakiem zaczyna wykształcać kwiaty.
Proporcje 2%:2%:3% Kosztował 9 zł a wystarcza na prawie 20l gotowego roztworu do podlewania. Żałuję że w ogóle nie spojrzałem na to co kupuję a kierowałem się daturą na etykiecie
Wyjątkiem jest Brugmansia sanguinea z lidla która mimo pierwszego roku i ciągłego podlewania kurzakiem zaczyna wykształcać kwiaty.
- Mariolaa555
- 50p

Nawozy do datur widziałam właśnie tylko z agrecol i biopon - oba lipa, najlepsze są te przeznaczone do roślin kwitnących (nie te w płynie ale proszek do rozcieńczania w wodzie) u mnie był w ogrodniczym za całe 6, 50 o NPK 20-20-20 na poczatek super a później o NPK10-20-30 (zawsze daje większą dawke niż na opakowaniu i prawie z każdym podlewaniem)
Russski nawóz na kwitnienie ( ten o ost NPK) choć może troszke za późno, ale można spróbować.
Russski nawóz na kwitnienie ( ten o ost NPK) choć może troszke za późno, ale można spróbować.
Pozdrawiam Mariola
- Russski

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Za takim nawozem będę się rozglądał, ale nie wiem czy jest jeszcze sens w tym roku. W końcu nie wiem czy doczekam się kwiatów a zależy mi na wysokich okazach. Podrosły by jeszcze do jesieni?
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Ja mogę polecić np. Kristalon Żółty później Pomarańczowy .
Wychodzi bardzo tanio 40-50 zł = 3000 L gotowego roztworu .
Pakowany w 3 woreczki po 1 kg .
Można podlewać wszystkie rośliny tarasowe/parapetowe -sprawdziłam na własnych i jeszcze żyją
A te super nawozy nic nie daje poza dziurą w kieszeni klienta ....
Zwykła Polifoska 8 również nie jest zła tylko trzeba pamiętać że tam jest duża dawka azotu .
Mariola /Russski większa dawka fosforu jest na zawiązywanie pąków....
Wychodzi bardzo tanio 40-50 zł = 3000 L gotowego roztworu .
Pakowany w 3 woreczki po 1 kg .
Można podlewać wszystkie rośliny tarasowe/parapetowe -sprawdziłam na własnych i jeszcze żyją
A te super nawozy nic nie daje poza dziurą w kieszeni klienta ....
Zwykła Polifoska 8 również nie jest zła tylko trzeba pamiętać że tam jest duża dawka azotu .
Mariola /Russski większa dawka fosforu jest na zawiązywanie pąków....
- tom_mix
- 500p

- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za długo nawozu azotowego też nie można stosować, pędy nie zdążą zdrewnieć przed zimą i jest duże prawdopodobieństwo że na wiosnę i tak będziesz musiał ściąć do poziomy "drewna". Kup sobie sypki nawóz do pomidorów, on jest najlepszy na kwiaty i na drewnienie pędów.
Pozdrawiam Tomek
- Mariolaa555
- 50p

Zjawka no przecież o tym mowa 
Russski najszybciej dostaniesz ten nawóz do pomidorów tylko warto sprawdzać skład NPK bo też różnie z tym bywa niestety zależy. Wart zachodu jest substral burza kwiatów,u mnie w obi był i na długo starczy, co do wztostu to jak nie zdrewnieje to zimno ją szybko uszkodzi, nie ma co na siłe jej pędzić
Russski najszybciej dostaniesz ten nawóz do pomidorów tylko warto sprawdzać skład NPK bo też różnie z tym bywa niestety zależy. Wart zachodu jest substral burza kwiatów,u mnie w obi był i na długo starczy, co do wztostu to jak nie zdrewnieje to zimno ją szybko uszkodzi, nie ma co na siłe jej pędzić
Pozdrawiam Mariola
Ja też się dołącze do opinii o nawozach- uważam, że firma Plantp.. Zabor...Ma dosyć fajne nawozy. Używam tych w proszku i rozcieńczam w jednym litrze. Później dozuję.Kwiaty ładnie kwitną.

moja bardzo wolno rośnie , choć wydaje mi się że dostatecznie opiekuje się nią, teraz dostaje nawóz specjalnie dla Datur (Biopon)i zauważyłem jakby lekko ruszyła