Gratuluję Ci sukcesów i nie ukrywam, że po cichutku zazdroszczę
Kłujaki - Honorka22
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kłujaki - Honorka22
Pierwsze moje myśli o Gymnocalycium catamarcense f. belense: " A to w ogóle kwitnie?"
Oczywiście dlatego, że u mnie nie chce wredniak, a duży jest. No i oczywiście gdzie nie znaleźć kwiatu, jak nie u Ciebie
Jak człowiek chce zobaczyć, jak kwitnie dany gymno to na pewno tu go znajdzie. Normalnie, jak Jacek dalej będzie tak rzadko i mało zdjęć wrzucał, to Twój wątek i Twoja kolekcja staną się za moment moimi ulubionymi i najbardziej pokazowymi na tym forum.
Ale tak pozytywnie 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gymnocalycium catamarcense f. belense JS 236 się spisał.
U mnie go nawet nie ma bo jest z tych większych przez co wiele miejsca zajmuje i słynie z tego że niechętnie kwitnie.. A tu proszę, jaka miła niespodzianka.
Inne też piękne!
U mnie go nawet nie ma bo jest z tych większych przez co wiele miejsca zajmuje i słynie z tego że niechętnie kwitnie.. A tu proszę, jaka miła niespodzianka.
Inne też piękne!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No wiedziałam... G. ragonesei zachwyciło! Cały pokaz godzien uwagi, ale ten w szczególności. G. stellatum też niczego sobie - brawo, śliczne okazy 
Gymnocalycium catamarcense f. belense i G. mesopotamicum
Śliczności 
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki
Muszę przyznać, że kwitnienie Gymnocalycium catamarcense f. belense jest największą niespodzianką tego sezonu, bo na kwiaty w jego przypadku nawet nie liczyłam.
Roślinki nadal nie próżnują, tzn. jak na razie to gymno
, ale jeszcze trochę i nie będzie co pokazywać, bo większość powtarza kwitnienia, a nowych kwiatów się niewiele zapowiada. Póki co, pracowite pszczółki:
Gymnocalycium triacanthum JO 134
Gymnocalycium kieslingii v. alboreolatum STO 180

Gymnocalycium asterias FB 401
Gymnocalycium borthii LB 295

Gymnocalycium vatteri LF 96

Gymnocalycium miltii v. roseiflorum GN 169/488

Muszę przyznać, że kwitnienie Gymnocalycium catamarcense f. belense jest największą niespodzianką tego sezonu, bo na kwiaty w jego przypadku nawet nie liczyłam.
Roślinki nadal nie próżnują, tzn. jak na razie to gymno
Gymnocalycium triacanthum JO 134
Gymnocalycium kieslingii v. alboreolatum STO 180

Gymnocalycium asterias FB 401
Gymnocalycium borthii LB 295

Gymnocalycium vatteri LF 96

Gymnocalycium miltii v. roseiflorum GN 169/488

- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja wiem, że tu się innymi okazami zachwycają, ale dla mnie bardzo ładny jest ten właśnie obrazek
Poza tym - wszystko pięknie
A z ostatnio pokazanych ciałko asteriasa, a kwiat miltiego
Poza tym - wszystko pięknie
- KwiAnna

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Dokładnie, wszystkie piękne i opisane, wiadomo co i jak
Gratuluję i kwitnień i wspaniałej kolekcji 
- sokolica

Miltii i borthii naj naj naj
Z odmianą miltii v roseiflorum jeszcze się nie spotkałam, ciekawy kwiatek.
G. milti v. roseiflorum - cukiereczek 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ojojoj, jaki śliczny ten Gymnocalycium miltii v. roseiflorum GN 169/488
Czy mi się wydaje, czy wyjątkowy kwiat jak na Gymnocalycium? Śliczny!
- honorka22

Dziękuję za wizyty i pochwały kierowane do roślinek
ze względu na fakt, że u gymno jest niewiele kwiatów w kolorze żółtym, a i w kolekcji nie mam wiele roślinek z tym właśnie kolorkiem kwiatów, to dzielnie te braki nadrabiają astraczki

Astrophytum asterias 'Special marking'

ogólnie nie przepadam za szczepionymi kaktusami, ale na kilka takich się skusiłam, choć trudno uwierzyć, a chciałam je wyeksmitować, jednak po tym, co zaczynają pokazywać, zasłużyły sobie na troszkę miejsca w kolekcji
Astrophytum myriostigma 'Fukuryu' white line - kwiaty na drugi dzień są ze dwa razy większe niż na zdjęciu (może dziś uda mi się uchwycić je w pełnym rozkwicie, bo wczoraj coś aparat się buntował
)

w tym sezonie zakwitł u mnie również Acanthocalycium spiniflorum - jest to pierwsza roślinka z tego rodzaju, która u mnie zakwitła i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, bo kwiaty miała otwarte od samego rana do wieczora, a także w pochmurny dzień rozwinęły się prawie na maksa, choć kwitła raptem dwa dni
no i oczywiście na koniec nie może zabraknąć gymno, które mają akurat kolejny wysyp kwiatów, jednak w większości są to powtarzane kwitnienia
Gymnocalycium spec. STO 93-758
Gymnocalycium parvulum v. amoenum GN 91-381/1273
Gymnocalycium ochoterenae v cinereum GN 5-004

Gymnocalycium horstii f. albiflorum

Gymnocalycium prochazkianum VS 141

Gymnocalycium cardenasianum

ze względu na fakt, że u gymno jest niewiele kwiatów w kolorze żółtym, a i w kolekcji nie mam wiele roślinek z tym właśnie kolorkiem kwiatów, to dzielnie te braki nadrabiają astraczki

Astrophytum asterias 'Special marking'

ogólnie nie przepadam za szczepionymi kaktusami, ale na kilka takich się skusiłam, choć trudno uwierzyć, a chciałam je wyeksmitować, jednak po tym, co zaczynają pokazywać, zasłużyły sobie na troszkę miejsca w kolekcji
Astrophytum myriostigma 'Fukuryu' white line - kwiaty na drugi dzień są ze dwa razy większe niż na zdjęciu (może dziś uda mi się uchwycić je w pełnym rozkwicie, bo wczoraj coś aparat się buntował

w tym sezonie zakwitł u mnie również Acanthocalycium spiniflorum - jest to pierwsza roślinka z tego rodzaju, która u mnie zakwitła i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, bo kwiaty miała otwarte od samego rana do wieczora, a także w pochmurny dzień rozwinęły się prawie na maksa, choć kwitła raptem dwa dni
no i oczywiście na koniec nie może zabraknąć gymno, które mają akurat kolejny wysyp kwiatów, jednak w większości są to powtarzane kwitnienia
Gymnocalycium spec. STO 93-758
Gymnocalycium parvulum v. amoenum GN 91-381/1273
Gymnocalycium ochoterenae v cinereum GN 5-004

Gymnocalycium horstii f. albiflorum

Gymnocalycium prochazkianum VS 141

Gymnocalycium cardenasianum

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Znów wspaniałe gymnokalicja - szczególnie bliżej mi nie znany Gymnocalycium miltii var. roseiflorum GN 169/488 ale jak widzę nie tylko gymno Twoja kolekcja stoi.
Bardzo ładne astrofyta, aż miło na nie popatrzeć. Doskonałe urozmaicenie kolekcji choć to inna Ameryka.
Bardzo ładne astrofyta, aż miło na nie popatrzeć. Doskonałe urozmaicenie kolekcji choć to inna Ameryka.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
Astraki - słonka przecudne. Z gymno pierwsze miejsce dla G. cardenasianum. I trzeba pochwalić Acanthocalycium, za bukiet kwiatów

- sokolica

U Ciebie, jak zawsze znakomicie
Acanthocalycium spiniflorum bajeczny bukiet! G. spec. śliczny kolor! Parvulum v. amoenum u mnie kwitł na biało z czerwonym środkiem. Twój ładniejszy.
Horstii f. albiflorum śliczny. Ostatnio bardzo podobają mi się zupełnie białe/jasne kwiaty, bez dodatków. Mniej więcej właśnie takie, jak ten.
Prochazkianum to w ogóle nie mam pytań
Taki mały wypierdek i kwitnie. A ja myślałam, że tu na kwiaty trzeba czekać wiele wiele lat.
No i cardenasianum, taka wisienka na torcie. I kwiat piękny i roślina. I rzadko można zobaczyć, u kogoś kwitnienie. Więc gratuluję!
Honoratka, a co Ty im dajesz za dopalacz na wiosnę, że tyle ich Ci kwitnie i to gatunki, z reguły nie kwitnące zbyt szybko?
Acanthocalycium spiniflorum bajeczny bukiet! G. spec. śliczny kolor! Parvulum v. amoenum u mnie kwitł na biało z czerwonym środkiem. Twój ładniejszy.
Horstii f. albiflorum śliczny. Ostatnio bardzo podobają mi się zupełnie białe/jasne kwiaty, bez dodatków. Mniej więcej właśnie takie, jak ten.
Prochazkianum to w ogóle nie mam pytań
No i cardenasianum, taka wisienka na torcie. I kwiat piękny i roślina. I rzadko można zobaczyć, u kogoś kwitnienie. Więc gratuluję!
Honoratka, a co Ty im dajesz za dopalacz na wiosnę, że tyle ich Ci kwitnie i to gatunki, z reguły nie kwitnące zbyt szybko?
- honorka22

Dziękuję za miłe słowa 
Kilka kwitnień z tego sezonu to nie moja zasługa, a pozostałe roślinki, no cóż - sama jestem zaskoczona ilością kwiatów, bo zimowały w zbyt wysokiej temperaturze, ale widać dla gymno i astro wyszło na dobre, co jednak nie mogę powiedzieć tego o kilku lobivkach. Ale dla nich zaserwuję tej zimy osobną miejscówkę. Poza tym żadnych szczególnych modłów nie odprawiam nad roślinkami
. Raptem dwukrotnie podlałam je nawozem do kaktusów. Myślę, że największy wpływ na ilość kwiatów ma zmiana stanowiska, bo obecnie roślinki mają pełne słonko od około 8 do 17.
Kilka kwitnień z tego sezonu to nie moja zasługa, a pozostałe roślinki, no cóż - sama jestem zaskoczona ilością kwiatów, bo zimowały w zbyt wysokiej temperaturze, ale widać dla gymno i astro wyszło na dobre, co jednak nie mogę powiedzieć tego o kilku lobivkach. Ale dla nich zaserwuję tej zimy osobną miejscówkę. Poza tym żadnych szczególnych modłów nie odprawiam nad roślinkami