Chloroza

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy to na pewno jest chloroza? Te rdzawe kropki to na grzyba mi wyglądają, a te rozjaśnione liście to może równie dobrze być jaki przędziorek czy coś ssącego od spodu. Patrzyłeś na liście przez szkło powiększające?

A jeśli żadnych szkodników tam nie ma, to pozostaje ci oddać ziemię do badania, bo sypanie różnych różności ma sens tylko wtedy, kiedy wiemy dokładnie co mamy sypać, żeby uzupełnić braki (albo zrównoważyć nadmiary :P) w glebie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przędziorka to ja wyczuwam na kilometr...
A badanie ma sens; tylko trochę drogie, przynajmniej zawsze było i raczej nie potaniało. Ale chyba do tego dojrzeję. Dzięki
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kubej
50p
50p
Od: 27 kwie 2008, o 17:15

Post »

coś zaatakowało moją winorośl. Co to takiego?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, to choroba fizjologiczna i w tym nasileniu niegroźna; ja też tak mam. Trudno powiedzieć co jest nie tak z glebą, ale starszy krzew będzie zdrowszy.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kubej
50p
50p
Od: 27 kwie 2008, o 17:15

Post »

ufff, dzięki maryann. Kamień z serca. Może po prostu wzbogacić ziemie jakimś pierwiastkiem? Pozdr
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak czytałeś cały mój temat, to nie takie proste- ale zacznij od podstawowych wymagań wina(odczyn, wapń itp), może coś wyjdzie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarodziej pisze:Kup sobie siarczan magnezu (...)

Foto z Programu Ochrony Roślin Sadowniczych 2009:
Obrazek
Obrazek
Może jednak żelaza mi brak?
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są w sprzedaży chelaty żelaza, możesz spróbować. Żelazo z reguły w ziemi jest, tylko może być niedostępne, np. częstym powodem bywa niewłaściwy odczyn. Stąd te rady z siarczanami. Biorąc na logikę - siarczan magnezu nie powinien mieć tu nic do rzeczy, ale to w praktyce działa po prostu, liście zazieleniają się.
Może też być ten objaw także z nadmiaru wody; nadmierne nawożenie saletrą też niekorzystnie zmienia odczyn ziemi. Można dochodzić przyczyny, można też zadziałać żelazem czy wspomnianymi siarczanami, aby liście zmieniły kolor na zielony.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc w praktyce- wykonałem już dwa opryski MgSO4 i jeden chelatem żelaza; na niektórych roślinach jest w tym roku lepiej, rosną zadowalająco. Ale to może zasługa 'takiego roku'?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Moje rośliny nękają chlorozy. Jak walczyć?

Post »

W tym roku już zacząłem podsypywanie siarczanem magnezu.
A może jakieś nowe pomysły?
DarekRz

Re: Moje rośliny nękają chlorozy. Jak walczyć?

Post »

Z tymi siarczanami przy pH gleby w okolicach 7lub wyżej, to ja bym uważał. Mozna zasolić sobie glebę.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Wczoraj na nowo posadzonej renklodzie zauważyłem takie objawy jak na zdjęciu tj
zielone okolice nerwów i białe prawie brzegi lisci
Roślina posadzona wiosną tego roku.
Stało się to w ciągu jednego/dwóch tygodni.
Ktoś ma pomysł czego jej brakuje ?
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Renkloda ulena, chloroza zielone okolice nerwów

Post »

No ciężko stwierdzić. Ślepy strzał w nadmiar boru. Nie spotkałem się z taką chlorozą u śliwy.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Re: Renkloda ulena, chloroza zielone okolice nerwów

Post »

Znalazłem że chloroza obrzeży liści może być spowodowana brakiem wapnia. Niestety nie mam żadnego nawozu wapniowego i zastanawiam się czy nie rozrobić po prostu wapna budowlanego z wodą i nie podlać drzewka. Inną opcją byłby oprysk jakimś nawozem dolistnie.
Ola Em
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 10:09

Chloroza, za wysokie pH

Post »

Witam,
próbuję pomóc pewnej starszej pani w uratowaniu jej ukochanych roślinek, bo jak mówi, tylko one jej na świecie zostały. Chyba jestem na dobrej drodze, ale chciałabym się poradzić fachowców. Problemem jest chloroza niemal na wszystkim, nawet na starej czereśni. Nie jest jakaś bardzo duża, ale jest i pani spać nie daje. Chlorozy nie mają rh i hortensje. Po pierwsze zbadałam pH i wyszło 7-8, ale przy w/w roślinach pH 4-5. No to zaleciłam oprysk chelatem żelaza tego co ma chlorozę żeby przed zimą podleczyć, a potem zająć się pH (niestety nie wiem czym dokładnie było opryskane). Ponoć na niektórych roślinach pomogło, a niektóre dostały jeszcze większej chlorozy, a ukochany powojnik bylinowy zrobił się aż biały :? . No to próbki gleby pojechały do analizy i wuynik jest taki: gleba ciężka, pH 7,5; fosfor - bardzo wysoki, potas - bardzo wysoki, magnez - wysoki. Pani się upiera, że ona dużo nie nawozi. No i ciekawe, że to co kwasolubne ma dobrą glebę i wygląda bardzo dobrze. No i wyszło, że rh i hortensje Pani podlewa specjalnym nawozem z takim właśnie przeznaczeniem, a resztę nawozi jakimś ogólnym nawozem ROLNICZYM od znajomego rolnika. No i chyba tutaj sobie zaszkodziła. Nie wiem co ma w składzie taki nawóz, ale coś mi świta, że rolnik to stale musi glebę odkwaszać, więc przewapnowała pewnie. Ale mogę się mylić.
Czy ktoś mądry może potwierdzić, że chloroza jest spowodowana niemożnością pobierania żelaza przez zbyt wysokie pH? A może to zatrucie fosforem (gdzieś czytałam, że też może powodować chlorozę)? No i główne pytanie - jak temu zaradzić? Czym i kiedy najlepiej podlać/opryskać/podsypać/wymienić? No i ten wybielony powojnik mnie zastanawia.
W imieniu swoim i starszej pani bardzo prszę o mądrą radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”