Moje eukaliptusy z nasionek rosły jak szalone, ale jakiś czas temu zauważyłam, że coś się z nimi dzieje nie tak. Liście obsychają i odpadają, co moze byc tego przyczyną?
Jakiś czas temu miałem eukaliptusa melliodora i zawsze miał takie objawy, jak troszkę ziemia przesychała, moze być podobnie u Ciebie. Staraj się także spryskiwać liście, aby miały większą wilgotność.
Kiedyś próbowałem uprawiać
Lekką zimę w gruncie wytrzymał
W przeciętną wymarzł do korzeni i na wiosnę pięknie odbił
Aż przyszła porządna i szlak go trafił
Ja kupiłem eukaliptusa cytrynowego i 80% nasionek kiełkuje. Po prostu zawinąłem je w mokry papierowy ręcznik i włożyłem do woreczka strunowego. Puszczają korzeń po 2 dniach i wtedy je wysadzam. Bez żadnych zabaw z lodówką już rosną w doniczce, aktualnie mają tylko dwa listki i jeszcze nie wykształciły tych jakby prawdziwych.
Wojto94 to jest temat o gunni,poza tym miałem cytrynowe,bez problemu kiełkują do max.2tygodni a poza tym że wszystkie padły z nieznanych mi przyczyn a miałem ich z dziesięć 10-25cm wysokości.Trzeba płytko siać w lekkiej ziemii i tyle.w ogóle większość drzew i krzewów rodzimych dla australii łatwo kiełkuje.
Proszę o porady na temat wysiewu ponieważ nie znalazłam żadnych konkretnych informacji na ten temat a właśnie teraz chce zabrać się za wysiew. Konkretnie chodzi mi o to czy doniczka powinna być w słońcu czy na dworze , czy w domu w jakich temperaturach powinno się go trzymać i czy folia na doniczce jest konieczna
Witam. Ja wysiewam eukaliptusy do ziemi uniwersalnej z tym że koniecznie stratyfikuje nasiona. Mam kilka gatunków eukaliptusów (śnieżne, cytrynowe i gunni) z czego trzy drzewka e. gunni. W przypadku pytań o hodowle chętnie pomogę a poniżej możecie zobaczyć moje dwa okazy:
"Jest pewna przyjemność w lasach bez ścieżek..."
D tej pory dwie zimy przeżyły na parapecie i w salonie przy wyjściu na taras. Trzeci którego nie ma na zdjęciach zimował na dworze w dużej doniczce - na wiosnę poszedł do gruntu ale ze względu na bardzo kiepską ziemię, nie daje mu dużych szans. Eukaliptusy ze zdjęcia będę zimowały w szklarni i dla mnie to też taki eksperyment z takimi dużymi drzewkami.
"Jest pewna przyjemność w lasach bez ścieżek..."
Cześć. Jestem ciekawy jak trzymają się Wasze eukaliptusy i jak wyglądają po paru latach uprawy.
Mi udało się wyhodować dwie małe sadzonki z nasion ( trzeciej nie liczę bo zatrzymała się na 2-3 cm wysokości...) i zastanawiam się jak najlepiej je przezimować. Oczywiście czytam i czytam w różnych miejscach... ale pomyślałem, że skoro macie te rośliny już od paru lat to podzielicie się swoimi doświadczeniami z nowym kolegą na forum
Przymierzam się do eukaliptusa w domu - jak myślisz, która odmiana najlepiej sprawdzi się w salonie? Da radę któryś zimować w ciepłym pomieszczeniu? Myślę żeby ostro go ciąć więc chyba nie powinien być problemem?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff Monika - "Przy malowniczej drodze"
Mam problem z moim Eukaliptusem. Problem polega na tym, że ma on około 2,5 metra wysokości, co powoduje, że nie mogę tej zimy już go przechować w domu. W tym roku na wiosnę opadły mi wszystkie liście (za ciepło w domu było), ale bardzo szybko mu odrosły. Oby tak było również w przyszłym roku, bo nie mam pomysłu co z nim zrobić.