Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

April pisze:Dorodne malwy. One są czerwone czy różowe? bo na zdjęciach tego nie mogę załapać.
Pomożesz mi przy planowaniu warzywnika, jak masz takie doświadczenia. Trzeci rok się do niego zabieram ;:306
Joli róż ale bardzo ładny taki ciemny jest piękna, trochę ;:224 przeleciał ją wiaterek i przechyliła się .
Warzywniak - dziewczyno gdyby nie tata to znowu w tym roku nie miałabym kalarepy.
Wyobraź sobie wysiałam na oknie, wyrosła, wsadziłam i czekałam. Jakiś miesiąc temu stwierdziłam że kolejny rok nic z niej nie będzie więc muszę znowu powyrywać. Dobrze że był mój tata, który mnie uświadomił że kalarepa ma głąb na wierzchu i są zaczątki, a nie pod ziemią w korzonkach. A ja szukałam kalarepy jak w burakach pod ziemią :;230 :;230 . Szkoda że w zeszłym roku taty nie było kiedy taką samą kalarepę powyrywałam nie znajdując pod spodem bulwy ;:223 . Taki ze mnie ogrodnik. Mało tego pierszy rok mam ziemniaczki - więc zaczęłam je pielić - strasznie pokrzywami zarosły, pazurki w garść i dawaj a tu ziemniak za ziemniakiem mi wyskakiwały, więc żeby nie było na mnie powsadzałam z powrotem, zasypałam i zostawiłam resztę nie opielone.
Z jednej rzeczy się cieszę - wszystko bez żadnych oprystków, bób, fasolka, pomidor,ogórek, przycha - jestem SAMOWYSTARCZALNA ;:306 a wieczorny zapach z warzywniaka niepowtarzalny. Warto założyć nawet malutki i nawet jak coś nie wyjdzie.

Iwonko - spróbuję z tym kopczykiem, ale ja swoją ogrodową chyba przycięłam , może dlatego taka mizerna.
Bardzo miłe co piszesz ;:168 odnośnie córek. Uwierz mi, one tylko na zdjęciach jak aniołki, w rzeczywistości to istne diabełki a do szału to już mnie doprowadzają :twisted: i białej gorączki- to co z tą adopcją? ;:224 . Jak mnie wykończą będą Twoje( wysłać kurierem czy pocztą).

zostawię jeszcze kilka fotek bo znowu mnie nie zobaczycie przez kilka dni :cry:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje liliwce nie są dorodne, małe sadzonki - pierwszy rok, ale i tak zachwyca mnie każdy kwiatek.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i z daleka
Biały kącik pod dębem ma już nowe obramowanie(prawie całe) - ładny płotek?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko zaglądam do Ciebie regularnie choć rzadko się wpisuje ale na widok dzieciątek rozczuliłam się ;:167
Lilie również masz wspaniałe no i ta malwa o cudnym kolorze ;:63
Zazdroszczę bliskości lasu i wody :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kilka różnych aktualnie kwitnących
uwielbiam aksamitki(śmierdziuchy) za piękne kolory i długie kwitnienie
Obrazek
Obrazek

w towarzystwie nasturcji
Obrazek

z wysiewem i sadzeniem mrozów to chyba przesadziłam, ale jesienią będą ładnie wyglądać
Obrazek

zapomniałam jak się nazywają te jednoroczne - lubię je za piękne kolory i delikane zwiewne listki
Obrazek

słoneczniki - widać je z daleka - wyglądają jak słoneczka nad morzem zieleni
Obrazek

pelargonie- to jedyne miejsce gdzie rosną i świetnie się prezentują
Obrazek

zaczynają kwitnąć suszki- znowu będzie problem ze ścięciem do suszenia bo to kwiatki mojej Izabeli
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję że się odezwałaś - dobrze że po cichu podglądacie ale czasami fajnie jak ktoś się odezwie wtedy wiem, że nie prowadzę monologu ;:306.
Malwa tak jest śliczna- ciekawa jestem kto się do niej przyzna ;:306 - wydaje mi się że dostałam od Pepsi(Małgosi) albo Danio(Dorotki), a może od Justi, albo Jacka, albo Joli - kurcze tylu miałam wspaniałych darczyńców, nie pamiętam co od kogo dostałam ale najważniejsze, że piękne kwiaty, pięknie się prezentują i zachywcają mnie i WAS.

jeszcze kilka zakątków

kącik z żurawkami
Obrazek

kilka maleństw zakwitło :heja
Obrazek

w kąciku stanęła ławeczka z której mam taki widok
Obrazek

takie tam różne
z tych nie jestem zadowolona, coś im u mnie nie pasuje, jeszcze mam żółte to chyba nachyłki- jak dobrze pamiętam - muszę zajrzeć do sklepu w którym kupiłam co one lubią
Obrazek
kolejne kwitnienie bodziszka - nawet obfite
Obrazek
liary
Obrazek

może ktoś podpowie co to za białe kwiaty - nie rozwijają się równomiernie
Obrazek
floksy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Białe kwiaty to odętka a jednoroczne to kosmosy.Świetne te podpórki do ogórków,chyba skopiuję pomysł jeśli można.Liliowce pięknie się prezentują i ile odmian :shock: Z moich córek też są niezłe pomocnice (oczywiście jak na razie :wink: ).Fajnie kiedy można spędzać czas z dziećmi w ogrodzie a że czasem coś zbroją ta taka już ich natura ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dorotko, jakto nikt nie zagląda? Patrzę, podziwiam, a że czasem nic nie napiszę? No to się poprawiam i zostawiam ślad. Czy to coś ze skalniaczka, takie delikatne z białymi kwiatuszkami możesz uszczknąć? Poza tym masz fajną tą malwę, zbierz nasionka, powymieniamy się, mam krwiście czerwoną i bladawce. Ślicznie wygląda drewniany płotek, no i te obrzeża kamienne rabat ;:224
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ann_30 pisze:Białe kwiaty to odętka a jednoroczne to kosmosy.Świetne te podpórki do ogórków,chyba skopiuję pomysł jeśli można.Liliowce pięknie się prezentują i ile odmian :shock: Z moich córek też są niezłe pomocnice (oczywiście jak na razie :wink: ).Fajnie kiedy można spędzać czas z dziećmi w ogrodzie a że czasem coś zbroją ta taka już ich natura ;:306
Aniu o brakowało mi słów tak odętka i kosmosy. Podpórki super wyszły i jakoś ogórasy lepiej rosną, a przede wszystkim można zaczepić i nie depcze się po nich ;:65 . KOpiuj co chcesz. Moje mało broją więcej marudzą :? :lol:
Sosenki4 pisze:Dorotko, jakto nikt nie zagląda? Patrzę, podziwiam, a że czasem nic nie napiszę? No to się poprawiam i zostawiam ślad. Czy to coś ze skalniaczka, takie delikatne z białymi kwiatuszkami możesz uszczknąć? Poza tym masz fajną tą malwę, zbierz nasionka, powymieniamy się, mam krwiście czerwoną i bladawce. Ślicznie wygląda drewniany płotek, no i te obrzeża kamienne rabat ;:224
Marzenko - przede wszystkim dziękuję za roślinki , pw. wysłałam roślinki - i są - bardzo miło mnie zaskoczyłaś. Dziękuję ;:167
Zostawiaj ślady. To co Ci się spodobało to karmnik ościsty- oczywiście uszczyknę( sadziłam wiosną zobaczymy jak zimuje, już go musiałam przesadzić bo środek zaczął żółknąć za dużo wody i cienia miał), nasionka też zbiorę. Przypomnij się i wyślij namiary na siebie.

To teraz zostawiam trochę cienia dla ochłody -znowu mają być upały - siadajcie i goście się pod którym drzewem Wam pasuje a ja zmykam w real ;:333 - dość tych upałów w W-wie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorota, a przybliż proszę temat z podpórkami do ogórków. Ciekawy pomysł. ;:196
Z przygody z kalarepy się uśmiałam. Ale to jest fajne, że popełniamy błędy i uczymy się. Jest ciekawie.
Te malwy wyglądają jakby były ode mnie, bo mam takie same, tylko bez liści, bo strasznie chorowały.Ale kolor fajniutki, co?
Dziewczyny masz śliczne i do schrupania. Fajnie u Ciebie. :wit
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, ale u Ciebie wszystko podrosło i zakwitło :D Relacja genialna :wink: Oczywiście najlepsze są te dwie urocze "czarownice", skąd ja znam te zabawy z miotłą (moja siostrzenica dwa kije od miotły już połamała :lol: ). Warzywnik pięknie i zdrowo wygląda, zwłaszcza groszku zazdroszczę, bo mój wysechł z suszy. Dynie mam na podobnym etapie (są u Ciebie zawiązki owoców?).
Hortensje nowoposadzone, a już takie dorodne, to w dalszych sezonach będą ogromne kwiaty.

Gratuluję złotka :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko,tak sie u Ciebie zasiedziałam ,,że straciłam poczucie czasu,te dwa małe aniołki takie słodkie ,ogród piękny ,warzywnik też bogaty,nie można wrócić do rzeczywistości ,już zmykam ,pozdrawiam gorąco :wit ;:168 ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko o tak warto założyć warzywnik jak się już ma ogród i nie zrażać się że coś nie urośnie, no może nie tak jak kalarepka ale są lata że coś nie wychodzi, ale za to co innego w nadmiarze :D
Na takie upały najprzyjemniejszy chłód lasu i wysokich drzew, żadna klimatyzacja tego nie zastąpi :lol:
Na zdjęciu gdzie aksamitki zasłoniły liście nasturcji już miałam wołać zbieraj nasionka, myśląc że to nasturcja pełna, a dopiero po dokładnym obejrzeniu zdjęcia wiem że dalej nie ma pełnej nasturcji ;:306
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Portret dziecka z liliowcem za uchem - wyśmienite ujęcie! Obiekt pięknie wykadrowany i doświetlony! Uwielbiam takie zdjęcia. Nadaje się na wystawę ;:180
Roślina podobna do marcinka ode mnie to też aster ale gatunku nie znam. Kwitnie zawsze najwcześniej z astrów (nie licząc wiosennych oczywiście).
Uśmiałem się z Twoich perypetii z kalarepą ;:306 Ale podobnie miałem w ub.roku - szukałem brukwi pod ziemią, a ona też kapustna i wytwarza zgrubienie tak jak kalarepa. Byłem przekonany, że to rodzaj rzepy ;:223
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Cudowny ogród - świetnie się w nim wypoczywa ;:3

Dziewczynki urocze ;:167

A pomysł z podpórkami do ogórków genialny ;:333
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Karmnik ościsty ci zżółkł w cieniu i od wody? No mi wysechł na słońcu i w piachu :;230
Malwy z pewnością nie dostałaś ode mnie ;:185 Może ktoś inny się przyzna.
Widać jaką frajdę działka sprawia dzieciakom ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”